Elefantiáza (sloní noha)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UCHO Marcela Hanáková.
Advertisements

Sexuálně přenosné choroby
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Sexuálně přenosné choroby
HALOGENY.
Vodní ptáci Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín LIDSKÉ RASY 1 1.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Elektronická učebnice - I
Mozek - slouží jako řídící centrum
Mízní systém - jednosměrná soustava tvořená mízními cévami, mízou, mízními uzlinami, brzlíkem a slezinou  - základní funkcí je obrana organismu, odvod.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Další nebezpečné úrazy
Poznávání zvířátek ze zoologické zahrady
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Nemoci Kód VM:VY_52_INOVACE_20 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
AMERIKA Křížem krážem Amerikou III2-Z7-I-20
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Vznik živých organismů – přehled teorií Přírodopis 9 Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: říjen 2012 EU – peníze.
Mužská pohlavní soustava
Mláďata v pražské ZOO Co se již letos narodilo?
Onemocnění mízní soustavy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mízní systém Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0219.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
VY_32_INOVACE_TMM24260BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Voda Kocmichová, Lukášová.
Medvědovité šelmy Mgr. Vlastimil Homolka Zkvalitnění výuky přírodovědných předmětů s cílem zvyšování motivace žáků ke vzdělávání v těchto oborech registrační.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Malárie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Petr Němec a Jan Novotný
Elektronická učebnice - I
Rostliny VY_52_INOVACE_10 pro 5. ročník ZŠ
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_594.
Nemoc AIDS v Africe.
PREVENTIVNÍ PÉČE.
KOŽNÍ SOUSTAVA Tělní pokryv – prvotní tělní bariéra Funkce:
Organismy doprovázející člověka část 1. Mikroorganismy 7. tř
Poznávání listnatých a jehličnatých stromů
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Jednobuněční živočichové
Eyesenckova typologie temperamentu Adam Křenovský, Jan Křemenák, Filip Slavíček a Kryštof Krejčí.
Řád: Roztoči.
AMERIKA Podnebí III2-Z7-I-04
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Savci pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_19.
Poznávání povolání. V obchodě prodává….. …prodavačka.
Hlísti (Cycloneuralia)‏
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Transkript prezentace:

Elefantiáza (sloní noha) Adam Svozilík Datum: 6.10.2013/14 Třída: 1.L VOŠ a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc Mgr. Kašpar Ludvík

Co to je ? Elefantiáza je infekční onemocnění, které se vyznačuje tím, ztluštění kůže a tkání, zejména v oblasti nohou. Patří mezi infekční tropické nemoci. Nejvíce se vyskytuje v oblasti Střední a Jižní Ameriky, Afriky a Asie.

Příčina Toto ucpání může být způsobeno infekcí vlasovcem mízním. Při ucpání dojde ke zvětšení té části těla, kde je mízní céva ucpána, což způsobuje velké otoky. Parazity přenáší komár.

Léčba Lékem volby při léčbě je diethylcarbamazine ,který přímo zabíjí parazity. Jiný způsob léčby je tlakový obvaz nebo elastické punčochy, které pomáhají snižovat tlak. Po užitích léku můžeme rovněž použít chirurgické metody k odstranění přebytečné tukové a vazivové tkáně.

příznaky mohou se objevit horečky u mužů se vyskytuje také v šourku a penisu tuhnutí kůže někdy třesavky zvýšená únava závažný otok změna barva kůže kožní vředy, někdy bradavičnatý vzhled pokožky

Ukázky

Zdroje: http://www.priznaky-projevy.cz/infekcni-nemoci/elefantiaza-sloni-noha-priznaky-projevy-obrazek-fotografie http://derewi.blog.cz/1106/elefantiaza http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Wuchereria_bancrofti_1_DPDX.JPG http://trade.indiamart.com/search.mp?search=diethylcarbamazine http://www.priznaky-projevy.cz/images/priznaky_projevy/elefantiaza-sloni-noha-priznaky-projevy-obrazek-fotografie-12.jpg http://nd05.jxs.cz/879/017/0cbf1085b3_77238090_o2.jpg http://3.imimg.com/data3/WE/LA/MY-5551834/diethylcarbamazine-500x500.jpg http://www.priznaky-projevy.cz/images/priznaky_projevy/elefantiaza-sloni-noha-priznaky-projevy-obrazek-fotografie-17.jpg http://nd05.jxs.cz/412/802/aa36f3097d_77238127_o2.jpg http://fototube.cz/wp-content/uploads/2013/05/167dde7f15dac755c0d79e744bd14de9.jpg http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/images/stories/medicina/obrazek-fotografie/jak-vypada-lymfaticky-otok-lymfedem-elefantiaza-obrazek-fotografie-4.jpg