Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_3_Ropa Téma: 13A_CH9.roč. Datum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu EU
Zdroje organických sloučenin Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Opec.
Václav Hlavinka a Richard Andrýsek 2L 2012/2013
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
ENERGIE A PALIVA Obr. 1 Obr. 2.
VY_32_INOVACE_1CH.9.10 Autor: Mgr. Petra Skalická Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Chemie, 9. třída ZŠ Únor 2012 Základní škola Kutná Hora,
Digitální učební materiál
Zdroje uhlovodíků Ropa
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
zpracovaný v rámci projektu EU
Proč je ropa tak důležitá?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_108_Zemní plyn AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Zdroje uhlovodíků.
ROPA.
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje uhlovodíků Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Zdroje organických sloučenin
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Fosilní paliva – Ropa.
-vznikla rozkladem zbytků pravěkých rostlin a živočichů -nachází se ve svrchních vrstvách zemské kůry – nejčastěji v oblasti kontinentálních šelfů -základní.
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_031_Ropa Ch_031_Paliva_Ropa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Ropa Zdroje a použité materiály : viz.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák ROPA (nafta, zemní olej, černé zlato ) Těžba „pumpou “ Těžba na moři ropné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
VY_32_INOVACE_ 19_ROPA ZŠ A MŠ JILEMNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_20_Nestejnorodá tělesa v.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_7_Trávicí soustava Téma: 4A_PD5.roč.
VY_32_INOVACE_C9-009 PALIVA 4 - ROPA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana ZMRHALOVÁ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zdroje energie.
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Energetické suroviny – ropa, zemní plyn
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Období: leden až květen 2012
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
VY_32_INOVACE_10_19_Černé zlato
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Ropa Sestavily : Veronika Dvořáková Martina Převrátilová
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_3_Ropa Téma: 13A_CH9.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 9.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je ur č en k výkladu a procvi č ení u č iva. Ž áci se seznamují se zdroji energie – tentokrát s ropou. Na záv ě re č ných snímcích si u č ivo zopakují a procvi č í. Materiál slou ž í také k zápisu. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost

KAPALNÉ ZLATO ZEM Ě

 Ropa = nafta, zemní olej, č erné zlato  hn ě dá a ž nazelenalá ho ř lavá kapalina  vyskytuje se spole č n ě se zemním plynem tvořená směsí uhlovodíků – tedy uhlíkem a vodíkem Jaké jsou chemické značky těchto prvků? P ř ibli ž né slo ž ení ropy: Uhlík : 84–87 % Vodík: 11–14 % Kyslík: a ž 1 % Síra: a ž 4 % Dusík: a ž 1 %

 vznikla rozkladem zbytk ů prav ě kých rostlin a ž ivo č ich ů zapadlých do bahna a bez p ř ístupu kyslíku  nachází se ve svrchních vrstvách zemské k ů ry  nalezišt ě ropy jsou pod nepropustnými vrstvami, v hloubkách a ž 8 km pod zemským povrchem

Těžební věž Čerpání ropy pomocí pumpy Kdysi existovaly lokality, kde ropa p ř irozen ě vyv ě rala na zemský povrch. Nyní se ropa získává pomocí vrt ů. Zemní plyn zajiš ť uje pot ř ebný tlak, a tak m ůž e ropa samovoln ě vytékat. S postupem č asu tlak klesá a ž k bodu, kdy musí nastoupit metody, jako je č erpání ropy pomocí pump

 Vytěžená ropa se nejprve zbaví hrubých příměsí – písek a voda  Potom se zpracovává metodou – FRAKČNÍ DESTILACE Frakční destilace probíhá v průmyslových destilačních kolonách

 Zopakuj si: Co je destilace? Co je frakce? Frakční destilace – metoda, při níž se na základě rozdílné teploty varu směs (ropa) rozdělí na jednotlivé složky neboli frakce

 Plynné uhlovodíky – nap ř. sm ě s propan- butan  Benzín  Petrolej  Plynový olej – pou ž ití ve sm ě si s petrolejem jako nafta pro Dieselové motory  Mazut – pou ž ití k topení nap ř. v teplárnách nebo na lodích

Saúdská Arábie Rusko USA Írán Č ína Kanada Mexiko Kuvajt A zem ě, které jsou č leny organizace OPEC OPEC = sdružení zemí vyvážejících ropu Vyhledej na internetu, které zem ě jsou č leny OPEC

 Jak se ropa dopravuje?  Jaká je cena ropy? Ropovod Který ropovod dováží ropu k nám do ČR? Ropa se prodává na barely 1 barel = 159 l Cena ropy je velice prom ě nlivá, v sou č asnosti asi 110 USD za barel Co všechno m ůž e ovliv ň ovat cenu ropy?

 Na záv ě r posu ď te výhody a nevýhody vyu ž ití ropy jako zdroje energie.

Použití zdroje: METEOR2017. www. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BRUDERSOHN. www. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FLCELLOGUY. www. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Citace: Anotace: Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost