Plyny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti kapalin a plynů
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
Deformační účinky síly
ATMOSFERICKÝ TLAK AUTOR: Natálie Svobodová Vlll. třída.
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ
VY_32_INOVACE_19 - ATMOSFERICKÝ TLAK
Mechanika kapalin a plynů
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Mechanické vlastnosti plynů.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti Plynů
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Digitální učební materiál
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Mechanické vlastnosti plynů
Tlak plynu v uzavřené nádobě
- jsou obsaženy v atmosféře
Do kterého čajníku se vejde více vody?
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 3: Barometrické měření výšek.
Měření atmosférického tlaku
Plyny.
Mechanické vlastnosti plynů
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Mechanika kapalin a plynů
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanika kapalin a plynů
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Tlak.
Autor: RNDr. Kateřina Kopečná Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
RISK Fyzika 7 I. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
f – sekunda yveta ančincová
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
PLYNY Vlastnosti látek plynných Tlak vzduchu Torricelliho pokus
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Atmosférický tlak Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_14 Mechanické.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Přípravný kurz Jan Zeman
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Atmosférický tlak a jeho měření.
Transkript prezentace:

Plyny

Archimédův zákon Těleso ponořené ve vzduchu je nadlehčováno vztlakovou silou, která má velikost Fvz = VT.ρK.g

Pascalův zákon Pozvolná změna tlaku v malém uzavřeném objemu kapaliny se šíří všemi směry a předává se všem bodům beze změny.

Normální tlak Normální tlak byl stanoven mezinárodní dohodou Pn= 101 325 Pa

Vlastnosti plynů Vlastnosti molekul plynu: Rozpínavý Stlačitelný Tvar podle nádoby Nemá stálý objem Vlastnosti molekul plynu: Jsou neustále v pohybu Pohybují se neuspořádaným pohybem ( podobně jako molekuly kapalin )

Atmosférický tlak je síla působící v daném místě atmosféry kolmo na jednotkovou plochu.Tato síla je vyvolána tíhou vzduchového sloupce sahajícího od hladiny,ve které tlak zjišťujeme,až po horní hranici atmosféry. pa =100 000 Pa Mění se:výškou,místem a časem

Meteoroligie V meteorologii měříme tlak nejčastěji pomocí rtuťových tlakoměrů,aneroidů a barografů Vyjadřuje se nejčastěji jednotkou HEKTOPASCAL => hPa Při použití rtuťových barometrů se stále užívá jednotka torr ( milimetr rtuťového sloupce) ,která se dále přepočítavá na hektopascaly.

Torricelli Torricelli byl fyzik a matematik který navázal na Galileiho : pohyb na nakloněné rovině. Vynalezl rtuťový barometr

                                              Přetlak Přetlak : je tlak plynu větší než atmosferický tlak

Podtlak Je tlak plynu menší než atmosférický tlak

Pokusy : Torricelliho pokus : Skleněná trubice o délce něco přes metr je naplněná rtutí.Jeden konec je zalepen a druhý je ponořen se rtutí tak , ža nad hladinou rtuti ční skleněná trubice o délce 1m. Význam: -důkaz existence a působení atmosférického tlaku vzduchu. Hladina rtuťového sloupce klesá až k vyrovnání obou tlaků, a to atmosférického a hydrostatického. Hladina klesá a ustálí se ve výšce cca 0,76 m a v této výšce setrvá.

Obrázek Toricelliho pokusu

Náš pokus Budeme potřebovat : léhátko a nějaké těleso Rozložíme lehátko a položíme na něj těleso Začneme nafukovat lehátko a budeme sledovat jak se těleso pomalu zvedá

Využití plynů Používají se : Jako palivo Vytápění bytů (svítiplynem) K vaření (plynové sporáky) K létaní ( vzducholoď,balón)

Vztlačováním plynů se zmenšují vzdálenosti mezi molekulami Vztlačováním plynů se zmenšují vzdálenosti mezi molekulami.Při velmi velkém vztlačení jsou mezimolekulové vzdálenosti takové,jako v kalalinách. Tímto způsobem lze plyny zkapalnit.