Domácí násilí v praktické rovině

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Pokus o přerušení bludného kruhu. Situace lidí bez domova  Drtivá většina lidí bez domova má problém se závislostí  Někteří řeší závislost v léčebnách.
Domácí násilí z pohledu teorie
Poradna Pro Rodinu Šumperk
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Poslání Intervenčního centra
Praha 11, 10 Psychoterapeutická a psychosomatická klinika ESET o. s
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Šikana a kyberšikana ve školách – HK 2013 Možnosti práce se šikanou na ZŠ v rámci programu všeobecné primární prevence rizikového chování Mgr. Markéta.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Nezbytnost interdisciplinárního přístupu k problematice sex.zn.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
ohroženým domácím násilím
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Program terapie partnerských agresorů. Teoretická východiska Co nám brání chovat se bezohledně, agresivně, ubližovat blízkým?
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Kontaktní centra.
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Terapie pachatelů domácího násilí
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Krizová pomoc.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
člen Asociace občanských poraden
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Domácí násilí v praktické rovině Projekt Jupiter vznik v r. 2004

Poskytuje komplexní péči pro oběti domácího násilí telefonní krizová linka, Po – Pá: 8 – 17 hod. e – mail poradenství: jupiter@pestalozzi.cz krizová intervence poradenství – psychologické a sociálně-právní ambulantní služby: např. poradenství, terapie, relaxační techniky apod.

terénní služby – doprovody /např. při soudních jednání, na PČR atd./ pobytové služby – na utajené adrese, pobyt max. 6 měsíců odborná knihovna přednášky, semináře, prevence na školách

Kdo služby projektu využívá? ženy /nejčastěji – 90 %/ děti a mladiství /v 80 % případů jsou pasivními účastníky násilí/ muži senioři

Cíle služeb stabilizace situace oběti a její bezpečnost /zabránit případnému ohrožení na zdraví a na životě oběti/ vytvoření náhledu na tíživou životní situaci odstranění psychického napětí – mít možnost promluvit si o traumatizující situaci, přijmout pomoc atd.

změna životního stereotypu – využít krizového bydlení, nebýt v krizi sám rozkrytí pozadí problému zvýšení sebevědomí oběti odstranění možných pocitů viny nalézt adekvátní a efektivní způsob řešení poradenství + terapie

Dopad domácího násilí na oběť oběť často setrvává ve vztahu s agresorem k agresorovi má ambivalentní silný citový vztah má tendenci omlouvat ataky agresora oběť se cítí izolovaná, rozpolcená atd. tendence minimalizovat následky napadení převládá pocit bezmocnosti obviňuje se z vyprovokování agresora

nízké sebevědomí pocit neexistence možnosti řešení úzkosti, strach, depresivní ladění, bilanční úvahy psychosomatické zdravotní problémy – únava, vyčerpanost, bolesti, nespavost apod. zvýšené riziko zneužívání alkoholu, drog nedůvěra ve vztazích apod.

Personální obsazení psycholog terapeut sociální pracovník sociální pedagog

Léčba, psychoterapie, psychosociální výcvik individuální psychoterapie skupinová terapie arteterapie relaxace imaginativní techniky terapie hrou, pohybem /především děti/ analýza volných asociací transakční analýza kognitivně behaviorální terapie atd.

Kooperace s jinými odborníky a institucemi psychiatr obvodní lékař dětský lékař OPD PČR občanská poradna právník azylové domy DD, VÚ

Centrum J.J.Pestalozziho,o.p.s. Chrudim Děkuji za pozornost. Mgr. Petra Jendeková Centrum J.J.Pestalozziho,o.p.s. Chrudim Štěpánkova 108 Chrudim 469 623 899 jupiter@pestalozzi.cz