Vyhodnocení 3. ročníku soutěže pro mladé výzkumníky do 35 let o Cenu prof. Františka Vencovského Téma: Česká a světová ekonomika po globální finanční krizi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Mikroekonomie I Měnový kurz Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Možnosti studia na NF VŠE v Praze
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Rektor Zdroj:
I NFORMACE O VÝUCE, PODMÍNKY ABSOLVOVÁNÍ PŘEDMĚTU, OSNOVA PŘEDMĚTU.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Makroekonomie I ( Cvičení 11 – Měnová politika - shrnutí )
Výuka makroekonomie v magisterských programech na Ekonomické fakultě VŠB-TUO Martin Macháček Praha,
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Globalizace z různých úhlů dopadu
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Marketingové prostředí
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Konzultační hodiny ZS 2013/2014
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Vyhodnocení 4. ročníku soutěže pro mladé výzkumníky do 35 let o Cenu prof. Františka Vencovského Téma: „Evropská ekonomika a její perspektivy“
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Sekce Vliv manažerských struktur a kvality řízení podniku na jeho konkurenceschopnost v době hospodářských turbulencí. vedoucí sekce: prof. Ing. Milan.
Bankovní systém a trh peněz
Bakalářský studijní obor: Historie Ústav českých dějin Ústav hospodářských a sociálních dějin Ústav světových dějin.
Mezinárodní srovnávání Hospodářská politika - VŠFS Jiří Mihola, Téma 6.
Hospodářské cykly ekonomiky
Monetární (měnová) politika
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Prezentace projektu doktorského studia
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
1 Dodatky k politikám EU Koncepce exportní politiky EU VŠFS – kombinované magisterské studium PESA
Měnový kurz.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Vyhodnocení 5. ročníku soutěže pro mladé výzkumníky do 35 let o Cenu prof. Františka Vencovského Téma: Evropská ekonomika – návrat k růstu nebo dlouhodobá.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Basel II a nové normy v oblasti kapitálové přiměřenosti Brno,
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Bakalářský studijní obor: Historie
Česká národní banka.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Peníze a měnová politika
Nadace Rotary Distriktní granty
Hospodářská politika VY_32_INOVACE_40_815
Vyhodnocení 4. ročníku soutěže pro mladé výzkumníky do 35 let o Cenu prof. Františka Vencovského Téma: „Evropská ekonomika a její perspektivy“
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Globalizace z různých úhlů dopadu
Transkript prezentace:

Vyhodnocení 3. ročníku soutěže pro mladé výzkumníky do 35 let o Cenu prof. Františka Vencovského Téma: Česká a světová ekonomika po globální finanční krizi

F. Vencovský (2004): „Byla to krize měnová, deflační“ Světová hospodářská krize (v 30. letech) a přístupy k jejímu řešení potvrdily –jaký význam má měnová politika pro hospodářský, sociální a kulturní život v zemi, –že její koncepce, program i způsoby realizace založené na požadavku stabilní kupní síly peněz jsou prioritou, kterou nelze podřídit jiným zájmům.

„Česká a světová ekonomika po globální finanční krizi“ Výzva k účasti směřovala na následující oblasti: –měnová a finanční teorie, –finanční trhy a jejich stabilita, –hospodářská a sociální politika, –s případným přesahem do příbuzných oblastí. Byly očekávány příspěvky zaměřené jak teoreticky, tak i s hospodářsko-politickými aplikacemi. Do soutěže se mohli přihlásit autoři, kteří –v roce vyhlášení soutěže dosáhli maximálně 35 let –občany ČR nebo mají dlouhodobý pobyt na území ČR.

Původnost soutěžních prací: –zasílat bylo možno příspěvky, které ještě nebyly knižně nebo časopisecky publikovány. –publikování ve formě příspěvků na konferencích, working papers nebo kvalifikační práce byla však přijatelná. Práce zaslalo 11 soutěžících –většina prací měla vysokou kvalitu, –9 prací bylo dodáno v angličtině, 2 v češtině –práce byly hodnoceny anonymně ve dvou kolech

Složení nominačního výboru: Bohuslava Šenkýřová - rektorka VŠFS, předsedkyně Oldřich Dědek - Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy Kamil Janáček - Česká národní banka Mojmír Helísek - prorektor VŠFS Štěpán Jurajda - ředitel CERGE-EI Vojtěch Krebs - Centrum pro ekon. studie a analýzy VŠFS Martin Potůček - Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy Michal Skořepa - prezident České společnosti ekonomické Jan Frait - Česká národní banka

Závěrečné kolo hodnocení –nominační výbor posuzoval 5 prací, které v prvním kole získaly jednoznačný „náskok“ Nominační výbor dal doporučení předsedkyni výboru – rektorce VŠFS –odměnit autory 5 prací –udělit v tomto ročníku hlavní cenu prof. Františka Vencovského

Autoři 5 odměněných prací –magisterské studium na UK, VŠE, University of Warwick –doktorské studium ukončené či probíhající – UK, Princeton, VŠFS, VŠE –zaměstnavatelé – ČNB, AV ČR, CERGE, UK, VŠEM Stojí za poznamenání: –mezi odměněnými pracemi se nachází i práce studentky doktorského studia soukromé univerzity - VŠFS –autor jedné z odměněných prací spolupracuje s jedním z letošních laureátů Nobelovy ceny za ekonomii - Christopherem Simsem

Tématické zaměření odměněných prací –Úvěrový boom a reakce hospodářské politiky –Devizové rezervy a finanční krize –Parita kupní síly v konvergujících ekonomikách –Cenové nepružnosti a měnová politika –Vzájemné reakce finančních institucí v době krize

F. Vencovský (2004): „Byla to krize měnová, deflační“ Světová hospodářská krize, její příčiny, průběh a řešení potvrdily, že –nelze v tržním systému dělit ekonomiku na tzv. reálnou a na tzv. nominální nebo peněžní... –je jen jedna ekonomika, ve které se všechny její prvky nebo články navzájem prolínají, jsou v kauzálních vzájemných souvislostech, nelze některé z nich vyčlenit a izolovaně posuzovat nebo řešit. Právě světová hospodářská krize ukázala těsné vazby mezi měnovými, cenovými, mzdovými, výrobními atd. poměry.

5. místo Jozef Baruník - Ústav informatiky AV ČR: Can we improve understanding of the financial market dependencies in the crisis by their decomposition?

4. místo Václav Žďárek - CES VŠEM: Testing the Relative PPP Hypothesis in CEE States - does the ‘PPP puzzle’ still keep up?

3. místo Soňa Benecká – Česká národní banka: International reserves and the financial crisis: monetary policy matters

Vítězné práce: Adam Geršl, Jakub Seidler – Česká národní banka: Excessive Credit Growth and Countercyclical Capital Buffers in Basel III Filip Matějka – CERGE-EI: Information Frictions and Monetary Policy