Škola: Praktická škola dvouletá Vzdělávací oblast: Odborné činnosti Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů Vyučovací předmět: Příprava pokrmů Ročník: 1. Téma: Výživa člověka Učivo: Potraviny rostlinného původu – Zelenina a brambory Průřezová témata: Mediální výchova Škola: Praktická škola dvouletá
POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU ZELENINA a BRAMBORY Jsou to jedlé části rostlin, jejich kořeny, bulvy, listy, natě, květenství a plody. Obr. 1 Obr. Č. 1 Obr. 1 brambory Obr. 0 Hlávkový salát
Zelenina by proto měla být v našem jídelníčku každý den CO ZELENINA OBSAHUJE? Hlavní složkou zeleniny je stejně jako u ovoce voda - 80 - 97 %. Obsah bílkovin je v zelenině zanedbatelný, stejně tak tuků. Zelenina je však výborným zdrojem vlákniny a obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek. Obr. 2 Obr.2 Obr. 3 Obr. 4 Zelenina by proto měla být v našem jídelníčku každý den
DRUHY ZELENINY Druhy zeleniny: DRUHY ZELENINY kořenová - mrkev, petržel, ředkev, celer, křen, - brambory /hlízy/ - kořenová zelenina obsahuje sacharidy, a proto dodává více energie, nemá ale tolik vitaminu C, jako např. listová zelenina Druhy zeleniny: Obr. 5 Obr. 6
Jsou bohaté na vitaminy a minerální látky košťálová - zelí, kapusta, brokolice, kedlubna, květák, čínské zelí Obr. 7 Obr. 9 Obr. 8 Jsou bohaté na vitaminy a minerální látky JSOU BOHATÉ NA VITAMÍNY A MINERÁLNÍ LÁTKY
Jsou základní potravinou při přípravě pokrmů cibulová - cibule, pór, česnek - má antioxidační účinky – čistí organizmus od toxinů Obr. 11 Jsou základní potravinou při přípravě pokrmů Obr. 10 Obr. 12 Jsou základem většiny teplých pokrmů
Mají vysoký obsah vitaminu C listová - hlávkový salát, špenát, chřest naťová: pažitka, kopr, petrželka, bylinky Obr. 13 Obr. 14 Mají vysoký obsah vitaminu C Obr. 15 Obr. 16 Obr. 17
plodová - rajče, paprika, lilek, okurky, melouny Obr. 18 Obr. 19 Obr. 20 Obr. 21 Obr. 22 Obr. 23 Využití hlavně ve studené kuchyni k přípravě salátů, ale i v teplé kuchyni, meloun k osvěžení
Obsahují mimo jiné sacharidy a vlákninu lusková - hrášek, fazolka Obsahují také vlákninu Obr. 24 Obr. 24 Obr. 25 Obsahují mimo jiné sacharidy a vlákninu
BRAMBORY je to velmi oblíbená zelenina, která obsahuje malé množství tuků, ale velké množství vitaminu C, vitamin B6 a draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak jako většina příloh mají ale vysoký glykemický index – tj. hodně sacharidů, proto je lepší menší množství nazelenalé a klíčící brambory obsahují toxické látky, proto je nekonzumujeme Brambory mají nepřeberné množství úprav a využití – kaše, saláty, hranolky, noky, halušky, knedlíky atd., nejzdravější jsou ale brambory pouze vařené Obr. 28 Obr. 26 Obr. 27 Brambory mají nepřeberné množství úprav a využití – kaše, saláty, hranolky, noky, halušky, knedlíky atd., nejzdravější jsou ale brambory pouze vařené
Nezapomeň jíst zeleninu každý den, dodá ti zdraví a dobrou náladu Otázky na zopakování učiva: Jaké základní druhy zeleniny znáš? Je zelenina zdravá a proč? Jaký máš oblíbený salát? Víš, jak se připravuje? Jak dlouho vaříme brambory? Vyjmenuj některé pokrmy z brambor. Nezapomeň jíst zeleninu každý den, dodá ti zdraví a dobrou náladu Nezapomeň jíst zeleninu každý den, dodá ti zdraví a dobrou náladu Obr. 29
http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://hobbyrecepty.cz/ http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.vareni.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://oidnes.cz/07/051/sp5/SPI1acbad_jogurt8.jpg http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://i39.photobucket.com/albums/ http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.farmarsketrziste.cz http://images.google.cz/imgres?q=brokolice&start=99&hl=cs&biw=1920&bih=985&gbv=2&tbm=isch http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.bedynkydomu.cz http://images.google.cz/imgres?q=zel%C3%AD&hl=cs&gbv=2&biw=1920&bih=985 http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.oko-vedmy.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.brno-restaurace.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://img.mf.cz/326/535/superpotraviny- http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://photos2.fotosearch.com http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.porad.cz/image_inst http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://chickensintheroad.com http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://i.idnes.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://files.eries.webnode.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.inzahrada.cz http://grovit.cz/ZABAVNY_majka57/GIF/zelenina/zelenina.htm http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://nd04.jxs.cz/356/071/8502b0c2c4 http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.aev-vs.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.kittner.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://taksimagorneboco.chytrak.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.maggi.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://mladazena.cz http://www.chb-brambory.cz/ http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://img2.mf.cz/852/755/1- http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://nd05.jxs.cz/086/329/e7ce808b21_80879751 http://www.zavlahy-pokorny.cz/fotky1056/ http://www.zivotnistyl.cz/admin/articlefiles/ Použité zdroje : http://www.lekarna.cz/ovocny-cukr-400g-krystal-fruktoza-dia/ http://www.countrylife.cz/cukr-ovocny-fruktoza-500-g-country-life http://www.abcdieta.cz/galaktoza http://cs.wikipedia.org/wiki/Disacharidy http://www.google.com/imgres?imgurl=http://files.viaweb.cz/image Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Kladnická Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2) Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita.