výroba piva – kvašení a dokvašování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování prodeje materiálu
Advertisements

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
OCEŇOVÁNÍ ZÁSOB PŘI POŘÍZENÍ prosinec 2012VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková,
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Zahuštěné mléčné výrobky
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
VÝROBA A ZPRACOVÁNÍ LISTOVÉHO TĚSTA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_469.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060203
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU ROVNOMĚRNÉ
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
– SCHÉMA PRACOVNÍHO POSTUPU
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Výroba piva.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
SEKVENCE - PŘÍKLADY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
VÝROBA BĚŽNÉHO PEČIVA – PLETÝNKY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

výroba piva – kvašení a dokvašování březen 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080207 výroba piva – kvašení a dokvašování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. obr. 1

Hlavní kvašení

Kvašení Ochlazená mladina se přečerpává do otevřených kvasných kádí – spilek, kde probíhá další důležitá fáze výroby piva – kvašení. obr. 3

Co se vlastně děje při hlavním kvašení? Je to proces, při kterém se cukry obsažené v mladině přemění na alkohol a oxid uhličitý. Děje se tak pomocí přidání pivních kvasnic.

Podle použití druhu kvasnic se rozeznává: spodní kvašení, svrchní kvašení.

Spodní kvašení – probíhá obvykle v uzavřených tancích. obr. 4

Svrchní kvašení – probíhá v otevřených spilkách. obr. 5 obr. 6

Hlavní kvašení trvá v průměru 7 až 10 dnů. V průběhu hlavního kvašení se kvasnice sbírají a vzniklá prokvašená tekutina se již nazývá pivo. Následuje druhý úsek kvašení piv – tzv. dokvašování.

Dokvašování Mladé pivo se přečerpává do pivních, tzv. ležáckých tanků, kde pomalu dokvašuje. Dnes ve velkých pivovarech probíhá hlavní kvašení a dokvašování ve velkoobjemových nádobách, tzv. cylindrokónických tancích (CKT).

Plnící objemy těchto tanků jsou od 2 500 do 5 000 hl; tyto tanky mohou být umístěny ve volném prostranství. obr. 7

Dokvašování probíhá za nižších teplot – okolo 0 ˚C. Cílem je nasycení piva vznikajícím oxidem uhličitým. Pivo dozrává, čiří se, zraje a získává své typické chuťové vlastnosti. Během dokvašování se odstraňují nežádoucí látky.

obr. 8

CITACE ZDROJŮ obr. 1 V Praze se představila piva z Belgie, Německa i Česka - Tyden.cz [online]. 15.06.2009 16:26 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/pivo/v-praze-se-predstavila-piva-z-belgie-nemecka-i-ceska_124607.html obr. 2 Hlavní kvašení - Oficiální stránky Pivovaru Svijany, a. s. [online]. 2013 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/vyroba-piva/faze-2-hlavni-kvaeni obr. 3 Jaké pivo pili staří Sumerové? | Novinky | Pivní.info [online]. 2003 - 2013 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://pivni.info/news/9370-jake-pivo-pili-stari-sumerove.html obr. 4 Reference - Pivovar Svatý Ján - Potravinářský průmysl - Reference [online]. 2009 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://www.tecomat.com/clanek-1910-reference---pivovar-svaty-jan.html obr. 5 O pivu Richard | Pivo Richard - Brněnský minipivovar [online]. 2011 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://www.pivo-richard.cz/jak-se-vari-richard obr. 6 Pivovar Vyškov : pivovar / Fotogalerie [online]. 2013 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://www.pivovyskov.cz/cz/pivovar/fotogalerie obr. 7 DIO s.r.o. - Dodavatelsko Inženýrská Organizace [online]. 2007 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://www.dio.cz/pivovary.php obr. 8 PIVOVÁREK MELICHÁREK - Technologie výroby piva [online]. 2013 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://www.pivovarekmelicharek.estranky.cz/clanky/technologie-vyroby-piva.html