Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Z ÁKLADNÍ ŠKOLA, O STRAVA – P ORUBA, P ORUBSKÁ 831 PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE R EGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU – CZ.1.07/1.4 00/21.0657 Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Z ÁKLADNÍ ŠKOLA, O STRAVA – P ORUBA, P ORUBSKÁ 831 PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE R EGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU – CZ.1.07/1.4 00/21.0657 Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ."— Transkript prezentace:

1 Z ÁKLADNÍ ŠKOLA, O STRAVA – P ORUBA, P ORUBSKÁ 831 PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE R EGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU – CZ.1.07/1.4 00/21.0657 Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ OTEVŘENÁ Název materiálu: POČÍTAČOVÁ MYŠ (4. a 5. ročník) Autor: Mgr. Hana HOLAJNOVÁ Anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s počítačovou myší. S historií jejího vývoje a funkcí, s jejími alternativami. Hrazeno z EU OP – VK Vytvořeno: září 2010

2 M ATERIÁL JE V SOULADU S RVP ZV A ŠVP Informační a komunikační technologie Informatika Vývojové trendy informačních technologií Klíčová slova: Počítačová myš, touchpad, trackboll, trackpoint, tablet

3 P OČÍTAČOVÁ MYŠ

4 C O JE TO P OČÍTAČOVÁ MYŠ Jedná se o nejpoužívanější vstupní zařízení, pomocí kterého se dnes obsluhují počítače. Bez tohoto důležitého zařízení se nám jako uživatelům pracuje velice těžko. Jedná se o zařízení menších rozměrů, které pomocí pohybu po ploše (podložka pod myš, stůl, skleněná deska atd.) převádí informace o své poloze do počítače. Díky tomu můžeme pomocí kurzoru myši vidět pohyb na monitoru.

5 H ISTORIE POČÍTAČOVÉ MYŠI První počítačová myš přišla na svět v roce 1968 Představil ji americký vědec Douglas Engelbart Myš byla převážně ze dřeva. Myš neměla dole kuličku, ale kolečka. Na horní straně se nacházelo jedno červené tlačítko. Myš dostala název „Ukazatel X-Y polohy pro zobrazovací systém“.

6 „U KAZATEL X-Y POLOHY PRO ZOBRAZOVACÍ SYSTÉM “

7 D NEŠNÍ PODOBA MYŠI Dnešní myši už nejsou ze dřeva, ale z plastu, jsou daleko hezčí a pohodlnější. Dnes se setkáváme nejčastěji s optickou, případně laserovou myškou ve vyjímečných případech s kuličkovou myší. Dnešní myši se dělí na bezdrátové (např. Bluetooth myš) případně drátové myši, které se připojují nejčastěji pomocí rozhraní PS/2 případně USB.

8 P OČÍTAČOVÉ MYŠI Kuličková myš Optická myš Bluetooth myš

9 D ALŠÍ ALTERNATIVY, KTERÉ MOHOU MYŠ NAHRADIT U notebooku se nejčastěji setkáváme s touchpadem, který funguje na principu pohybu prstu po podložce. Dále se můžeme u podnikových notebooků setkat s trackpointem. J edná se v podstatě o malý joystick, který se nachází mezi klávesami G_H_B. K trackpointu patří ještě tři tlačítka. Dvě nahrazují levé a pravé tlačítko myši a prostřední slouží ke scrollovaní. Trackpoint využívají nejvíce výrobci IBM-Lenovo, HP, Toshiba, Dell a Acer.

10 D ALŠÍ ALTERNATIVY NAHRAZUJÍCÍ MYŠ Touchpad Trackpoint

11 D ALŠÍ ALTERNATIVY, KTERÉ MOHOU MYŠ NAHRADIT Trackball vypadá jako obrácená mechanická myš. Kulička není dole, ale nahoře a pomocí palce kroužíme po kuličce. Tablet: Jedná se o zařízení, které je podobné touchpadu, jen je větší. Ovládá se buď pomocí prstů nebo speciálního pera ( stylus ).Využívá se například ke kreslení nebo na úpravu grafiky.

12 D ALŠÍ ALTERNATIVY KTERÉ MOHOU MYŠ NAHRADIT TrackballTablet

13 P OUŽITÉ ZDROJE TEXTU A OBRÁZKŮ http://sk.wikipedia.org/wiki/Súbor:Najstarsia_mys.jpg http://sk.wikipedia.org/wiki/Súbor:Drevena_mys.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mouse-mechanism- cutaway.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Raton_optico.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Magic_Mouse_01_Pengo.jpg http://sk.wikipedia.org/wiki/Súbor:Touchpad.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Touchpad_-_Trackpoint.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Logitech-trackball.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wacom_Pen-tablet.jpg

14 KONEC Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Z ÁKLADNÍ ŠKOLA, O STRAVA – P ORUBA, P ORUBSKÁ 831 PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE R EGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU – CZ.1.07/1.4 00/21.0657 Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ."

Podobné prezentace


Reklamy Google