 Vyžaduje jak praktické dovednosti, tak teoretické znalosti.Je to ruční provedení každého dekor. prvku bez mechanizačních a reprodukčních prostředků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS Malování I. VY_32_INOVACE_57_MS_Malovani_I.
Advertisements

MALUJEME ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ
Zvířátka u krmelce - koláž
1.JE TŘEBA DODRŽET STAVEBNÍ PŘIPRAVENOST, KTERÁ PŘEDPOKLÁDÁ PEVNÝ, SOUDRŽNÝ A ROVNÝ POVRCHOVÝ PODKLAD, NA KTERÝ CHCEME PARAPET MONTOVAT.
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
VÝTVARNÉ TECHNIKY Temperová malba Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
RAZÍTKA.
Druhy porcelánových výrobků a soupravy užitkového porcelánu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Keramické a sklářské tříleté učební obory
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ ZLATEM
ČESKÁ REPUBLIKA Můj erb Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
Tupování BARVOU.
Od návrhu k výrobku.
PRAVÝ LEPT.
Rozdělení dekorace porcelánu podle nanášení na glazuru a pod glazuru
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Společná setkání nad výtvarnými díly 3
Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
OCELOTISK.
Výrobek - kytara Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Nicol Stavělová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Slučování keramických výrobků. Některé výrobky jsou složeny z více částí. Tyto části se odlévají zároveň s výrobkem a v kožovitém stavu se na výrobek.
DEKORACE TISKEM.
FONDOVÁNÍ - STŘÍKÁNÍ.
Kresba autor prezentace: Kateřina Marková.
PODGLAZUROVÁ DEKORACE
VY_III/2_INOVACE_37_Málování-nástroje Malování – nástroje Miroslav Kaňok.
Encaustika pro začátečníky
Materiál používaný při dekorování keramiky
Elektronická učebnice - II
 Razítkování je tisknutí motivu vyrobeného z pryže na výrobek.  Dekor je používán v různých seskupeních a kombinacích.  Může být použito jako samostatný.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Photo-Paint – umělecké efekty Autor:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VÝTVARNÉ TECHNIKY Akční malba Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118,p.o. Vytvořeno: leden 2013 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ VÝROBEK ZE DŘEVA KUCHYŇSKÉ PRKÉNKO 8.
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
Malování.
PEROKRESBA.
PODZIMNÍ STROMY.
DEKORACE EM.
POMŮCKY PRO DEKORACI KERAMIKY A PORCELÁNU
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ BARVOU. Pomůcky a materiál : sklen ě ná paleta na keramickou barvu porcelánový kalíšek na terpentýn ocelová st ě rka št ě tce na.
NAPODOBENÝ LEPT.
RAZÍTKOVÁNÍ BARVOU. Velmi málo používaná dekorace. Jedná se o přenášení motivu razítka na porcelánový výrobek a zaprašování barvou. Touto dekorační technologií.
DEKORAČNÍ TECHNIKY NA GLAZURU.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4. Základní škola, Vlašim, Březinská 1702 PROGRAM MALOVÁNÍ Seznámení.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Krmítko pro ptáčky - koláž
VY_32_INOVACE_ZB04_2364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
GIMP Využití nástroje Cesty Michal Zerzáň
Dekorace keramického výrobku Dekorace keramického výrobku Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Vypracovala D. Riesnerová
Motýli a jiný hmyz Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Svojanov – pokoj č.4. Portmoneum I. – nástěnné malby Josefa Váchala.
Dagmar Matúšů ZŠ a MŠ Nedašov. Anotace tento výukový materiál obsahuje pracovní postup výroby krabičky na pastelky formou prezentace Autor Dagmar Matúšů.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 9. Výroba ryteckého kladívka Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Masky vrstev Nástroj vhodný pro úpravu a retuš fotografií.
6. Výroba půlkulatého rydla
Návrhové skici-použití výtvarných technik
13. Přenášení motivu na materiál pomocí běloby a kopírovacího papíru
Informační a komunikační technologie
VY_32_INOVACE_657_OCHRANA MATERIÁLU NÁTĚREM Název školy
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 20. Zdobení zbraně
Ruční obrábění plastu II
(malování štětcem, nástroj plechovka, tužka, kapátko, guma)
Kalibrační křivka.
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
Strom a jeho využití PODOBLAST.
Transkript prezentace:

 Vyžaduje jak praktické dovednosti, tak teoretické znalosti.Je to ruční provedení každého dekor. prvku bez mechanizačních a reprodukčních prostředků.  K malbě se používají štětce nebo pero.  Zvolený motiv pro RM se maluje na ozdobný porcelán.

 Motiv, který chceme reprodukovat na porcelán.  Výrobek k odekorování.  Pauzovací papír, bodáček, grafit, lepicí páska, smirkový papír.  Štětce, perka.  Barvy, ředidlo, terpentýn, balzám, hřebíčkový olej.

Byl zvolen motiv lesa.

 Na předloze se vyjme úsek, který chceme přenést na vybraný ozdobný kus porcelánu.  V tomto případě se jedná o oválný obrázek na zeď.  Připravíme si v tomto tvaru i pauzovací papír, a obkreslíme si na něj tužkou v jednuduchých tazích malbu.

Takto připravenou pauzu dáme na měkký podklad a proděrujeme nakreslené tahy jemnou jehlou – bodáčkem. Proděrovanou pauzu přiložíme na ovál, připevníme lepící páskou a přejedeme tampónem nasyceným v jemě mletém grafitu. Po odstranění pauzy zůstanou na výrobku drobné tečky, a motiv je připraven k malování.

 Na porcelánovou, nebo skleněnou paletu se nanese malé množství požadované barvy.  Stěrkou se barva s přídavkem terpentýnu utře do jemné suspense.  Nakonec se přidá balzám a barva je připravena k malbě.  Pro udržování vláčnosti barvy se může při práci používat hřebíčkový olej.

První vybarvení motivu je zředěnými barvami.

Barva po prvním výpalu zesvětlala.

Nyní se tmavšími barvami zdůrazňují základní prvky.

Zdůrazníme barvu kmenů a větví.

Malířka pracuje podle předlohy.

Před třetím výpalem se zdůrazní barva a detaily.

Zbývá doplnění detailů a zakončení rámu.

PŘEDLOHAREPRODUKOVANÁ MALBA NA VÝROBEK

Vybraný motiv - předloha

Mamlba na porcelán po prvním výpalu

Hotový výrobek

Podklad pro detaily

 Co je ruční malba?

 Ruční malba je reprodukce předlohy na ozdobný porcelán.  Provádí se spec. keramickými barvami.  Zpravidla je i vícekrát pálená.

 Co se přidává do barvy, aby vydržela vláčná a rychle nezasychala ?

 Do barvy se přidává hřebíčkový olej.