AIP ČR - Brno - 19.4.2007 ProAct, SUPER-SME Evropské projekty k regionální inovační politice Adolf Filáček, Jiří Loudín Kabinet pro studium vědy, techniky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Celostátní síť pro venkov
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
RIS JMK III Radim Kocourek Jihomoravské inovační centrum , Regionální inovační fórum, Praha.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství SYNERGIE v přístupu k rozvoji venkova Představení projektu a vybrané poznatky Seminář Venkov 2009 – 5.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
ZAPOJENÍ ZAHRANIČNÍCH PARTNERŮ V PROJEKTU RIS A VÝSLEDKY SPOLUPRÁCE David Mareček Koordinátor projektu RIS, odbor strategického rozvoje kraje, Krajský.
Aktivní inovační podpora malých a středních firem v koridoru od Baltického po Středozemní moře.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
2 Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje III. JUDr. Vladimír Gašpar, ředitel RRA JM, P ředseda představenstva ČARA INOVACE A.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Strategie regionu, obce
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

AIP ČR - Brno ProAct, SUPER-SME Evropské projekty k regionální inovační politice Adolf Filáček, Jiří Loudín Kabinet pro studium vědy, techniky a společnosti při Filosofickém ústavu AV ČR, v. v. i.

AIP ČR - Brno „Strategické hodnocení“ Strategic Evaluation on Innovation and the knowledge based economy in relation to the Structural and Cohesion Funds, for the programming period , (2006), Synthesis Report, A report to The European Commission, Directorate-General Regional Policy, Evaluation and additionality, see: ation/pdf/strategic_innov.pdf Strategic Evaluation on Innovation and the knowledge based economy in relation to the Structural and Cohesion Funds, for the programming period (2006), Country Report: CZECH REPUBLIC, A report to The European Commission, Directorate-General Regional Policy, Evaluation and additionality, compiled by A. Filáček, J. Loudín, Š. Krbec, K. Mráček, 7 July 2006, see: ation/rado_en.htm

AIP ČR - Brno Strategické hodnocení – hlavní okruhy problémů  specializace vs učení se z „nejlepších postupů“  dominance nabídkové kultury – potřeba povzbuzovat podnikatelskou poptávku  rovnováha infrastruktury a aktivity – sama infrastruktura neinovuje, rozhoduje kvalita aktivit  široké pojetí inovace – „otevřené inovace“, netechnologické inovace  dlouhodobé aspekty inovací – inovace jako dlouhodobě udržitelný proces, dlouhodobé vedlejší efekty (učení)  strategické priority – podporovat silné aktéry/lokality (hotspots) či pomáhat slabším?

AIP ČR - Brno ProAct – 6. RP EU  Practical Regional Innovation Policy in Action. The Efficient Tools for Regional Catching-up in New Member States  výzkumná pracoviště a regiony z Maďarska, Rakouska, Velké Británie, Holandska, Dánska, Polska, Slovenska, České republiky  ČR: region Jižní Morava

AIP ČR - Brno Cíle a metody  podpora transferu „nejlepších postupů“ regionální inovační politiky z nejrozvinutějších regionů EU (jihovýchodní Anglie, Vídeň, Leiden, severní Dánsko)  vytvoření určité sady benchmarkových indikátorů regionální inovační politiky  teoretická analýza  případové studie o jednotlivých regionech, workshopy

AIP ČR - Brno Model: 3 různé aspekty regionální inovační politiky, které vytvářejí cyklus politiky učení  formování strategie  realizace strategie a pružnost politiky  realizace programů/projektů

AIP ČR - Brno Policy learning cycle (cyklus politiky učení)  regionální inovační politika jako stálý cyklický proces  učení – analýza dosud uplatňovaných postupů

AIP ČR - Brno I. Utváření strategie indikátory (benchmarks) -zformování vize ( specializace regionu ● ) -cíle strategie ( podpora šampiónů či outsiderů ● ) -zapojení zainteresovaných ( stakeholders ) -koordinace -koncepce podpory inovací a výzkumu ( „otevřená inovace“ ● ) -rovnováha politik: EU-národní-regionální-lokální -zvládání rizik ● soulad se strategickým hodnocením

AIP ČR - Brno II. Realizace strategie a pružnost politiky  nástroje  správa ( hierarchická, tržní, síťová )  síťování  finanční toky  evaluace  učení a zpětné vazby

AIP ČR - Brno III. Programy a projekty  iniciace a rozhodování o programech  vypsání programů (calls)  management  dokumentace  monitoring  audit  sdílení zkušeností (interní i externí)

AIP ČR - Brno Zkušenosti vyspělých regionů případové studie a workshopy ProAct  rostoucí váha „reflexivity“ – evaluace, monitoring, audit  mix pružnosti a stability – možnost měnit cíle i nástroje v průběhu realizace programů, na druhé straně velký důraz na stabilitu lidských zdrojů – kompetence v této oblasti jsou vzácné a jedinečné a budují se dlouhodobě  význam dlouhodobých a nepřímých efektů – učení – i „neúspěšné“ projekty mohou být velmi úspěšné v tom, co se zde lidé naučí a co mohou přenést do dalších projektů - důraz na procesy (třeba i na úkor produktů) a na potencialitu

AIP ČR - Brno Jihomoravský kraj  kvalitní infrastruktura (zdroje) i aktivity  propracovaná strategie ( postavená na společné vůli a souhře aktérů různého typu)  vznik a rozvoj Jihomoravského inovačního centra (JIC)  inovace či „nejlepší postupy“ JICu (příklady nových originálních postupů):  mikropůjčky  patentový a licenční fond  webový portál

AIP ČR - Brno Hlavní cíl: podpořit optimalizaci regionálního inovačního systému

AIP ČR - Brno  typu ERA-NET koordinačních aktivit. Projekt by měl v ERA podpořit užší spolupráci regionálních institucí a SME, zmapovat existenci „intermediačních subjektů“, nalézt „dobrou praxi“ jejich fungování a zprostředkovávání, která by byla předávána, a sestavit metodologického průvodce pro SME a regionální instituce  Účastníci:Francie, Španělsko, Řecko, ČR, Estonsko, Rumunsko, Turecko  Analyzovaný region v ČR: Praha Projekt SUPER-SME je

AIP ČR - Brno Regionální aktéři ve VaV v Praze

AIP ČR - Brno Dílčí poznatky průzkumu SUPER-SME  Aktivity Prahy jsou převážně celostátní resp. nadnárodní, málokdy pokládány za regionální  Ekonomický úspěch (podnikání, finanční služby, turismus) – nízká motivace ke změnám a inovacím  Vysoká koncentrace VaV v Praze – významný předpoklad ale i tendence k autarkii  Institucionalizace zprostředkovatelského systému (Intermediary System) v počátcích – nedostatek kapacit, chybí specializace a kontakty na rozhodovatelskou sféru, nedostatek poptávky ze strany MSP, neexistuje pražské regionální inovační centrum

AIP ČR - Brno Děkujeme za pozornost