Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠKA PEVNOSTI V TAHU
Advertisements

ZKOUŠKA PEVNOSTI V OHYBU
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
ZKOUŠKA TVRDOSTI PODLE BRINELLA
ZKOUŠKA PEVNOSTI VE SMYKU
ZKOUŠKA PEVNOSTI V KRUTU (TORZI)
ZKOUŠKA TVRDOSTI PODLE VICKERSE
VYSOKÁ PEC – SUROVINY A PRODUKTY
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Flambování masa
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Iveta Adamová Název šablonyIII/2.
POSUVNÉ MĚŘIDLO – HLAVNÍ ČÁSTI
STROJNÍ SLOUPOVÁ VRTAČKA – HLAVNÍ ČÁSTI
NÁSTROJOVÁ OCEL Název školy
SLOŽENÍ OCELI Název školy
ELEKTRICKÁ VODIVOST KOVŮ
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace.
VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Kamenina Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
MIKROMETR – HLAVNÍ ČÁSTI
Marketingové komunikace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
SERVIS ŠUMIVÉHO VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Zpracování dokumentů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace a zkvalitnění.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Rok vydání Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Behaviorální kritéria Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Iveta Adamová Název šablonyIII/2.
Komunikační proces Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
TEPELNÁ VODIVOST KOVŮ Název školy
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Petra Pilková Název šablonyIII/2.
Mletí Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Bibliografické citace a metody citace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
ROZBRUŠOVÁNÍ – PRINCIP A SLOŽENÍ KOTOUČE Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
RAKU – pec a příslušenství
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Petra Pilková Název šablonyIII/2.
SERVIS BÍLÉHO A RŮŽOVÉHO VÍNA
ROZBRUŠOVÁNÍ - BRUSKY Název školy
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY POMOCNÝ INVENTÁŘ
Sabrage (Sabráž) Umění otevírání šampaňského, hrdla lahve šavlí
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Propagace - periodika Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Podávání vína Stolničení KC1.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Technika obsluhy – Servis sektu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Technika obsluhy – Vinárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Martina Šuráňová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_STO_0217 Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělávání Vzdělávací obor 65-51-H/01 Kuchař-číšník Tematický okruh Víno Druh učebního materiálu PPT Cílová skupina Žák Anotace Sommelierský způsob otevírání vín Klíčová slova Sommeliér, prezentace vína, degustace, dekantace Datum 26. 2. 2014 www.zlinskedumy.cz

SomMeliérský způsob otevírání vín

Kdo je sommeliér Sommeliér je gastronomický odborník Univerzální odborník ovládající nakupování vína s uměním uchovávání vína Dovede udržovat archív Ovládá gastronomii a současné trendy; ve spojení s kuchařem dokáže sestavit pořadí pokrmů a nápojů Kromě vína se orientuje v současné nápojové gastronomii Má základní znalosti o doutnících a kávách Ovládá komunikaci a prodejní dovednosti Vytváří příjemné prostředí, je dobrým společníkem.

Dekantace vína Je přelití vína z láhve do karafy Aby bylo víno odděleno od usazeniny (depotu) na dně láhve – zralá ročníková vína Aby se víno provzdušnilo a tím se rozvinulo v chuti i vůni Dekantujeme hlavně červená vína, ale dekantace prospěje i vínu bílému

Postup při dekantaci červeného vína Víno opatrně vyjmeme z regálu a ve vodorovné poloze umístíme do dekantačního košíčku V dekantačním košíčku víno prezentujeme Po odříznutí kapsle očistíme hrdlo příručníkem Při otevírání dáváme pozor, aby víno pod tlakem nevystříklo Košík umístíme k okraji stolu Vytaženým korkem očistíme hrdlo láhve a dáme jej ke kontrole hostu

Postup při dekantaci červeného vína Sommeliér si malé množství vína naleje do skleničky a přivoní Přeleje do karafy a krouživým pohybem karafy ji tzv. zavíní Přeleje zpátky do skleničky a přeléváním z jedné do druhé skleničky také zavíní Ze skleničky, která je navíc nakonec ochutná a řekne hostu, že je víno v pořádku

Postup při dekantaci červeného vína Sommeliér zapálí svíčku V pravé ruce dekantační košíček, v levé karafu přelévá víno nad plamenem svíčky Během dekantace kontroluje v zúžené části láhve kvalitu, aby se depot nedostal do karafy Naleje degustační porci hostiteli Po odsouhlasení nalévá ostatním hostům podle společenské přednosti hostů

Otevírání šumivého vína Postup při servisu šumivého vína je obdobný jako u vína tichého Objednávka Prezentace Otevření Degustace Nalévání dolévání

Odchylky při servisu šumivého vína Podáváme v chladiči na víno naplněném ledem a vodou

Postup při otevírání šumivého vína Odstraníme alobal z hrdla láhve Odstraníme drátěný košíček – agrafu Od této chvíle držíme palec levé ruky shora na korku Láhev nakloníme v úhlu 45⁰ od hostů Prsty levé ruky pevně obejmeme korek a pravou rukou otáčíme lahví Tlak v láhvi sám vysune korek ven, udržíme ho v ruce Efekt vystřelení korku použijeme pouze při zvláštních příležitostech

Degustace a nalévání šumivého vína Degustace se zpravidla neprovádí Zeptáme se hostitele jestli bude degustovat Naléváme do sklenic na dvakrát Víno šumí

Použité literatura DVOŘÁK, I. Sommelier povolání budoucnosti. Praha:2001. ISBN 80-903019-1-6 MATHÉ I., ŠPAČEK L. Etiketa. Praha: BB/art s.r.o, 2005. ISBN 80-7341-564 SALAČ, G. Stolničení. Praha:Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7 ŠEVČÍK L., DVOŘÁK I. Sommelierství-umění podávat víno hledání pravdy o víně. Praha:2002. ISBN 80-247-0188-X

Internetové informační zdroje Vinařská oblast Morava/Vína z Moravy, vína z Čech [online ] dostupný na http://www.wineofczechrepublic.cz/2-1-vinarska-oblast-morava-cz.html