Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz
Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /3 Autor Ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR- KC-PN/1-SL- 2/4 Název DUM Rozdělení zeleniny Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: Význam zeleniny pro lidskou výživu, rozdělení zeleniny Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Význam zeleniny, druhy zeleniny Datum 30. 1. 2013
Rozdělení zeleniny Náplň výuky: Význam zeleniny pro lidskou výživu Kontrolní úkol
Význam zeleniny pro lidskou výživu Každý druh zeleniny je jedinečný rozmanitostí látek, které obsahuje. Všechny druhy zeleniny ovšem obsahují: Vodu Vitamíny – závisí na konkrétním druhu a zralosti zeleniny. Vitamin C – listová zelenina Karotenoidy – mrkev Minerální látky – Ca, Mg, P, Fe – důležité složky zeleniny Aromatické látky – cibule česnek Sacharidy – mrkev, hrášek, rajčata, meloun Bílkoviny, tuky – velmi malé množství
Rozdělení zeleniny KOŘENOVÁ – mrkev, celer, petržel, křen, červená řepa, ředkev obr.1 KOŠŤÁLOVÁ – zelí, kapusta, květák, brokolice, kedluben obr.3 LISTOVÁ – salát (ledový, hlávkový, rukola), špenát, čekanka obr.2 CIBULOVÁ – cibule (šalotka, carmen, perlovka, lahůdková), česnek, pórek obr.4
Rozdělené zeleniny PLODOVÁ LILKOVITÁ – rajče, paprika, lilek – baklažán TYKVOVITÁ – okurek, tykev, patizon, cuketa, meloun LUSKOVITÁ – hrášek, fazolové lusky, kukuřice cukrová obr.6 obr.5 obr.8 obr.7 LAHŮDKOVÁ – artyčok, chřest, fenykl sladký, bambus
Kontrolní úkol Doplň druhy zeleniny : ZELENINA rajče rukola Šalotka PLODOVÁ rukola LISTOVÁ Šalotka CIBULOVÁ kapusta KOŠŤÁLOVÁ artyčok LAHŮDKOVÁ křen KOŘENOVÁ
Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 10061.html Obr. 2: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 10152.html Obr. 3: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 10221.html Obr. 4: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 4102.html Obr. 5: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 10105.html Obr. 6: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 2054.html Obr. 7: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 10929.html Obr. 8: anonym, [vid. 16. 12. 2012], dostupné z: http://www.clker.com/clipart- 4107.html
Seznam použité literatury: [ 1] Kolaříková, Jana, Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou [2] Mašek, Libor, Potraviny a Nápoje v Kostce, 1. vyd., Úvaly, Ratio, 1997
Děkuji za pozornost