O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Pro jednání Valné hromady metalurgické sekce Praha, 17. ledna 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Jan Mládek: Vážím si každého poctivého živnostníka, sám jsem živnostník od roku 1992.
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Očekávané změny v oblasti investičních pobídek
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Hospodářská politika státu
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Konsolidace veřejných financí v České republice “Když poplatník pláče...” Liberální institut & Katedra ekonomie Vysoká škola ekonomická, Praha Ing. Aleš.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Aktuální krize zdravotnictví
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
JIM Jedno inkasní místo - aktuální úkoly Podnikatelská rada 3. dubna 2012 Ladislav Minčič I. náměstek ministra financí.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
Tisková konference ČMKOS
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Tisková konference ČMKOS
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Pro jednání Valné hromady metalurgické sekce Praha, 17. ledna 2013

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Obsah: 1.Ekonomická situace 2.Vládní reformy 3.Situace v odborech

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O 1. Ekonomická situace V první polovině roku 2012 došlo k meziročnímu poklesu HDP, kladné příspěvky již vykazuje pouze čistý vývoz Setkání představitelů ČNB a ČMKOS, 21. listopadu 2012 Z podkladů ČNB:

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O

Z vystoupení L. Niedermayera na Radě ředitelů AutoSAP, prosinec 2012 Růst ekonomiky ČR od počátku roku 2012 bohužel zaostává za vývojem v okolních zemích a patří k nejhorším v EU Pomalý růst výrazně komplikuje vývoj ekonomiky jak fiskálně, tak společensko-politicky Dle výhledu Mezinárodního měnového fondu bude ČR i nadále významně zaostávat za růstem všech sousedních zemí; podobný růst vykazuje v regionu pouze Maďarsko

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Fiskální pozice ČR je poměrně dobrá, ale i tak vyžaduje značnou konsolidaci Z makro pohledu je stav nejstabilnější v regionu

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Predikce vývoje HDP na rok 2013 se pohybují převážně v rozmezí – 1 až + 0,5 % Zvyšování nezaměstnanosti – již k dosáhla míra registrované nezaměstnanosti hodnoty 9,4 %, nezaměstnanost se bude zvyšovat, i když v důsledku změny ukazatele pro její měření bude přerušena časová řada a tudíž srovnatelnost s minulými roky Míra inflace 20123,3 % Odhad inflace až 2,5 %

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Z podkladu ČMKOS (J. Ungerman, M. Fassmann): Údaje o vývoji HDP za 3. čtvrtletí 2012 potvrzují, že  česká ekonomika čtyři čtvrtletí trvale klesá a pokles se zrychluje  úvahy provládních ekonomů, že pokles se zastaví, jsou liché  hospodářská politika vlády tento pokles dále zesiluje (pokles vnitřní poptávky jako důsledek vládních škrtů)  církevní restituce oslabí dlouhodobě státní finance  o naprosté ztrátě smyslu pro současnou ekonomickou realitu pak svědčí výzvy vládních představitelů k obyvatelstvu, aby více utrácelo

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Dne 3. ledna 2013 prezentoval ministr financí předběžný odhad hospodaření státního rozpočtu za rok 2012 Zvláštní pozornost se zaslouží vývoj v oblasti DPH – v roce 2012 totiž mělo zvýšení sazby u základních životních potřeb o 4 procentní body přinést do rozpočtu dodatečných 23 mld Kč, které se měly stát rezervou pro tzv. důchodovou reformu Vybraná daň však byla oproti plánované nižší o 22 mld Kč – veřejné finance na tomto zvýšení tedy nezískaly prakticky nic Vlivem zvýšení cen však došlo ke zvýšení inflace (3,3 %, nejvyšší za poslední roky) a v souvislosti s tím také k poklesu reálných mezd a platů o 1,8 %

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O „Svatý boj“ za snižování schodku bez ohledu na stav ekonomického cyklu není zadarmo. Důsledky této politiky jsou především dlouhodobé. Nicméně již nyní jsou vidět v poklesu reálných příjmů obyvatel, jsou vidět v narůstající nezaměstnanosti, která v letošním roce překročí 10 %, jsou vidět ve stále se opakujících výpadcích příjmů veřejných rozpočtů, jsou vidět ve stále zjevnějším nárůstu vnitřního skrytého deficitu jednotlivých resortů.

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Prorůstová opatření vlády Celkem 71, 18 klíčových s vysokou prioritou Návrhy cílí na  snížení administrativní zátěže a zpřehlednění legislativy  zvýšení konkurenceschopnosti  podporu inovací a vzdělávání  podporu rozvoje exportu  efektivní čerpání evropských fondů Příklady opatření:  snížení počtu operačních programů  zjednodušení stavebního zákona,  opatření k omezení daňových úniků  opatření k podpoře technického vzdělávání  změna ZP (řetězení PP na dobu určitou)

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Zaměstnavatelé jsou s materiálem relativně spokojení Pro odbory jsou nepřijatelná, nedostatečná:  Tento předložený materiál se problematikou růstu nezabývá.  Řeší nápravu podnikatelského prostředí, ale ani to ne důsledně.  Neobsahuje žádná čísla, která by naznačovala růst nebo řešení nezaměstnanosti a není jasné, kdy se nějaký efekt dostaví.  Obsahuje návrhy, které vláda může řešit sama.  Považujeme to za promarněnou příležitost. "Hora porodila myš. Ve své postatě je tam prorůstových opatření velmi málo. A hlavně jsme tam nenašli žádná čísla. Ten materiál je v této podobě nepřijatelný." Jaroslav Zavadil po jednání tripartity

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Výsledky výzkumu Občané o hospodářské situaci ČR CVVM, prosinec 2012

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Daňový balíček (vybrané změny)  Zvýšení sazby DPH z 14 na 15 % a z 20 na 21 %  Zvýšená daň = solidární příspěvek (+ 7 % z příjmů nad 100 tis. Kč měsíčně)  Zrušení slevy na dani pro pracující důchodce (= zvýšení daně o Kč za rok)  OSVČ – výdajové paušály již nepůjde kombinovat s některými daňovými slevami (děti, manželka)  Zvýšení daně z převodu nemovitostí z 3 na 4 % 2. Vládní reformy

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Reforma zdravotnictví  Rušení nemocnic či lůžek  Nový nápad – dvousložkové zdravotní pojištění Sociální systémy  S-karty … a potom třeba Karta, která Vás sleduje v práci = návrh z dílny Hospodářské komory, jakási pracovní knížka, která by obsahovala celou pracovní historii (vč. zdravotních prohlídek, školení, ukončení pracovních poměrů,…)

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Kurzarbeit Díky evropským financím se podařilo prosadit určitou formu, která však nemá s německým modelem mnoho společného = Projekt Vzdělávejte se pro stabilitu Základní princip - namísto odstávky se zaměstnanci vzdělávají, stát zaplatí jejich mzdy a náklady na vzdělávání (podle stanovených pravidel) Zahájení (přijímání žádostí) V současné době se po velmi váhavém začátku již hlásí první podniky - přes 20 žádostí, dalších cca 40 podniků zvažuje podání V odvětví kovoprůmyslu máme povědomost pouze o jediné firmě, která podala žádost

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Důchodová reforma Nižší růst důchodů z I. (státního) pilíře – změna valorizačního pravidla Zavedení II. pilíře (opt-out), který se nevyplatí téměř nikomu Přeměna III. pilíře = penzijního připojištění se státním příspěvkem na doplňkové penzijní spoření - méně výhodné Zavedení institutu tzv. předdůchodů, který je zcela odlišný od toho, co odbory požadovaly

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Výsledky výzkumu Budoucnost důchodového systému (STEM, TRENDY 12/2012, zveřejněno ) S názorem, že současný důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný a důchodová reforma je nezbytná, souhlasí třípětinová většina občanů (61 %) Ovšem oproti roku 2010 lze pozorovat jisté oslabení míry souhlasných odpovědí Necelá polovina veřejnosti (46 %) považuje za jeden z hlavních úkolů vlády Petra Nečase zahájit zásadní důchodovou reformu Jen pětina lidí (21 %) si však myslí, že vládní opatření v rámci důchodové reformy pomohou řešit budoucí problémy našeho důchodového systému

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O Názory občanů ČR CVVM, říjen 2012

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O 3. Situace v odborech Vztah OS KOVO a ČMKOS Příprava VI. sjezdů (OS KOVO i ČMKOS) Vyřešení fungování ČMKOS v budoucnu → projekt OS KOVO Sjezd OS KOVO  20. – 22. června 2013, Aldis Hradec Králové  Schválen harmonogram přípravy  Stanovy byly předány do celosvazové diskuze

O D B O R O V Ý S V A Z K O V O

Děkuji za pozornost.