Jaderná Elektrárna.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sled katastrof v Japonsku.
Advertisements

Název projektu: Škola a sport
Jaderná elektrárna Dukovany Dan Havlíček. Historie • Historie elektrárny začíná v roce 1970, kdy Sovětský svaz a Československo podepsaly dohodu o stavbě.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá jadernou energetikou Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s klady.
Jaderná energie.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Vyhořelé Palivo - uložiště Zpracovala: Markéta Klvaňová Lucie Hanzelková.
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Události v JE Fukushima a otázky související
Jaderná energie.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Jaderné elektrárny.
Jaderná elektrárna Černobyl – dopady havárie na ŽP v oblasti
VY_32_INOVACE_ 18 Jaderné katastrofy
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderná energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Černobyl Jiří Ludačka.
Jaderné elektrárny.
Jaderná energie ZŠ Velké Březno.
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderná energie.
HAVÁRIE JADERNÝCH ELEKTRÁREN
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Energetika.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Vyhořelé paliva a úložiště
Atomové elektrárny.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Stres v jádře, jádro ve stresu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost.
Atomová elektrárna.
Bělorusko Daniel Knápek 8.B
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Fy – kvarta Yveta Ančincová
Jaderné Elektrárny.
Jaderná Elektrárna.
Jaderné elektrárny.
Energetický hlavolam a možná role jaderné energetiky
Odvětví průmyslu Česka
Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko
ČERNOBYL
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Temelín.
Badatelský den Dukovany
Katastrofy jaderných elektráren
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderná elektrárna.
ČERNOBYLSÁ HAVÁRIE OČIMA MLÁDEŽE
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_32_ HAVÁRIE V JADERNÉ ELEKTRÁRNĚ ČERNOBYL.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Černobyl Richard Horký.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Energetická (ne)bezpečnost
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Černobyl.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 02.
Transkript prezentace:

Jaderná Elektrárna

Největší elektrárny ve světě Největší elektrarárny ve světě č. Název elektrárny Umístění (lokalita) V provozu od Instalovaný výkon 1. Kašiwazaki Japonsko 1980 8 212 2. Ulčin Jižní Korea ? 6 157 3. Jóngkwang 6 137 4. Záporoží Ukrajina 1977 6 000 5. Gravelines Francie 1975 5 706 6. Cattenom Největší elektrárny ve světě 1979 5 448 7. Palulel 5 320 8. Bruce Kanada 5 090 9. Ohi 4 710 10. Fukušima 1 1996 4 696 11. Fukušima 2 1981 4 400 12. Balakovo Rusko 1976 4 000

Rozmístění Jaderných elektráren v Evropě:

Rozmístění Jaderných elektráren ve světě: V roce 2011 bylo ve 29 státech světa podle statistik v provozu 443 jaderných reaktorů s celkovou instalovanou kapacitou 377 750 MWe. Celosvětově tyto reaktory vyrábějí asi 14 % světové elektřiny. Plánuje se výstavba 158 reaktorů.

Výhody Nevýhody Žádné emise skleníkových plynů Riziko nehody Nízké ceny paliva Radioaktivní odpad Velké palivové rezervy Terorismus a zneužití jaderných technologií Vysoké náklady na údržbu Výhody Nevýhody

Vyhořelé palivo - Tvoří méně než 1 % objemu všech jaderných odpadů ale obsahuje přes 90 % veškeré radioaktivity - Je považováno za odpad, ale může se stát palivem pro jiný typ jaderné elektrárny - Z reaktoru se vyjme a převeze se do bazénu vyhořelého paliva, který je vedle reaktoru. Tam jsou palivové články pod vodou uloženy 3 až 4 roky. - Až radioaktivita klesne cca na 50 % původní hodnoty, vloží se články do speciálních kontejnerů a odvezou se do meziskladu vyhořelého paliva.

ČERNOBYLSKÁ HAVÁRIE - Stala 26. dubna 1986 v černobylské jaderné elektrárně na Ukrajině - Jde o nejhorší jadernou havárii v historii jaderné energetiky a jednu ze dvou havárií stupně 7 (druhá je Fukušima), tj. nejvyššího stupně podle mezinárodní stupnice jaderných událostí INES. - Během riskantního pokusu v Černobylu došlo k přehřátí a následné explozi jednoho z reaktorů a do vzduchu se uvolnil radioaktivní mrak, který postupoval západní částí Sovětského svazu, Východní Evropou a Skandinávií, do celé severní polokoule. - Byly těžce kontaminovány rozsáhlé oblasti Ukrajiny, Běloruska a Ruska, což si vyžádalo evakuaci a přesídlení více než 350 000 lidí.