HOBITI
Složení potravy Potrava ovlivňuje růst, vývoj, činnost a zdraví organismu– zdroj energie pro život Záleží na množství a na složení Nezbytné.. Bílkoviny Sacharidy Tuky Voda Minerály a vitamíny
Potřeba různých látek – závisí na věku a na druhu zaměstnání Denní skladba živin sacharidy 50 – 60%, bílkoviny 15%, tuky 20 - 30%
Bílkoviny jsou naprosto nezbytné pro lidský organismus: výstavba a oprava tělesných tkání (membrány) funkce enzymů a hormonů imunita jsou tvořeny z aminokyselin Některé (esenciální) aminokyseliny si tělo neumí vyrobit-musí být dodány: vejce, mléko, játra, srdce, maso, pšenice, brambory
MLÉKO Zdroj bílkovin a vápníku Rychle se kazí - nutná pasterizace Proces, při kterém se zvýší teplota (u mléka na 62°C) Vařením se aminokyseliny nezničí a navíc jsou lépe stravitelné Bílkoviny ztratí biologickou aktivitu= denaturace
Sacharidy Součást stavby organismů Dovedou je vyrobit pouze rostliny fotosyntézou důležitý zdroj vlákniny: podporuje pohyb střev, brání vzniku střevních nádorů a nemoci srdce (snižuje hladinu cholesterolu v krvi) zelenina, ovoce, obiloviny („černá mouka“), luštěniny
Ovoce a zelenina Snadno se kazí Náchylné na pěstování- nutný chemický postřik Ochrana: před plísněmi (rakovinotvorné) Proti škůdcům Proti hnilobě Nutné je dodržovat bezpečnostní upozornění, jinak mohou být škodlivé
Tuky Zdroj energie pro živočichy + zásobárna energie rozpouštějí hormony a vitamíny (D, E, K, A) některé obsahují esenciální/nenasycené mastné kyseliny v rostlinných olejích snižují hladinu cholesterolu v krvi, který může ucpávat žíly a tepny Nadbytek tuků vede k obezitě, ateroskleróze a srdečnímu infarktu
Minerály nutno dodávat potravou Základní součást kosterní soustavy Některé jsou ale toxické látky(nebezpečné pro náš organismus) – sloučeniny např. olova nebo rtuti Vápník: Tvorba kostí a zubů, důležitý pro srážení krve a stah svalů Mléko, sýry, luštěniny Nedostatek: organismus ho uvolňuje z kostí Osteoporóza- odvápnění kostí křeče
Vitamíny nutno dodávat denně potravou Nedostatek nebo přebytek způsobuje zdravotní komplikace Obsah vitamínů v potravě snižují tepelné úpravy a nevhodné skladování Během vaření může ztratit zelenina v průměru 75% obsahu vitamínů oproti čerstvému a syrovému stavu
Vitamín C podporuje imunitu organismu, omezuje nástup alergií Těžký nedostatek – kurděje –známé jako smrtelná nemoc námořníků Mírnější nedostatek – „jarní únava“ – tělesná slabost Např. kočky, ovce, kozy, psi, veverky a králíci si ho umějí vyrábět, člověk, morče a gorila ne Zelenina a ovoce, hlavně rybíz, citrusové plody, šípky, paprika
Úbytek při tepelném zpracování: Vařením se ničí až 60% vitamínu C sušením až 50% Velké ztráty způsobuje tepelná konzervace skladováním klesá obsah vitamínu C v ovoci po několika týdnech na 2/3 Řešení: Jíst hlavně čerstvé ovoce a zeleninu (které dlouho necestovalo, nejlépe z vlastní zahrady) Pokud možno nevařit/nezavařovat/nekonzervovat Vitamíny dodávat i v podobě tablet (hlavně na podzim a v zimě- období chřipek a jiných nemocí)