Bílkoviny a nukleové kyseliny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál VY_52_INOVACE_22_ Nukleové kyseliny
Advertisements

GENETIKA NUKLEOVÉ KYSELINY DNA, RNA
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
NUKLEOVÉ KYSELINY BIOCHEMIE.
Chemické složení organismů
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Chemická stavba bílkovin
Sloučeniny v organismech
Chromozóm, gen eukaryot
„EU peníze středním školám“
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
BÍLKOVINY Proteiny.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nukleové kyseliny Přírodní látky
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
Buňka  organismy Látkové složení.
Metabolické děje II. – proteosyntéza
α- aminokyseliny a bílkoviny
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál VY_52_INOVACE_22_ Nukleové kyseliny
Bílkoviny (proteiny).
Molekulární základy genetiky
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Bílkoviny a nukleové kyseliny VY_32_INOVACE_G2 - 04 Bílkoviny a nukleové kyseliny Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Skupina A

1. Co to jsou bílkoviny? Z čeho se skládají? Bílkoviny jsou přírodní látky, skládají se z mnoha molekul aminokyselin.

2. Jaká vazba vzniká mezi aminokyselinami v bílkovinách 2. Jaká vazba vzniká mezi aminokyselinami v bílkovinách? (název a vzorec) Peptidická vazba -C-N- O H

3. Jaká teplota je nebezpečná pro člověka? 400C

4. Jak si vytvářejí bílkoviny rostliny? Z minerálních látek

5. Jakou funkci má kolagen a keratin? Stavební funkci.

Jsou to všechno hormony. 6. Bílkovinami jsou tvořeny také růstový .............. , antidiuretický .................... a inzulin, které mají řídící a regulační funkci. Jsou to všechno hormony.

7. Které dvě nukleové kyseliny znáš ? (celý název) RNA = ribonukleová kyselina, DNA = deoxyribonukleová kyselina

8. Která kyselina je nositelkou genetické informace 8. Která kyselina je nositelkou genetické informace ? ( Tedy tuto informaci obsahuje ve svém řetězci.) DNA.

Jsou to základní stavební jednotky nukleových kyselin (A,G,C,T,U). 9. Co to jsou nukleotidy? Jsou to základní stavební jednotky nukleových kyselin (A,G,C,T,U).

10. Co to je 1 gen v rámci struktury nukleových kyselin? Gen je krátký úsek z řetězce DNA.

Skupina B.

1. Co to jsou bílkoviny? Z čeho se skládají? Bílkoviny jsou přírodní látky, skládají se z mnoha molekul aminokyselin.

2. Jaká vazba vzniká mezi aminokyselinami v bílkovinách 2. Jaká vazba vzniká mezi aminokyselinami v bílkovinách? (název a vzorec) Peptidická vazba -C-N- O H

3. Jak se nazývá poškození = srážení bílkovin v živých organismech? Denaturace.

4. Jak si vytvářejí bílkoviny živočichové? Získávají je v potravě. (Když jedí rostlinnou stravu.)

5. Jakou funkci má hemoglobin? Transportní funkci. (Červené krevní barvivo rozvádí v krvi kyslík do těla).

6. Jakou funkci má tubulin, který tvoří bičík? Pohybovou funkci.

7. Které dvě nukleové kyseliny znáš ? (celý název) RNA = ribonukleová kyselina, DNA = deoxyribonukleová kyselina

8. Která kyselina vytváří dvojitou šroubovici? DNA

9. Jak se jmenuje základní stavební jednotka v nukleových kyselinách? Nukleotid.

10. Co to je 1 gen v rámci struktury nukleových kyselin? Gen je krátký úsek z řetězce DNA.