Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/02.0010 N á zev projektu Digitalizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
LIDÉ V OHROŽENÍ povodně
Registrační číslo projektu
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Živelné pohromy Patrik Šmerda, 5 B.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
UTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Tsunami Josef Matouš.
Zemětřesení ve světě Anna Francová.
Tsunami Radka Prokopová.
Registrační číslo projektu
Vytvořil:Jaroslav Šatan
ZEMĚTŘESENÍ.
Tsunami Asie.
Tsunami VY_32_INOVACE_ 10 Tsunami.
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
Schéma vzniku a průběhu
Přírodní katastrofy.
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Registrační číslo projektu
Přírodní katastrofy.
Registrační číslo projektu
Zemětřesení a sopečná činnost
Sopečná činnost Jan Dušek.
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Zemětřesení a sopečná činnost
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Chvění a otřesy zemské kůry
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Registrační číslo projektu
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Endogení geologické děje
Registrační číslo projektu
... aneb Proč se země chvěje
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B.
Japonsko a zemětřesení Kateřina Kuncová. Japonští seizmologové varují V roce 1995 zasáhlo část středního Japonska ničivé zemětřesení. Podle seizmologů.
Vnitřní geologické děje
Registrační číslo projektu
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 14 TEMA: Zemětřesení – Tsunami ČÍSLO.
Zemětřesení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Sopečná činnost a zemětřesení
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Zemětřesení.
VULKANISNUS SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Animace: SOPKY
Sopky a sopečná činnost
Schéma vzniku a průběhu
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
AUTOR: Mgr.Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_149_ Zemětřesení
Zemětřesení Bc. Balonová Soňa
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
LITOSFÉRA zemětřesení
Sopky a sopečná činnost
ZEMĚTŘESENÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace výuky Č í slo prioritn í osy1/1.1 Předmět Zeměpis T é ma Lidé v ohrožení Autor Mgr. Robert Jiran

ZEMĚPIS PRO 6. ROČNÍK Učebnice FRAUS Lidé v ohrožení. Fraus str. 68 – 69. Lidé v ohrožení. Povodeň. Tsunami. Zemětřesení. Lavina. Vulkán. Opakování

LIDÉ V OHROŽENÍ Povodeň je přírodní katastrofa, způsobená rozlitím nadměrného množství vody v krajině mimo koryta řek. Jejími následky mohou být různě velké škody na majetku, ekologické škody či oběti na lidských životech. Povodeň může být způsobena mořským přílivem, táním sněhu, trvalým deštěm, protržením hráze nebo jinou příčinnou. Povodněmi jsou nejvíce ohroženi lidé žijící v blízkosti vodních toků nebo na dně jejich údolí. Před povodněmi nás částečně chrání přehrady a protipovodňové hráze. Co dělat: Před povodní – informovat se, zabezpečit dům(vypnout uzávěry plynu, elektriky, vody), vytvořit hráze z pytlů písku, sbalit si nejdůležitější věci (evakuační zavazadlo – peníze, doklady, jídlo, oblečení atd.), přenést cenné věci do vrchních pater, odvést domácí zvířata, přesunout se včas na bezpečné místo. Při povodni – poslouchat pokyny záchranných složek, civilní obrany, pomáhat slabším a jinak znevýhodněným lidem. Po povodni – zkontrolovat stav obydlí, především statiku domu, vyčistit a vysušit dům, vyfotografovat škodu, dezinfikovat zasažené věci, informovat pojišťovnu. POVODEŇ - KARLŮV MOST – 1890

Nové Město nad Metují TSUNAMI

Zemětřesení je náhlý pohyb zemské kůry, vyvolaný uvolněním napětí – např. z neustálých pohybů zemských desek – podél zlomů. Větší zemětřesení se proto obvykle vyskytují v těch oblastech světa, kterými významné zlomy procházejí (západní pobřeží Ameriky, východní Asie a ostrovy mezi ní a Austrálií, Kavkaz, Turecko a Írán, Středomoří atd. POSTIŽENÁ OBLAST POČET OBĚTÍ ROK Ťan-šan, Čína Nan-šan, Čína Kan-su, Čína Tokio, Japonsko Messina, Itálie Kvéta, Pákistán Peru Erzincan, Turecko Arménie Chorásán, Írán Tsunami (nebo též cunami; z japonského vlna v přístavu) je jedna nebo několik po sobě jdoucích vln na hladině moře, které vznikají při silném zemětřesení pod hladinou moře, podmořském sesuvu nebo dopadu meteoritu do moře nebo jeho blízkosti. Místo tsunami je někdy nesprávně používán termín přílivová vlna, ale z vědeckého pohledu se jedná o různé děje.

Lavina je rychlý a náhlý sesuv většího množství sněhu po svahu na dráze delší než 50 metrů. Slovo lavina se někdy (např. v běžném hovoru) přeneseně používá i pro různé jiné sesuvy, například kamení, půdy, bahna ale třeba i písku. Laviny představují vážné nebezpečí především v horských oblastech, kde je jak dostatek strmých svahů, tak dostatečná mohutnost sněhové pokrývky. Podle statistik zahynulo v lavinách například v zimní sezoně 2003/04 v sledovaných zemích 126 osob. Největší podíl z nich představují lyžaři, skialpinisté a horolezci. Laviny extrémních rozměrů mohou způsobit zničení rozsáhlých ploch lesa, a pokud jim stojí v cestě, též různých lidských konstrukcí, silnic a budov. Mezi další jevy ohrožující lidstvo patří poryvy větru jako je hurikán, tajfun, vichřice, orkán, tornádo.

IndonésieKelut IslandLaki JaponskoUnzen-Dake ItálieVesuv SicílieSicílie, ItálieItálieEtna KolumbieNevado del Ruiz MartinikMont Pelée IndonésieKrakatoa IndonésieTambora Sopka Země Rok Počet obětí Vulkán neboli sopka je místo na zemském povrchu, obvykle tvaru hory, kde roztavené magma vystupuje či vystupovalo z hlubin Země. Roku 79 n.l. bylo zničeno sopkou Vesuv antické město v dnešní Itálii Pompeje. Některé domy poničila láva jiné skončili pod sopečným popelem. (viz. DVD Poslední dny Pompejí). Úkol: Najdi na mapě Stromboli, Vesuv, Heklu, Ključevskaju

LÁVA

OPAKOVÁNÍ 1. JMENUJ TŘI PŘÍČINY POVODNÍ. 2. CO MÁTE DĚLAT PŘED POVODNÍ? 3. ČÍM JE ZPŮSOBENO ZEMĚTŘESENÍ? 4. CO JE LAVINA? 5. JMENUJ TŘI EVROPSKÉ SOPKY A NAJDI JE NA MAPĚ. 1. mořským přílivem, táním sněhu, trvalým deštěm, protržením hráze 2. informovat se, zabezpečit dům(vypnout uzávěry plynu, elektriky, vody), vytvořit hráze z pytlů písku, sbalit si nejdůležitější věci (evakuační zavazadlo – peníze, doklady, jídlo, oblečení atd.), přenést cenné věci do vrchních pater, odvést domácí zvířata, přesunout se včas na bezpečné místo 3. pohyby zemských desek 4. lavina je rychlý a náhlý sesuv většího množství sněhu po svahu 5. Etna, Stromboli, Vesuv, Hekla