Autor: Tereza Kubrtová, 2011 Masarykova ZŠ a MŠ v Žihli

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Periferní zařízení počítače
Advertisements

VYPRACOVALA MGR. ILONA SADÍLKOVÁ SRPEN/2011 Úvod do Software VY_32_INOVACE_ICT34.10.
Autor: Tereza Kubrtová, 2011 Masarykova ZŠ a MŠ v Žihli
Vstupní zařízení Vstupní zařízení je hardware, kterým počítač nebo jiný přístroj pořizuje data. Obvykle slouží jako součást uživatelského rozhraní, může.
Periferní zařízení počítače
Vstupní a výstupní zařízení
Vstupní zařízení světelné pero klávesnice myš a trackball
Hardware a Software.
Klávesnice pc Mgr. Jan Fojtík Hardware F_21.
Mac vs. PC. PC Označení pro osobní počítače, původně od společnosti IBM (Lenovo) - Označení pro osobní počítače, původně od společnosti IBM (Lenovo) Hardware.
PC komponenty.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
Základy informatiky a výpočetní techniky 1
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
Rozdělení technického vybavení PC
Periferní zařízení počítače
Periferní zařízení.
Hardwarové vybavení počítače
Hardware a software.
Vstupní a výstupní zařízení
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Klávesnice a myš Bohumil Bareš.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
PC Vstupní periferie.
Z ÁKLADNÍ ŠKOLA, O STRAVA – P ORUBA, P ORUBSKÁ 831 PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE R EGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
HARDWARE II Periferie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
VSTUPNÍ A VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 2 Základy informatiky a výpočetní techniky 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.10 Téma: Úvod do Software.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Hardware Mgr. Barbora Pilárová P ř íjemce: ZŠ B ř idli č ná, okr. Bruntál Komenského B Ř IDLI Č NÁ Doporu č eno pro: 6. ro č ník P ř edm ě t:
VSTUP A VÝSTUP Vstupní a výstupní zařízení počítače jsou označované také jako periferie. Vstupní a výstupní zařízení zajišťují: interakci s uživatelem.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Počítač a jeho složení.
HARDWARE 2. část.
Vstupní počítačová zařízení
Počítač a příslušenství
Informatika - Klávesnice, polohovací zařízení akademický rok 2013/2014
Součásti počítače Pro 6. ročník Součásti počítače Systémová jednotka
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák.
HARDWARE.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
3.2 polohovací zařízení.  tvůrce první počítačové myši - pan Duglas Engelbart a jeho "X-Y ukazatel".
JOYSTICK gi f.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_04_16_počítačová myš.
Myš, tablet, modem, UPS NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_05_ Počítačová myš, práce s myší Téma: Počítačová.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
 Počítačová sestava (tzv. jádro)  Skládá se:  pc skříň  obrazovka (monitor)  klávesnice  myš.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DRUHY POČÍTAČŮ Simona Korbová / 1.L.
PC Vstupní periferie.
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
Informační a komunikační technologie
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Název: VY_32_INOVACE_ICT_5B_12 Škola:
Transkript prezentace:

Autor: Tereza Kubrtová, 2011 Masarykova ZŠ a MŠ v Žihli HARDWARE Autor: Tereza Kubrtová, 2011 Masarykova ZŠ a MŠ v Žihli

různé typy počítačů PC – Personal Computer (osobní počítač) Notebook – přenosný počítač Tablet PC PDA – Personal Digital Assistent (osobní digitální asistent) Mainframe – výkonné počítače používané ke zpracovávání velkých objemů dat (sčítání lidu, bankovní převody,...)

ČÁSTI POČÍTAČE Pokud používáte stolní počítač, možná už víte, že ani jedna z jeho částí se nejmenuje počítač. Počítač je ve skutečnosti systém z mnoha součástí, které pracují společně. Následující obrázek ukazuje nejobvyklejší hardware systému stolního počítače. Váš systém možná vypadá trochu odlišně, ale pravděpodobně obsahuje většinu těchto komponent. Přenosný počítač má obdobné součásti, ale obsahuje je v celku o velikosti větší knihy.

CO JE HARDWARE? Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Počítač se obvykle skládá z čistě elektronických zařízení (procesor, paměť, display) a elektromechanických dílů (klávesnice, tiskárna, diskety, disky, mechaniky CD-ROM, páskové mechaniky, reproduktory) pro vstup, výstup a ukládání dat.

monitor Monitor zobrazuje textové a grafické informace ve vizuální podobě Část monitoru, která zobrazuje informace, se nazývá obrazovka. Jsou dva hlavní typy monitorů: Klasické monitory CRT (katodové) a monitory LCD na bázi tekutých krystalů. Oba typy poskytují ostrý obraz, ale monitory LCD mají jistou výhodu v tom, že jsou podstatně tenčí a lehčí. Monitory CRT jsou nicméně cenově dostupnější.

MYŠ Myš je malé zařízení, které se používá k označení a výběru položek na obrazovce počítače. I když myš může mít množství tvarů, typická myš skutečně vypadá trochu jako skutečná myš. Myš má obvykle dvě tlačítka: primární tlačítko (obvykle levé) a sekundární tlačítko. Mnoho myší má také mezi tlačítky kolečko, které umožňuje plynulé posunování informací na obrazovce. Samozřejmě může mít myš ještě spoustu dalších tlačítek, zpravidla po stranách. Funkce těchto tlačítek se dá nastavit pomocí ovládacího programu. Myš můžeme k počítači připojit pomocí konektoru PS/2, pomocí sběrnice USB, bezdrátově. Trackball je zjednodušeně řečeno obrácená myš. Když rukou posunete myš, ukazatel myši se na obrazovce posune týmž směrem. (Podoba ukazatele myši se může měnit v závislosti na tom, kde se na obrazovce nachází.) Ukázání a klepnutí na myš je hlavní způsob interakce uživatele s počítačem.

MYŠI MŮŽEME ROZDĚLIT NA TŘI ZÁKLADNÍ DRUHY : Kuličková Optická Laserová

Kuličková myš Klasická myš s kolečkem a dvěma tlačítky. Kolečko funguje současně jako třetí tlačítko, jehož funkce lze naprogramovat. Pohyb snímá kulička. Zpravidla se nám brzy zanese prachem a musíme ji vyčistit, jinak naše komunikace s počítačem bude velmi namáhavá a nepřesná. ZPĚT

MYŠI MŮŽEME ROZDĚLIT NA TŘI ZÁKLADNÍ DRUHY : Kuličková Optická Laserová

OPTICKÁ MYŠ Pohyb je snímán optickým snímačem, který sleduje povrch pod tělem myši. Je daleko přesnější než kuličková myš, ale pozor, nefunguje na lesklém povrchu (např. skle). Dovnitř myši se nemůže dostat nečistota která by ovlivňovala funkci myši. Protože nemají žádné pohyblivé části, mají menší poruchovost. ZPĚT

MYŠI MŮŽEME ROZDĚLIT NA TŘI ZÁKLADNÍ DRUHY : Kuličková Optická Laserová

LASEROVÁ MYŠ Laserová myš je vysoce přesná. Znamená to, že ji nejčastěji využijí hráči počítačových her, kteří potřebují myš s rychlou a přesnou reakcí. Kromě přesnosti spočívá, přednost laserové myši v možnosti snímat povrch na lesklých a jiných nevhodných površích pro myši optické. Výjimkou je pouze čiré sklo a zrcadlo, i když i na těchto materiálech umí některé nejmodernější herní laserové myši pracovat. ZPĚT

TRACKBALL Trackball je polohovací zařízení umístěné buď v notebooku nebo zvlášť. Používá se například v práci s grafickými programy, kde potřebujeme přesně nastavit kurzor nebo jej používají tělesně postižení.

Touchpad jeho účelem je pohybovat kurzorem po obrazovce podle pohybů uživatelova prstu jde o náhradu za počítačovou myš

Trackpoint polohovací zařízení přenosných počítačů alternativa k touchpadu v podstatě se jedná o malý joystick, který je na klasické QWERTY klávesnici umístěn mezi klávesami "G", "H", "B". Samotný trackpoint nemá funkci tlačítek. Ta jsou tři a jsou umístěna zvlášť, dole pod mezerníkem. 

Neviditelná myš

Klávesnice 102 dnešní klávesnice mají své kořeny v psacích strojích od nich převzaly jak princip, tak samotné rozložení kláves, které nazýváme QWERTY nebo QUERTZ podle pořadí kláves v první řadě klávesnice se používá především k psaní textu do počítače obsahuje klávesy s písmeny a čísly (jako klávesnice psacího stroje), ale také speciální klávesy (standardně je jich ) klávesnici je možné použít k provádění mnoha stejných úloh, které se provádějí s myší klávesnici můžeme k počítači připojit pomocí konektoru PS/2, pomocí sběrnice USB, bezdrátově. 102

Klávesnice QWERTY

Klávesnice QWERTZ

ZJISTI, KTEROU KLÁVESNICI MÁŠ PŘED SEBOU.

Uspořádání kláves funkční klávesy umístěné v horní řadě mají různé funkce v závislosti na tom, kde se použijí numerická klávesnice umístěná na většině klávesnic vpravo umožňuje rychlé zadávání čísel navigační klávesy, jako jsou klávesy se šipkami, umožňují pohyb v dokumentu nebo na webové stránce příkazové klávesy lze použít samostatně nebo v kombinaci s jinými klávesami k provádění určitých akcí

Různé druhy klávesnic klávesnici můžeme k počítači připojit pomocí konektoru PS/2, pomocí sběrnice USB, bezdrátově Klávesnice mívá různé tvary: ergonomické klávesnice, které snižují únavu z dlouhého psaní multimediální klávesnice, pro hráče počítačových her další tvary

Joystick česky „pákový ovladač“ nebo „křížový ovladač“ je herní zařízení používají ho hlavně hráči počítačových her, především leteckých simulací významné neherní uplatnění v praxi (jeřáb, roboty, letadla, rakety, invalidní vozíky …) miniaturní joysticky ovládané palcem nalezly uplatnění ve spotřební elektronice (mobilní telefony)

Tablet POZOR!!! – nepleteme si s Tablet PC je určen hlavně pro práci s grafikou je zařízení skládající se z pevné podložky a bezdrátového pera slouží k digitalizaci výkresové předlohy moderní tablety jsou citlivé i na tlak a je možné měnit tloušťku a charakter čáry v závislosti na tlaku na hrot pera

Užitečné odkazy http://hardware.brych.cz/uvod.php http://rage.czweb.org/skola/pz/mysi.htm http://windows.microsoft.com/cs-CZ/windows- vista/Using-your-keyboard

zdroje: http://linkuj.cz/?id=show&viewnr=4&typ=0&par=35764 http://www.pooh.cz/pooh/a.asp?a=2015814 http://www.markonet.cz/pages/vyuka/principy-pocitacu/externi-konektory/konektor-ps2.php http://www.hezkybydlet.cz/bn-bcp463-bandridge-adapter-usb-a-konektor-ps-2-zdirka-36204.html http://rage.czweb.org/skola/pz/mysi.htm http://technet.idnes.cz/co-chybi-novemu-tabletu-apple-ipad-usb-konektor-a-ach-faktor-mame-video-1ee- /hardware.aspx?c=A100128_015739_hardware_pka http://www.mousearena.com/logitech-wireless-mouse-problems/ http://sikipc.webnode.cz/news/opticka-mys-vs-laserova-mys-jaky-je-v-tom-rozdil-/ http://technet.idnes.cz/hardware.aspx?r=hardware&c=A041019_5285252_hardware http://www.zcu.cz/handicap/Pomucky/mot.html http://www.mackinando.com/mac/accesorios/el-trackball-no-ha-muerto-solo-se-reinvento/ http://jachec.bloguje.cz/604111-touchpad.php http://www.codinghorror.com/blog/2006/05/touchpad-vs-trackpoint.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Touchpad_-_Trackpoint.jpg http://www.tomsguide.com/us/3d-gaming-notebooks-all,review-740-22.html http://www.openport.cz/produkt/neviditelna-pocitacova-mys-mouseless/ http://www.plastika.cz/foto/show.php?picture=klavesnice-ruska&title=Rusk%FD+potisk+kl%E1vesnice+azbuka&lang=cs http://pctuning.tyden.cz/component/content/7401?task=view&start=5 http://www.bizrate.com/game-controllers/11297648.html http://www.fotodelo.ru/archive/asp/qa.asp-noparma=ziwk&infoGid=1507.4.htm

PS/2 ZPĚT

USB USB redukce ZPĚT více…

BEZDRÁTOVÁ MYŠ ZPĚT

Ergonomické klávesnice ZPĚT

Multimediální klávesnice ZPĚT

ZPĚT