Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Restaurant Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Im Café bezahlen Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Účtování materiálových zásob, způsob A
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Tagesablauf Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné z.
Výměna schodišťových stupňů
Použití luštěnin v kuchyni
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Použití těstovin v kuchyni
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Vaření – rozdělení, způsoby
Použití hub v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Fach Kellner Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Potraviny rostlinného původu
Souvislý příklad na zásoby
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
Kulturní památky UNESCO České republiky - 2. část
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Základy psychologie – úvod
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Použití zeleniny v kuchyni
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Potraviny a výživa - Zelenina
Transkript prezentace:

Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /3 Autor Ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR- KC-PN/1-SL- 2/4 Název DUM Rozdělení zeleniny Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: Význam zeleniny pro lidskou výživu, rozdělení zeleniny Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Význam zeleniny, druhy zeleniny Datum 30. 1. 2013

Rozdělení zeleniny Náplň výuky: Význam zeleniny pro lidskou výživu Kontrolní úkol

Význam zeleniny pro lidskou výživu Každý druh zeleniny je jedinečný rozmanitostí látek, které obsahuje. Všechny druhy zeleniny ovšem obsahují: Vodu Vitamíny – závisí na konkrétním druhu a zralosti zeleniny. Vitamin C – listová zelenina Karotenoidy – mrkev Minerální látky – Ca, Mg, P, Fe – důležité složky zeleniny Aromatické látky – cibule česnek Sacharidy – mrkev, hrášek, rajčata, meloun Bílkoviny, tuky – velmi malé množství

Rozdělení zeleniny KOŘENOVÁ – mrkev, celer, petržel, křen, červená řepa, ředkev obr.1 KOŠŤÁLOVÁ – zelí, kapusta, květák, brokolice, kedluben obr.3 LISTOVÁ – salát (ledový, hlávkový, rukola), špenát, čekanka obr.2 CIBULOVÁ – cibule (šalotka, carmen, perlovka, lahůdková), česnek, pórek obr.4

Rozdělené zeleniny PLODOVÁ LILKOVITÁ – rajče, paprika, lilek – baklažán TYKVOVITÁ – okurek, tykev, patizon, cuketa, meloun LUSKOVITÁ – hrášek, fazolové lusky, kukuřice cukrová obr.6 obr.5 obr.8 obr.7 LAHŮDKOVÁ – artyčok, chřest, fenykl sladký, bambus

Kontrolní úkol Doplň druhy zeleniny : ZELENINA rajče rukola Šalotka PLODOVÁ rukola LISTOVÁ Šalotka CIBULOVÁ kapusta KOŠŤÁLOVÁ artyčok LAHŮDKOVÁ křen KOŘENOVÁ

Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 10061.html Obr. 2: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 10152.html Obr. 3: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 10221.html Obr. 4: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 4102.html Obr. 5: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 10105.html Obr. 6: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 2054.html Obr. 7: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 10929.html Obr. 8: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 4107.html

Seznam použité literatury: [ 1] Kolaříková, Jana, Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou [2] Mašek, Libor, Potraviny a Nápoje v Kostce, 1. vyd., Úvaly, Ratio, 1997

Děkuji za pozornost 