Plži (Gastropoda) Měkkýši Matěj Vyskočil.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlemýžďovití.
Advertisements

Živočichové v lesích Měkkýši.
Monitoring bezobratlých říčních živočichů
Bezobratlí živočichové
Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci. Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Martina Zelenková III.B
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Kmen: Měkkýši měkké tělo, kryté uhličitanovou schránkou.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MĚKKÝŠI VY_inovace_32_PR6_19
Pomalý jako ŠNEK.
plži (Gastropoda) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.16/Li
Coelomata - nečlánkovaní
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Měkkýši Digitalizace výuky Příjemce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy,
Plži – ulita Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/Plži
OBOJŽIVELNÍCI Ocasatí.
Kmen: Měkkýši (Mollusca)
Měkkýši.
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Obecná charakteristika
MĚKKÝŠI Měkké tělo, které je (bývalo) chráněno vápenitou schránkou
KMEN Měkkýši Kmen měkkýši má 3 třídy Plži – hlemýžď zahradní
PITVA PLZÁKA ŠPANĚLSKÉHO
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
MLŽI Štverka M..
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Bezobratlí živočichové
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
Kroužkovci (Annelida) Měkkýši (Mollusca).
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola Kladruby
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními částmi těla měkkýšů.
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši plži.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kmen: MĚKKÝŠI.
podkmen: žabernatí třída: korýši
kmen: MĚKKÝŠI (Mollusca)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 08 TEMA: Přírodopis 6 - Kroužkovci.
Obratlovci obojživelníci.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Měkkýši, kroužkovci, členovci - korýši
HÁDEJ, KDO JSEM - MĚKKÝŠI Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_47_Pr6_hadej_mekkysi.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 Měkkýši plži TEMA: Přírodopis.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Prezentace – David Schröpfer
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
MĚKKÝŠI.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
MĚKKÝŠI měkké tělo (někdy ukryté ve vápenaté schránce)
PLŽI 14. října 2013 VY_52_INOVACE_210214
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
VZNIK A VÝVOJ ŽIVOTA NA ZEMI
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_122_Plži
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_ měkkýši
Plži Gastropoda – předožábří, chroustnatky Očekávané výstupy
Měkkýši.
VY_32_INOVACE_35_Měkkýši - 1.část
PŘÍRODOPIS 6 MĚKKÝŠI.
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM (po výkladu si zapiš do sešitu)
Transkript prezentace:

Plži (Gastropoda) Měkkýši Matěj Vyskočil

Historie První jedinci (břichonožci) se vyskytují již ve spodním kambriu V ordoviku až kambiu dochází k velkému rozvoji břichonožců První suchozemští vznikají v karbonu (odvození z předožábrých), plicnatí vznikají v triasu Jejich vývoj byl ovlivněn vymíráním na konci permu Vrchol rozvoje dosáhli v terciéru a v současnosti V průběhu evoluce došlo ke ztrátám schránek a vznikají také nazí plži

Charakteristika Bezobratlí živočichové Tělo má zřetelně odlišnou hlavu, útrobní vak a nohu Jeden či dva páry tykadel Ústa opatřená radulou K dýcháni u such. plžů slouží plíce, u vodních žábra Noha je plochá, svalnatá, silně žláznatá a slouží k lezení po podkladu Ulita bývá aragonitová, nesvinutá nebo spirálně vinutá Povrch ulity může být hladký nebo můžou vznikat hrbolky, trny a ostny

Ekologie Nejúspěšnější skupina měkkýšů (50000-100000 druhů) Nevyhovuje jim chladné klima Většina žije v mořích, dále žijí v řekách a na zemi V mořích osídlily jak mělkovodní tak i hlubokovodní prostředí Spásají řasy nebo vegetaci, řada plžů je dravých a potravně specializovaných na určitý druh kořisti

Homolice síťkovaná Povrch ulity se leskne jako porcelán. Žije v jižních teplých mořích a jejich lov není bez nebezpečí. Na povrchu jsou ostré zoubky a dovnitř ústí vývody jedových žláz. Po uštknutí se někdy dostavují příznaky ochrnutí

Hlemýžď zahradní Druh suchozemského plže z čeledi hlemýžďovití. Základní stavba těla je stejná jako u ostatních stopkookých plžů. Má kulovitou ulitu širokou 32-50 mm a vysokou 30-50 mm. žije na vlhkých a stinných místech v trávě, v křoví, na okrajích lesů. Objevuje se také na zahradách.

Plzák španělský Plž z čeledi plzákovitých pocházející z Pyrenejského poloostrova, který se poslední dobou šíří Evropou. Jde o velice nepříjemný invazní druh škodlivého plže, který vytlačuje původní druhy plzáků a páchá obrovské škody v zemědělství.

Bahenka živorodá

Slimák zahradní

Plzák