Fakulta strojního inženýrství 11 2 3 4 5 6 7 8 92345678 Tribologický mechanizmus povrchů s povlaky TRIBOLOGICKÝ MECHANIZMUS POVRCHŮ S POVLAKY Model tvořený.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Advertisements

Mazání valivých ložisek
Microsoft Silverlight
Metoda analýzy Barkhausenova šumu
Technické využití elektrolýzy.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
ROZHODOVACÍ PROCESY PRO VÍCECESTNÉ TELEMATICKÉ APLIKACE Filip Ekl
Tato prezentace byla vytvořena za podpory grantového projektu FRVŠ č. 1784/2009. Využití spektroskopické reflektometrie při studiu tribologických jevů.
Tato prezentace byla vytvořena
MODEL DVOJBRANU - HYBRIDNÍ PARAMETRY
MATERIÁLOVÝ A TECHNOLOGICKÝ VÝZKUM
Tato prezentace byla vytvořena
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Popis Sulk: 1 mm Epiteliální úpon: 1 mm Fibrózní úpon: 1 mm Marginální gingiva Okraj marginální gingivy Svazky vláken Vazivo Kost.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní Kontakt: doc.Rudolf Novák.
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Miroslav Luňák Vlastnosti vrstev a struktur na bázi a-Si:H
MODEL DVOJBRANU - ADMITANČNÍ PARAMETRY
Je dán dvojbran, jehož model máme sestavit. Předpokládejme, že ve zvoleném klidovém pracovním bodě P 0 =[U 1p ; I 1p ; U 2p ; I 2p ] jsou známy jeho diferenciální.
Voda Co o ní víme?.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY OLED – základní principy
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Usazené horniny.
Elektrochemické obrábění, chemické obrábění
Picoliter Ondřej Hlaváč. 2 Seznámení s projektem Společnost Picoliter vyvinula novou mikrofluidní technologii bezkontaktního přenosu pikolitrových.
3. JEDNOSMĚROVÉ KOMPOZITY
fyzikální základy procesu řezání tvorba třísky, tvorba povrchů
Snižování tření a opotřebení
Změny v SOILINu ve SCIA Engineer oproti Nexis32
Spojování kondenzátorů
TRANSFORMÁTORY Téma: Pár obrázků Studijní text
Informatika GIMP – zajímavé nadpisy
Rentgenová fluorescenční spektrometrie XRF
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
Pagination pro formuláře ASP.NET Petr Jelínek Vedoucí práce Ing. Václav Novák, CSc.
Fakulta strojního inženýrství Název prezentace Mikro a nanotribologie I - Tribologický systém pevných disků Lukáš Lerch.
RIN Hydraulika koryt s pohyblivým dnem I
Chemické rovnováhy (část 2.4.)
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Semestrální projekt Správa webových konferencí Mendelova univerzita Aplikace vývojových technik Jakub Matoušek Květen 2012.
ZÁVĚSY KOL A TLUMIČE ZALOŽENÉ NA ELEKTRORHEOLOGICKÉM PRINCIPU
TROJFÁZOVÉ OBVODY V USTÁLENÉM NEHARMONICKÉM STAVU
NEDESTRUKTIVNÍ ARCHEOLOGIE KATEDRA ARCHEOLOGIE Fakulta filozofická Západočeská univerzita Doc. PhDr. M. Gojda, CSc.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Úprava dílců fóliemi Používají se nejčastěji fólie PVC, řidčeji polyesterové (PE) a další. PVC fólie se vyrábějí v různých stupních tvrdostí a tloušťkách.
Tribologie hydraulického systému
SE ZVLÁŠTNÍMI VLASTNOSTMI
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
TECHNOLOGIE POLOVODIČŮ VYTVOŘENÍ PŘECHODU PN. SLITINOVÁ TECHNOLOGIE PODSTATA TECHNOLOGIE ZÁKLADNÍ POLOVODIČ S POŽADOVANOU VODIVOSTÍ SE SPOLEČNĚ S MATERIÁLEM,
Stříhání.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
CO MÁ VĚDĚT KONSTRUKTÉR O TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ - posuzování vrstev Ing. Petra SALABOVÁ Ing. Otakar PRIKNER Otakar PRIKNER – tepelné zpracování kovů U Letiště.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Dilatace obkladu Ing. Miloslava Popenková, CSc. Úvod Princip návrhu dilatace obkladu musí vycházet z definic jednotlivých deformací ve stavebních konstrukcí,
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Ultrazvukové obrábění, obrábění paprskem vody
Jak nám pomáhají tenké vrstvy
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Brzdné síly Název školy
Elektronový obal atomu
Galvanické články.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
09 – Mechanické zpracování Petr Zbořil
RIN Hydraulika koryt s pohyblivým dnem
Koroze.
Manningův drsnostní součinitel
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Půdy.
Transkript prezentace:

Fakulta strojního inženýrství Tribologický mechanizmus povrchů s povlaky TRIBOLOGICKÝ MECHANIZMUS POVRCHŮ S POVLAKY Model tvořený tvrdým substrátem, měkkým povlakem a tvrdým identorem

Fakulta strojního inženýrství Tribologický mechanizmus povrchů s povlaky Co je co: Nejpodstatnější parametr pro určení typu kontaktu je poměr tvrdosti povlaku a substrátu. Nejedná se o tabelovanou hodnotu jen o porovnání velikosti, podle toho dělíme jednotlivé modely povlaků.

Fakulta strojního inženýrství Tribologický mechanizmus povrchů s povlaky Pro kompletní popsání tribologického mechanizmu se používá popis na čtyřech(pěti) různých úrovních. Makromechanická Mikromechanická Přenos materiálu Tribochemická Nanomechanická

Fakulta strojního inženýrství Tribologický mechanizmus povrchů s povlaky Pro makromechanický mechanizmus jsou podstatné 4 parametry: -poměr tvrdosti povlak-substrát -drsnost povrchu -tloušťka povlaku -velikost úlomků v kontaktu Rýhování Smýkání, střih SeškrabováníPronikání do substrátu Vřezávání úlomků

Fakulta strojního inženýrství Tribologický mechanizmus povrchů s povlaky Tribochemický mechanizmus: -chemické reakce mění složení povrchu a tím i jeho vlastnosti -možnost vzniku mikrofilmů v důsledku chem. reakcí Nitrid titanu-Nitrid titanu…vznik mikrofilmu…lepsí třecí vlastn. -oxidace měkkých povrchů Sirník molybdeničitý…oxidace protipovrchu…lepší třecí vlastnosti

Fakulta strojního inženýrství Tribologický mechanizmus povrchů s povlaky Nanomechanický mechanizmus: -možnost studia díky lepší technice -využití dnes hlavě v MEMS aplikacích Materiálový přenos: -samovolný vznik nových povrchů „povlaků“ -jev jehož přínos je diskutabilní

Fakulta strojního inženýrství Tribologický mechanizmus povrchů s povlaky Vícevrstvé povlaky: -další cesta vývoje povlakových povrchů -princip spočívá v: 1)odhadnutí vlastností v různých oblastech povrchu 2)následné vytvoření několika vrstev s požadovanými vlastnostmi

Fakulta strojního inženýrství Tribologický mechanizmus povrchů s povlaky Výrazného snížení vnitřního napětí ve vícevrstvém povlaku dochází díky „prokluzu“ jednotlivých vrstev.

Fakulta strojního inženýrství Tribologický mechanizmus povrchů s povlaky Děkuji za pozornost Vypracoval: Radek PAVLÍČEK