HOBITI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Trávící soustava trávení, živiny
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Výživové směry Ing. A. Říhová.
„EU peníze středním školám“
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
BÍLKOVINY Proteiny.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Buňka  organismy Látkové složení.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

HOBITI

Složení potravy Potrava ovlivňuje růst, vývoj, činnost a zdraví organismu– zdroj energie pro život Záleží na množství a na složení Nezbytné.. Bílkoviny Sacharidy Tuky Voda Minerály a vitamíny

Potřeba různých látek – závisí na věku a na druhu zaměstnání Denní skladba živin sacharidy 50 – 60%, bílkoviny 15%, tuky 20 - 30%

Bílkoviny jsou naprosto nezbytné pro lidský organismus: výstavba a oprava tělesných tkání (membrány) funkce enzymů a hormonů imunita jsou tvořeny z aminokyselin Některé (esenciální) aminokyseliny si tělo neumí vyrobit-musí být dodány: vejce, mléko, játra, srdce, maso, pšenice, brambory

MLÉKO Zdroj bílkovin a vápníku Rychle se kazí - nutná pasterizace Proces, při kterém se zvýší teplota (u mléka na 62°C) Vařením se aminokyseliny nezničí a navíc jsou lépe stravitelné Bílkoviny ztratí biologickou aktivitu= denaturace

Sacharidy Součást stavby organismů Dovedou je vyrobit pouze rostliny fotosyntézou důležitý zdroj vlákniny: podporuje pohyb střev, brání vzniku střevních nádorů a nemoci srdce (snižuje hladinu cholesterolu v krvi) zelenina, ovoce, obiloviny („černá mouka“), luštěniny

Ovoce a zelenina Snadno se kazí Náchylné na pěstování- nutný chemický postřik Ochrana: před plísněmi (rakovinotvorné) Proti škůdcům Proti hnilobě Nutné je dodržovat bezpečnostní upozornění, jinak mohou být škodlivé

Tuky Zdroj energie pro živočichy + zásobárna energie rozpouštějí hormony a vitamíny (D, E, K, A) některé obsahují esenciální/nenasycené mastné kyseliny v rostlinných olejích snižují hladinu cholesterolu v krvi, který může ucpávat žíly a tepny Nadbytek tuků vede k obezitě, ateroskleróze a srdečnímu infarktu

Minerály nutno dodávat potravou Základní součást kosterní soustavy Některé jsou ale toxické látky(nebezpečné pro náš organismus) – sloučeniny např. olova nebo rtuti Vápník: Tvorba kostí a zubů, důležitý pro srážení krve a stah svalů Mléko, sýry, luštěniny Nedostatek: organismus ho uvolňuje z kostí Osteoporóza- odvápnění kostí křeče

Vitamíny nutno dodávat denně potravou Nedostatek nebo přebytek způsobuje zdravotní komplikace Obsah vitamínů v potravě snižují tepelné úpravy a nevhodné skladování Během vaření může ztratit zelenina v průměru 75% obsahu vitamínů oproti čerstvému a syrovému stavu

Vitamín C podporuje imunitu organismu, omezuje nástup alergií Těžký nedostatek – kurděje –známé jako smrtelná nemoc námořníků Mírnější nedostatek – „jarní únava“ – tělesná slabost Např. kočky, ovce, kozy, psi, veverky a králíci si ho umějí vyrábět, člověk, morče a gorila ne Zelenina a ovoce, hlavně rybíz, citrusové plody, šípky, paprika

Úbytek při tepelném zpracování: Vařením se ničí až 60% vitamínu C sušením až 50% Velké ztráty způsobuje tepelná konzervace skladováním klesá obsah vitamínu C v ovoci po několika týdnech na 2/3 Řešení: Jíst hlavně čerstvé ovoce a zeleninu (které dlouho necestovalo, nejlépe z vlastní zahrady) Pokud možno nevařit/nezavařovat/nekonzervovat Vitamíny dodávat i v podobě tablet (hlavně na podzim a v zimě- období chřipek a jiných nemocí)