Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji „Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji“ Radim Zika 28. 11. 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Advertisements

Nový koncept odpadového hospodářství moderních producentů odpadu (logistických areálů, průmyslových firem, obchodních center, apod.)
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Kolektivní systém ASEKOL Pilotní projekt sběru elektrických a elektronických hraček pod záštitou Odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Spolupráce s mikroregiony
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
POH Ústeckého kraje Z ávazná část. Závazná část POH Ústeckého kraje vychází z: 1.Základní charakteristiky kraje 2.Cílů POH ČR, které musí POH Ústeckého.
Ing. Michaela Bačáková EAV, z. s. p. o., Jiráskova 65, Jihlava web:
Systém nakládání s odpady
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kampaň za třídění odpadů v jižních Čechách. Kampaň, která si klade za cíl naučit obyvatele třídit (příp. efektivněji třídit) odpad Iniciátor- Jihočeský.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
1 Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Přátelské setkání.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Fond Vysočiny Realizované grantové programy v oblasti odpadového hospodářství a připravované pro rok 2008 garantem odbor životního prostředí Krajský úřad.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Odpadové hospodářství Královéhradecký kraj
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Ekologicky příznivý krajský úřad Ing. Eva Navrátilová Odbor životního prostředí Krajský úřad kraje Vysočina.
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
ZÁMĚR ZPĚTNÉHO ODBĚRU PET LAHVÍ Odhad jeho dopadu na odpadové hospodářství měst a obcí Bc. Marek Sýkora Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje Konference.
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Spolupráce AOS EKO-KOM, a. s
Recyklohraní u nás ve škole Jsme malá školička, do které chodí 25 žáků. Probíhají u nás různé soutěže- sběr baterií, elektrozařízení, ale třídíme také.
1 V1 4. Seminář 2009/ Region a regionální vědy 1 4.
Hodnocení plnění POH LK
DEN ZEMĚ TEST.
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
Anotace: ČR – Liberecký kraj Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vyhledá a zapíše do pracovního.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Recyklační hra.
Předcházení vzniku odpadu Úloha NNO Milan Havel – sdružení Arnika.
EVVO aktivity pro školy
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
INFRASTRUKTURA PRO ODDĚLENÝ SBĚR VYUŽITELNÝCH A NEBEZPEČNÝCH SLOŽEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU V ÚSTECKÉM KRAJI „DOPNĚNÍ SÍTĚ SBĚRNÝCH DVORŮ V ÚSTECKÉM KRAJI“
ODPADY POTRUBNÍ POŠTOU HEJ GANG! Anketa Co 3-4 týdny diskuze s Hantály a.s. y + volání firmám (výrobky, práce)
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
Krajský projekt v roce 2011 na území Pardubického kraje  Projekt košů  Regionální komunikační aktivity  Projekt nádob  Projekt košů  Vzdělávací programy.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Možnosti třídění odpadů v obci a motivování občanů ke třídění.
DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.
Novosedlice – návrh pilotního plánu změny hospodaření s odpadem Lokalita – ulice Bystřická a Sokolská Termín realizace: duben 2016 – prosinec 2016.
Metodická porada – Program prevence kriminality na rok Krajský úřad Libereckého kraje.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s.
„Odpadový seminář“ pro obce Pardubického kraje
Produkce odpadů obce ORP Šumperk
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Změna způsobu separace na Jesenicku
Individuální projekt IP 3 „Rozšíření nástrojů pro podporu systému plánování sociálních služeb v Libereckém kraji“ Závěrečná konference k projektu.
„Odpadový seminář“ pro obce Pardubického kraje
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji „Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji“ Radim Zika Liberec

Nedostatky tříděného sběru v Libereckém kraji v roce schválení POH LK Zastupitelstvem Libereckého kraje Výtěžnost 19 kg/os/rok Nedostatečná hustota nádob Nedostatek třídících kapacit Nízká úroveň třídění plastů Malé rozšíření trojkomoditního sběru Malé rozšíření nádobových systémů Nedostatečné využívání všech kapacit Různá úroveň informovanosti veřejnosti

Vývoj výtěžnosti tříděného sběru v kraji (bez kovů)

Nedostatky tříděného sběru v Libereckém kraji v roce 2007 Předpokládaná výtěžnost 35,5 kg/os/rok Nedostatek třídících kapacit Nedostatečné využívání všech kapacit → Z toho vyplývá stále nízká úroveň třídění plastů (mimo PET např. směsné plasty)

Srovnání struktury tříděného sběru v kraji s cíly POH LK

Pilotní projekt Intenzifikace odděleného sběru a zajištění využití komunálních odpadů včetně jejich obalové složky v Libereckém kraji

Partneři projektu

tříděného sběru“ Cíle krajského projektu „Intenzifikace tříděného sběru“ Tříkomoditní sběr odpadů Infrastruktura Vzdělávání a komunikace

Cíle projektu Hlavní cíle Vytvoření funkčního a efektivního systému sběru oddělených složek Naplnění cílů Plánu odpadového hospodářství LK a příslušných zákonů Dílčí cíle Zavedení sběrů tam, kde dosud nejsou Doplnění systému o sběr dalších komodit (bílé x barevné sklo,nápojové kartony, směsné plasty) Zahuštění sběrné sítě Podpora dotřiďovacích a zpracovatelských kapacit Důsledná informovanost veřejnosti

Výsledky projektu v roce 2007 Provedení detailní analýzy území z hlediska odpadového hospodářství Zpracování Realizačního projektu nakládání s oddělitelnými složkami komunálního odpadu pro naplnění cílů Plánu odpadového hospodářství LK Zvýšení výtěžnosti využitelných složek komunálního odpadu na min 35 kg/os/rok Realizace účinné osvětové komunikační kampaně

Výsledky projektu v roce 2007 Zvýšení výtěžnosti tříděného sběru o 80% oproti roku 2004 Dosažení dílčích cílů POH LK již v roce 2006

Výsledky projektu v roce 2007 Rozdělení dalších 244 nádob na tříděný odpad obcím z projektu Doplnění systému o sběr dalších komodit např. bílé a barevné sklo (např. se sbírá již v Jilemnici, Jablonci n.N., Novém Boru, České Lípě, Žel. Brodě, Turnově aj.) Zahuštění sběrné sítě Sjednocování sběrných systémů

Výsledky projektu v roce 2007 Soutěž měst a obcí Libereckého kraje Zlatá popelnice Ročník Průběžné pořadí MĚST po 2Q 2007 dle jednoho kritéria – výtěžnosti Město Harrachov50,63 kg/os/rok Město Rokytnice nad Jizerou40,03 kg/os/rok Město Lučany nad Nisou38,32 kg/os/rok Město Osečná32,42 kg/os/rok Město Nový Bor29,80 kg/os/rok Další kritéria a průběžné pořadí všech měst naleznete na

Výsledky projektu v roce 2007 Soutěž měst a obcí Libereckého kraje Zlatá popelnice ročník Průběžné pořadí OBCÍ po 2Q 2007 dle jednoho kritéria - výtěžnosti Obec Albrechtice v Jiz. horách70,51 kg/os/rok Obec Slunečná58,70 kg/os/rok Obec Bohatice58,24 kg/os/rok Obec Sychrov58,19 kg/os/rok Obec Chotovice55,83 kg/os/rok Další kritéria a průběžné pořadí všech na obcí naleznete na

Výsledky projektu v roce 2007 Osvětová a informační kampaň pro obyvatele: Předcházení vzniku odpadů (např. nákupní košíky v obchodních řetězcích Kaufland a Makro) Smysl třídění odpadů (výstava recyklovaných výrobků, TV seriál) Zvýšení prestiže lidí, kteří třídí odpad (soutěže a odměňování) Stálá informovanost veřejnosti (televize, tisk) Vzdělávání samosprávy (konference o odpadech) Oslovení školní a předškolní mládeže (programy)

Výsledky projektu v roce kampaň

Výsledky projektu v roce 2007 – informovanost veřejnosti Soutěže - např. v sešlapování PET lahví, SMS soutěže, vědomostní soutěže

Výsledky projektu v roce 2007 – informovanost veřejnosti „Putovní“ výstavka recyklátů ( Hrádek n.N., Česká Lípa, Jilemnice, Jablonec nad Nisou)

Výsledky projektu za dobu trvání Investováno Kč Investováno Kč Rozdělení 1170 nádob na tříděný odpad Rozdělení 1170 nádob na tříděný odpad Celkem v kraji přes 6000 kontejnerů na využitelné složky komunálního odpadu Celkem v kraji přes 6000 kontejnerů na využitelné složky komunálního odpadu Do třídění zapojeno 213 obcí z 215 Do třídění zapojeno 213 obcí z 215 Dosažení dílčích cílů Plánu odpadového hospodářství LK Dosažení dílčích cílů Plánu odpadového hospodářství LK Rozsáhlá informační aktivita v oblasti nakládání s odpady Rozsáhlá informační aktivita v oblasti nakládání s odpady

Děkuji za pozornost