Škola: Praktická škola dvouletá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
ZELENINA.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Praktická škola dvouletá
Škola: Praktická škola dvouletá
Škola: Praktická škola dvouletá
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Přílohy k hlavním pokrmům Číslo DUM: VY_52_INOVACE_118_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Zelenina Mgr. Iveta Honzejková.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Ovoce a zelenina 4. ročník
Zelenina.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
BEZMASÉ POKRMY
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Zelenina – druhy, význam
Zelenina – hádanky Číslo v digitálním archivu školy
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
ČERNÝ PETR – DRUHY ZELENINY
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
ZELENINA A JEJÍ POZNÁVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Dana Rejlová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ZELENINA - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 04) Rozmanitost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
* Anotace : * Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_17_Ekosystém zahrady a sady Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Potravinářské zbožíznalství
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Potraviny a výživa - Brambory
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
ZELENINA A JEJÍ DRUHY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Transkript prezentace:

Škola: Praktická škola dvouletá Vzdělávací oblast: Odborné činnosti Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů Vyučovací předmět: Příprava pokrmů Ročník: 1. Téma: Výživa člověka Učivo: Potraviny rostlinného původu – Zelenina a brambory Průřezová témata: Mediální výchova Škola: Praktická škola dvouletá

POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU ZELENINA a BRAMBORY Jsou to jedlé části rostlin, jejich kořeny, bulvy, listy, natě, květenství a plody. Obr. 1 Obr. Č. 1 Obr. 1 brambory Obr. 0 Hlávkový salát

Zelenina by proto měla být v našem jídelníčku každý den CO ZELENINA OBSAHUJE? Hlavní složkou zeleniny je stejně jako u ovoce voda - 80 - 97 %. Obsah bílkovin je v zelenině zanedbatelný, stejně tak tuků. Zelenina je však výborným zdrojem vlákniny a obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek. Obr. 2 Obr.2 Obr. 3 Obr. 4 Zelenina by proto měla být v našem jídelníčku každý den

DRUHY ZELENINY Druhy zeleniny:   DRUHY ZELENINY kořenová - mrkev, petržel, ředkev, celer, křen, - brambory /hlízy/ - kořenová zelenina obsahuje sacharidy, a proto dodává více energie, nemá ale tolik vitaminu C, jako např. listová zelenina Druhy zeleniny: Obr. 5 Obr. 6

Jsou bohaté na vitaminy a minerální látky košťálová - zelí, kapusta, brokolice, kedlubna, květák, čínské zelí Obr. 7 Obr. 9 Obr. 8 Jsou bohaté na vitaminy a minerální látky JSOU BOHATÉ NA VITAMÍNY A MINERÁLNÍ LÁTKY

Jsou základní potravinou při přípravě pokrmů cibulová - cibule, pór, česnek - má antioxidační účinky – čistí organizmus od toxinů Obr. 11 Jsou základní potravinou při přípravě pokrmů Obr. 10 Obr. 12 Jsou základem většiny teplých pokrmů

Mají vysoký obsah vitaminu C listová - hlávkový salát, špenát, chřest naťová: pažitka, kopr, petrželka, bylinky Obr. 13 Obr. 14 Mají vysoký obsah vitaminu C Obr. 15 Obr. 16 Obr. 17

plodová - rajče, paprika, lilek, okurky, melouny Obr. 18 Obr. 19 Obr. 20 Obr. 21 Obr. 22 Obr. 23 Využití hlavně ve studené kuchyni k přípravě salátů, ale i v teplé kuchyni, meloun k osvěžení

Obsahují mimo jiné sacharidy a vlákninu lusková - hrášek, fazolka   Obsahují také vlákninu Obr. 24 Obr. 24 Obr. 25 Obsahují mimo jiné sacharidy a vlákninu

BRAMBORY je to velmi oblíbená zelenina, která obsahuje malé množství tuků, ale velké množství vitaminu C, vitamin B6 a draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak jako většina příloh mají ale vysoký glykemický index – tj. hodně sacharidů, proto je lepší menší množství nazelenalé a klíčící brambory obsahují toxické látky, proto je nekonzumujeme Brambory mají nepřeberné množství úprav a využití – kaše, saláty, hranolky, noky, halušky, knedlíky atd., nejzdravější jsou ale brambory pouze vařené Obr. 28 Obr. 26 Obr. 27 Brambory mají nepřeberné množství úprav a využití – kaše, saláty, hranolky, noky, halušky, knedlíky atd., nejzdravější jsou ale brambory pouze vařené

Nezapomeň jíst zeleninu každý den, dodá ti zdraví a dobrou náladu Otázky na zopakování učiva: Jaké základní druhy zeleniny znáš? Je zelenina zdravá a proč? Jaký máš oblíbený salát? Víš, jak se připravuje? Jak dlouho vaříme brambory? Vyjmenuj některé pokrmy z brambor. Nezapomeň jíst zeleninu každý den, dodá ti zdraví a dobrou náladu Nezapomeň jíst zeleninu každý den, dodá ti zdraví a dobrou náladu Obr. 29

http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://hobbyrecepty.cz/ http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.vareni.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://oidnes.cz/07/051/sp5/SPI1acbad_jogurt8.jpg http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://i39.photobucket.com/albums/ http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.farmarsketrziste.cz http://images.google.cz/imgres?q=brokolice&start=99&hl=cs&biw=1920&bih=985&gbv=2&tbm=isch http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.bedynkydomu.cz http://images.google.cz/imgres?q=zel%C3%AD&hl=cs&gbv=2&biw=1920&bih=985 http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.oko-vedmy.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.brno-restaurace.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://img.mf.cz/326/535/superpotraviny- http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://photos2.fotosearch.com http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.porad.cz/image_inst http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://chickensintheroad.com http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://i.idnes.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://files.eries.webnode.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.inzahrada.cz http://grovit.cz/ZABAVNY_majka57/GIF/zelenina/zelenina.htm http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://nd04.jxs.cz/356/071/8502b0c2c4 http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.aev-vs.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.kittner.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://taksimagorneboco.chytrak.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.maggi.cz http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://mladazena.cz http://www.chb-brambory.cz/ http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://img2.mf.cz/852/755/1- http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://nd05.jxs.cz/086/329/e7ce808b21_80879751 http://www.zavlahy-pokorny.cz/fotky1056/ http://www.zivotnistyl.cz/admin/articlefiles/ Použité zdroje : http://www.lekarna.cz/ovocny-cukr-400g-krystal-fruktoza-dia/ http://www.countrylife.cz/cukr-ovocny-fruktoza-500-g-country-life http://www.abcdieta.cz/galaktoza http://cs.wikipedia.org/wiki/Disacharidy http://www.google.com/imgres?imgurl=http://files.viaweb.cz/image Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Kladnická Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2) Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita.