Použití těstovin v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice Použití těstovin v kuchyni Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz
Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /3 Autor Ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/14 Název DUM Použití těstovin v kuchyni Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: význam těstovin ve výživě, použití těstovin v kuchyni, skladování těstovin, vady těstovin Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Těstoviny, pokrmy z těstovin, skladování těstovin, vady těstovin Datum 8. 5. 2013
Použití těstovin v kuchyni Náplň výuky Význam těstovin ve výživě Skladování těstovin Vady těstovin Kontrolní úkol Použití těstovin v kuchyni
Význam těstovin ve výživě Těstoviny jsou základní stravou Italů. Dnes jsou i v České republice uznávanou potravinou s mnohostranným použitím. Jsou trvanlivé Mají snadnou a rychlou přípravu Vysokou výživovou hodnotu Dobrou stravitelnost
Použití těstovin v kuchyni Zavářka do polévek Obr. 1: Široké nudle
Saláty Obr. 2: Těstovinový salát s masem Obr. 3: Kuskusový salát
Zapečené těstoviny Obr. 4: Šunkofleky
Samostatné pokrmy – sladké Obr. 5: Nudlový nákyp s tvarohem a broskvemi
Samostatné pokrmy – slané Obr. 6:Boloňské špagety s mletým masem a sýrem
Přílohy Obr. 7: Různé těstovinové přílohy
Studené předkrmy Obr. 8: Těstovinový salát se zeleninou
Teplé předkrmy Obr. 9: Lasagne se špenátem
Skladování těstovin Sklady těstovin musí být čisté, vzdušné, dobře větratelné místnosti. Těstoviny se musí chránit před vlhkem, slunečním zářením a živočišnými škůdci.
Vady těstovin Rozvaření těstovin Vždy vaříme „al dente“ z italštiny „na zub“ tzn., že po uvaření zůstávají na skusu mírně tuhé.
Kontrolní úkol: Vysvětli Význam těstovin pro výživu Způsob vaření těstovin Skladování těstovin Vady těstovin
Seznam obrázků: Obr. 1: toffo, [vid. 8. 5. 2013], dostupné z: http://nd04.jxs.cz/380/104/bf548fbdcd_75217592_o2.jpg Obr. 2: damejidlo, [vid. 8. 5. 2013], dostupné z: http://www.damejidlo.cz/images/photo/testovinovy-salat-s-krutim-masem-86211.JPG Obr. 3: Vendy, [vid. 8. 5. 2013], dostupné z: http://www.varilamysicka.cz/img/kus-kus- zakladni-priprava-04.jpg Obr. 4: marmeláda recepty, [vid. 8. 5. 2013], dostupné z: http://nd01.jxs.cz/139/669/3e04a3c9c6_25434992_o2.jpg Obr. 5: Matyho chálka, [vid. 8. 5. 2013], dostupné z: http://www.matyhochalka.cz/wp- content/uploads/2012/12/nudlovy-nakyp2- Obr. 6: Radka, [vid. 8. 5. 2013], dostupné z: http://www.nej-recepty.cz/obr/recepty/ID- 00480-11-1.jpg Obr. 7: anonym, [vid. 8. 5. 2013], dostupné z: http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/images/pv/kopie/03.jpg Obr. 8: dobrá kuchařka, [vid. 8. 5. 2013], dostupné z: http://www.dobra- kucharka.cz/img/full/2/7411.jpg Obr. 9: anonym, [vid. 8. 5. 2013], dostupné z: http://files.lasagne-recepty.cz/200000004- 16c3b17bdf/špenátové%20lasagne.jpg
Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou [2] Ing. Mašek, Libor. Potraviny a nápoje v kostce , 1. vydání, Vydavatelství Ratio, 2005, Tisk Třebestovice
Děkuji za pozornost