Austrálie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Austrálie.
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Číslo a název šablony klíčové aktivity
AFRIKA Geografická poloha.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
AUSTRÁLIE Hospodářství
Kanada.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Austrálie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Velká Británie.
AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
SRBSKO.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
Pobřeží Středozemního moře
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Hana Jirsová Zeměpis cestovního ruchu H2.A.
Austrálie.
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
Jižní Afrika.
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
AUSTRÁLIE.
Austrálie- vzdálený ostrov svobody
Austrálie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Austrálie.
Jihoafrická republika
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
PROVINCIE A TERITORIA Kanada je federálním státem skládá se z 10 provincií a 3 teritorií. Nejlidnatější provincií je Ontario s největším městem Kanady.
Viet Nam.
Jižní Asie.
KANADA.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Austrálie - rostlinstvo a živočišstvo
Počítačová prezentace
Austrálie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
MEXIKO. Poloha Leží na severu tzv. Latinské Ameriky Pobřeží má u Indického i Tichého oceánu Sousedními státy jsou na severu USA, a s Belize a Guatemalou.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. Úvod 6% zemského povrchu přibližně 1/5všech lesů největší „lékárna světa“
VY_32_INOVACE_Fi_I_07 Název USA- lidé a hospodářství Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Zahrnuje: zemědělství průmysl doprava.  Chov ovcí a produkce vlny je zde největší na světě  Chov skotu – v savanách  Pěstování pšenice, brambory, cukrová.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
11. STŘEDNÍ AMERIKA PEVNINSKÁ ČÁST VY_32_INOVACE_12_Z5
Hospodářství a obyvatelstvo Austrálie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu.
Jiří Korec Sexta 2008/2009. VENEZUELA Hlavní město: Caracas Rozloha: km² Nejvyšší bod: Pico Bolivar- 5007m.n.m Počet obyvatel: Hustota.
Austrálie. Historie: 1606 – objevena Holanďany (Portugalci asi dříve) konec 18.st. – počátek britské kolonizace – trestanecké kolonie 19.st. – „zlatá.
Austrálie (Rudý kontinent)
Afrika.
Austrálie – stát i světadíl
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Mexiko.
Název učiva: Amerika severní
Antonín Košíček Sára Šobková
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Austrálie a Oceánie – průmysl, nerostné suroviny
13. JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY VY_32_INOVACE_12_Z5
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Obecná charakteristika kontinentu
Pobřeží Středozemního moře
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
4. c Brazílie a severní sousedé
Austrálie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_09_Z7_Skála
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Austrálie

Historie: 1606 – objevena Holanďany (Portugalci asi dříve) konec 18.st. – počátek britské kolonizace – trestanecké kolonie 19.st. – „zlatá horečka“ – masivní kolonizace

Obyvatelstvo malá hustota – jen na pobřeží vyšší – 80% obyv. původní: Aboriginové černá rasa přišli před několika desetitisíci let z JV Asie v pouštních oblastech dnes jen 1,5% nižší sociální úroveň snaha o navrácení území většina: přistěhovalci – mnohonárodnostní stát → země mnoha kultur a vysoké ŽU administrativní dělení: 6 států a 2 teritoria 4/5 obyvatel žije ve městech největší města: Sydney, Melbourne, Canbera, Perth, Brisbane – zakresli do mapky

Přírodní poměry Austrálie Podnebí: 4/5 v tropickém pásu suchém tropický vlhký na S a SV subtropický J Vodstvo: nejsušší kontinent Creek = nestálý vodní tok ve vnitrozemí artétzké studny řeky: Murray /meri/ Přírodní krajiny: pouště a polopouště křovinaté savany s občasnými stromy(eukaliptus) – buš deštné lesy na SV listnaté opadavé lesy – při pobřeží Rostliny a živočichové: endemiti – druhy, který se jinde na světě nevyskytují (vačnatci, ptakořitní,koaly, ..) přistěhovalci zavlekli králíky, opuncie, kaktusy … způsobili obrovské škody

Hospodářství Austrálie ekonomikou patří mezi nejvyspělejší státy světa nejvýznamnější je JV pobřeží Nerostné suroviny železná a manganová ruda – těžba na SZ- těžké prac. podmínky bauxit, olovo, zinek, uran, nikl drahé kovy – zlato, stříbro, diamanty, opály paliva – uhlí, ropa, zemní plyn Zemědělství export vlna, hovězí a skopové maso, mléčné výrobky vlna – 30% světové produkce – 1. místo ve svě r. 1789 začínali v Austrálii s chovem 29 kusů ovcí ze Španělska plemene merino a dnes je jich zde 180 mil Průmysl hutnický, strojírenský a chemický – ve velký P centrech Služby – 70% obyvatel zaměstnaných ve službách Doprava obří náklaďáky „road trains“vlaky na kolech vlak s 682vagóny dlouhý 7 350 m , 8 lokomotiv letecká vnitrostátní doprava