Stavba těla ptáků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PTÁCI.
Advertisements

OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Ptáci.
PTÁCI Hana Dundrová Pro 5. třídu ZŠ.
Ptáci.
Třída: Obojživelníci znaky:
Digitalizace výuky Příjemce
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Přírodopis pro žáky 8 . Ročníků
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
SAVCI Savci mají kostru. Řadíme je mezi obratlovce.
Digitalizace výuky Příjemce
Třída: PTÁCI Aves. Třída: PTÁCI Aves.
RYBY Přírodopis 7. ročník.
Plazi-želvy a krokodýli
Obojživelníci autor: David Hainall.
OPĚRNÁ SOUSTAVA.
Ptáci.
Třída PTÁCI Ptáci vznikli v druhohorách z plazů. Ptáci jsou obratlovci se stálou tělesnou teplotou. Mají KLOAKU. Mají zobák, kostra většiny ptáků.
Ptáci autor: David Hainall.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Obecná charakteristika
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_III/2_INOVACE_105_Kostra člověka
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Ptáci - opakování.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a obecnými znaky třídy.
Třída: savci Řád: šelmy.
SAVCI.
Tvar a pohyb těla KOSTRA.
Vnitřní ústrojí psa domácího
Vnitřní ústrojí psa domácího
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Soustavy orgánů - opakování
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
Plazi.
Ptáci I. Aves.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Ptáci Obratlovci Vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Obrázek: Klipart PowerPoint 2007.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
SAVCI Výživa mateřské mléko Stálá tělní teplota VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.04 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Obratlovci Pětilístek: páteř
OPAKOVÁNÍ – ZOOLOGIE 7.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Vnitřní stavba těla ptáků 2
Stavba těla savců.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Opěrná soustava pokračování.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
PTÁCI Obr.1 ZŠ Hejnice M. Hradil.
Ptáci.
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Třída: PTÁCI.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Ptáci Původ Stavba těla.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Živočichové.
Název sady materiálů: Člověk a zdraví
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

Stavba těla ptáků http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rooster_portrait02_dec08.jpg

KOSTRA Doplň text, využij tato slova: obratle, hřeben, bezzubý, duté, otvory, běhák, sáňky, páteř Osu kostry tvoří ………. složená z …….. . Dlouhé kosti jsou …….. . V přední části hrudníku je kost hrudní s výrazným …………. . Klíční kosti srůstají v útvar, který se nazývá ………… . Lebka je pohyblivě spojena s páteří, v přední části je ……….. zobák s nosními ………….. . Viditelnou částí zadní končetiny je …….. se čtyřmi prsty.

KOSTRA – ŘEŠENÍ: Osu kostry tvoří páteř složená z obratlů. Dlouhé kosti jsou duté. V přední části hrudníku je kost hrudní s výrazným hřebenem. Klíční kosti srůstají v útvar, který se nazývá sáňky. Lebka je pohyblivě spojena s páteří, v přední části je bezzubý zobák s nosními otvory. Viditelnou částí zadní končetiny je běhák se čtyřmi prsty.

PEŘÍ OBRYSOVÉ PEŘÍ Krycí pera: na hlavě a na těle Letky: na křídlech Rýdovací pera: na ocase PRACHOVÉ PEŘÍ Chrání ptáky před chladem Opeření se pravidelně obměňuje – pelichání.

PŘIŘAĎ K ORGÁNŮM SPRÁVNOU ORGÁNOVOU SOUSTAVU: Ledviny Srdce Vzdušné vaky Vole Vaječník Mozek Cévní soustava Dýchací soustava Nervová soustava Rozmnožovací soustava Vylučovací soustava Trávicí soustava

ŘEŠENÍ: Ledviny Srdce Vzdušné vaky Vole Vaječník Mozek Vylučovací soustava Cévní soustava Dýchací soustava Trávicí soustava Rozmnožovací soustava Nervová soustava

POHLAVNÍ DVOJTVÁRNOST DOPLŇ: 1. Společný vývod vylučovací, trávicí a rozmnožovací soustavy. 2. Rozdíl ve vzhledu samce a samice. 3. Teplota těla se nemění, je asi 40°C. 4. Orgány, které zvyšují výkonnost dýchací soustavy. KLOAKA POHLAVNÍ DVOJTVÁRNOST STÁLÁ TĚLESNÁ TEPLOTA VZDUŠNÉ VAKY

Vyber z každé skupiny slov jeden pojem, který mezi ostatní nepatří: 1. PÁTEŘ, OBRATEL, VOLE, SÁŇKY, HŘEBEN VOLE - není součástí kostry 2. ŽLOUTEK, SKOŘÁPKA, POUTKO, ZÁRODEČNÝ TERČÍK, KLOAKA KLOAKA - není částí vejce 3. HLTAN, PRŮDUŠNICE, PLÍCE, VZDUŠNÉ VAKY, NOSNÍ OTVORY HLTAN - není orgánem dýchací soustavy 4. STŘEVA, LEDVINY, JÍCEN, ŽALUDEK, DUTINA ÚSTNÍ LEDVINY - nejsou orgánem trávicí soustavy