Vitaminy © Jan Novák 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
VY_32_INOVACE_05_PVP_256_Hol
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Přehled enzymů GIT. Trávení, vstřebávání
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitamíny rozpustné v tucích
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Vitaminy rozpustné v tucích
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Vitaminy,hormony, enzymy
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
VITAMÍNY DEFINICE SLOŽENÍ OBSAH V ORGANISMU ROZDĚLENÍ VLASTNOSTI
= přeměna látek a energií
Vitaminy.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitaminy © Jan Novák 2007

Osnova Charakteristika Vitaminózy Dělení Antivitaminy Vitamin B1 Vitamin PP Folacin Vitamin H Vitamin C Vitamin A Vitamin D Vitamin E Vitamin K Vitamin F Antioxidant Hypovitaminózy Hypervitaminózy Opakování

Charakteristika přírodní nízkomolekulární organické látky v malých množstvích nezbytné pro život pro člověka a další živočichy jsou esenciální (neumí si je sami vyrobit, musí je přijímat v potravě) některé vitaminy si člověk umí syntetizovat sám – jako B12 nebo biotin (H) vitamín C je esenciální jen pro člověka, primáty a morče – ostatní živočichové si jej umí syntetizovat potrava obsahuje buď přímo vitaminy nebo obsahuje provitaminy (látky, které se na aktivní vitaminy přemění až v organismu) například β-karoten obsažený v mrkvi je provitaminem vitaminu A nejsou zdrojem energie, fungují jako koenzymy enzymů

Vitaminózy nadbytek nebo nedostatek vitaminů může vést k dvěma různým stavům: Hypovitaminóza jedná se o s stav, který nastane při sníženém příjmu určitého vitaminu její projevy jsou různé u různých vitaminů Avitaminóza je důsledkem úplného nedostatku určitého vitaminu Hypervitaminóza způsobena předávkováním při léčbě vitaminy může k ní dojít pouze u vitaminů rozpustných v tucích: A, D, E, K, F

Dělení vitaminů po chemické stránce jsou vitaminy velmi rozličné látky (od derivátů cukrů, po heterocykly), proto je nevýhodné dělit je z tohoto hlediska výhodnější dělení je podle rozpustnosti rozpustné ve vodě vitaminy skupiny B vitamin C rozpustné v tucích A, D, E, K, F

Antivitaminy látky podobné struktury jako vitaminy bez dané biochemické funkce fungují jako katalytické jedy – naváží se na vazebné místo a vytlačují vitamin (případně zabraňují navázání příslušného vitaminu)

Vitamin B1 THIAMIN podílí se na metabolismu sacharidů nedostatek vede k únavě, trávícím poruchám a nervovým poruchám avitaminóza vede až k nervovému onemocnění beri-beri zdroj: obiloviny,kvasnice, vnitřnosti, žloutek, vepřové m. denní doporučená dávka: 1,2 mg první objevený vitamin

Vitamin B2 RIBOFLAVIN součást flavoproteinů a enzymů účastnících se oxidačně-redukčních procesů jsou součástí dýchacího řetězce, podílejí se na uvolňování energie nedostatek způsobuje záněty ústních koutků, rtů, poškození sliznic a kůže, zastavení růstu zdroj: maso, mléko, vejce, játra, kvasnice, pivo Denní doporučená dávka: 1,7 mg

Vitamin B5 KYSELINA PANTOTHENOVÁ je základem koenzymu A, podílí se na syntéze bílkovin a oxidačně-redukčních procesech nedostatek vede k nervovým poruchám a ke křečím zdroj: maso, sýry, vejce, játra, kvasnice, luštěniny Denní doporučená dávka: 6-8 mg

Vitamin B6 PYRIDOXIN součást enzymů podílejících se na metabolismu aminokyselin (transamináz) nedostatek se projevuje poruchami ve tvorbě hemoglobinu, záněty kůže a sliznic a epileptickými záchvaty zdroj: játra, celozrnné obilné výrobky, vaječný žloutek, kvasnice Denní doporučená dávka: 1,5 – 2 mg

Vitamin B12 KOBALAMIN, KYANOKOBALAMIN vzniká jen v živočišných organismech, kde zajišťuje průběh krvetvorby (v rostlinách nevzniká) nedostatek se projevuje chudokrevností a degenerací míšních nervů zdroj: játra, maso, tvoří ho střevní bakterie Denní doporučená dávka: 3 – 31 μg

Vitamin PP NIACIN (kyselina nikotinová a nikotin amid) součást nikotinamidových nukleotidů NAD a NADP, které slouží jako koenzymy oxidoreduktáz (mají zásadní vliv na energetický metabolismus) nedostatek se projevuje jako křeče a nervové poruchy; může vést až k onemocnění pelagra zdroj: maso, ryby, kvasnice, celozrnné obilné výrobky, luštěniny Denní doporučená dávka: 10 mg

Folacin KYSELINA LISTOVÁ ovlivňuje metabolismus aminokyselin, je nezbytný pro tvorbu červených krvinek nedostatek se projevuje jako poruchy syntézy bílkovin a chudokrevností zdroj: játra, vejce, listová zelenina, kvasnice Denní doporučená dávka: 3 – 31 μg

Vitamin H BIOTIN významný koenzym, podporuje růst a dělení buněk projevem nedostatku jsou kožní choroby, nechutenství a únava zdroj: vejce, játra, maso, zelenina, je tvořen i střevními bakteriemi Denní doporučená dávka: 0,5 – 1 mg

Vitamin C KYSELINA L-ASKORBOVÁ účastní se mnoha biochemických procesů, např. pomáhá vstřebávání železa, tvorbě kolagenu a červených krvinek, podporuje srážení krve, torbu protilátek, působí jako antioxidant Nedostatek se projevuje záněty dásní, krvácením, snížením odolnosti k infekcím; avitaminóza vede až ke kurdějím (skorbut) zdroj: zelenina (růžičková kapusta, paprika, zelí), ovoce (černý rybíz, jahody, pomeranče, citrony); brambory, vnitřnosti Denní doporučená dávka: 60 – 200 mg

Vitamin A RETINOL složka zrakového pigmentu, významný pro tvorbu epitelu, antioxidant dedostatek se projevuje šeroslepostí, vysycháním rohovky a spojivky, drsnou kůží a zastavením růstu zdroj: játra, vaječný žloutek, máslo, sýry, tuk mořských ryb, ve formě provitaminu (β-karoten) v rostlinných potravinách (mrkev, listy salátu, paprika…) Denní doporučená dávka: 1mg

Vitamin D KALCIFEROL jedná se o skupinu D vitaminů (D1-D7): D3 – cholekalciferol D2 - ergokalciferol řídí metabolismus vápníku a fosforu, podporuje jejich vstřebávání z tenkého střeva a ukládání v kostech Nedostatek se projevuje měknutím a deformací kostí – křivice (rachitis) Zdroj: tuk mořských ryb, máslo, játra, vaječný žloutek, vzniká i ozářením pokožky UV zářením Denní doporučená dávka: 0,025 mg provitaminem jsou nenasycené steroly

Vitamin E TOKOFEROL antioxidant (chrání buněčné membrány), podporuje činnost pohlavních žláz nedostatek se projevuje svalovou ochablostí a poruchami cévního systému zdroj: rostlinné oleje, obilné klíčky Denní doporučená dávka: 15 – 20 mg

Vitamin K FYLOCHINON účastní se procesu srážení krve, podporuje syntézu protrombinu v játrech nedostatek se projevuje poruchami srážlivosti krve a krvácivostí zdroj: listová zelenina, je tvořen střevními bakteriemi Denní doporučená dávka: 0,14 mg

Vitamin F ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY řadí se sem 3 VMK: k. linolová k. linolenová k. arachidonová součást membránových lipidů zdroj: rostlinné oleje nedostatek se u zvířat projevuje zastavením růstu, u člověka není hypovitaminóza (avitaminóza) známa Denní doporučená dávka: 6-8 mg

Antioxidant antioxidant je látka, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů - snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních forem tím omezují proces oxidace v organismu nebo směsích, kde se vyskytují z tohoto důvodů se přidávají do potravin, které by byly jinak oxidací nadměrně poškozovány (např. rostlinné oleje by žlukly) konzumovány působí pozitivně na zdraví organismu, ve kterém působí podobně významnými antioxidanty jsou vitaminy: A,E,C a dále pak karotenoidy

Hypovitaminózy Xeroftalmie (šeroslepost) Křivice (rachitis) nedostatek vitaminu A dodáním vitaminu A a β-karotenu je možné ji odstranit (její zanedbání naopak vede až k oslepnutí) Křivice (rachitis) nedostatek vitaminu D v dětském věku její příčinou je nedostatečná mineralizace kostí Hemofilie (krvácivost) nedostatek vitaminu K vrozené, konstituční onemocnění, jevící se sklonem ke spontánnímu krvácení a nápadně těžkou zastavitelností krvácení vzniklého úrazem

Hypovitaminózy Pelagra Beri-beri Anémie (chudokrevnost) nedostatek vitaminu B1 projevuje se při jednostranné výživě loupanou rýží avitaminóza vede k zánětům nervů, otokům a obrnám Pelagra nedostatek vitaminu PP (niacninu) onemocnění způsobuje záněty kůže, průjmy a nervové poruchy Anémie (chudokrevnost) nedostatek vitaminu B12 a folacinu; nebo přebytek vitaminu K stav, při kterém je v krvi snížena koncentrace hemoglobinu pod normu podle věku a pohlaví – následkem toho je snížena schopnost krve dodávat kyslík tkáním (často i nedostatek erytrocytů)

Hypovitaminózy Kurděje (skorbut) jsou důsledkem avitaminózy vitaminu C dnes již poměrně vzácná (země třetího světa…) dříve jí trpěli chudí lidé v zimních měsících a námořníci na dlouhých plavbách nemoc se projevuje především krvácením z dásní, pod kůži, do svalů, do nehtových lůžek, vnitřních orgánů, sníženou odolností proti nemocem a poruchou krvetvorby

Hypervitaminózy Vitamin A Vitamin D v přebytku je toxický nejběžnější projev přebytku může být např. praskání a krvácení rtů, podrážděnost Vitamin D přebytek vitaminu D se projevuje neúměrně vysokou koncentrací vápenatých iontů v organismu – následkem toho dochází ke kalcifikaci tkání nejnáchylnější na kalcifikaci jsou ledviny – dochází ke vzniku ledvinových kamenů, může dojít až k zastavení jejich činnosti

Hypervitaminózy Vitamin E Vitamin K u citlivějších lidí vyvolává přechodné žaludeční potíže a průjmy Vitamin K přebytek vitaminu K se projevuje chudokrevností

Opakování