NĚMECKÝ PREROMANTISMUS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Advertisements

Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Tvoření slov PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Další památky literatury doby husitské Mgr. Ludmila Růžičková
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Johann Wolfgang Goethe
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVa Ro č ník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Slohové rozvrstvení slovní zásoby PaedDr. Hana Vítová
Slovenský romantismus
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_05.
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
Základní ekonomické pojmy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Téma nejistoty a obav z budoucího vývoje Mgr. Ludmila Růžičková
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/13/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Charakteristika tržního systému Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Underground Mgr. Ludmila Růžičková
Administrativní styl PaedDr
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Hrdinská epika a dvorská lyrika Mgr. Ludmila Růžičková
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
DUM - Digitální Učební Materiál
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA FRANZ KAFKA
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.2.2.
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
I. světová válka ve světové literatuře PaedDr. Hana Vítová
Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Český jazyk a literatura
Německý preromantizmus
KAREL POLÁČEK PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Předhusitské satiry Mgr. Ludmila Růžičková.
Procvičování českého romantismu
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
FRIEDRICH SCHILLER (1759 – 1805)
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
AUTOŘI. PREROMANTISMUS umělecký proud, který vznikl zhruba ve 2. pol. 18. století reakce na klasicismus a osvícenství, a který ohlašoval blížící se romantismus.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Preromantismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
Preromantismus.
Transkript prezentace:

NĚMECKÝ PREROMANTISMUS PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY

Anotace Předmět: český jazyk a literatura Ročník: I. ročník SŠ Tematický celek: od klasicismu k romantismu Klíčová slova: preromantismus, hnutí Sturm und Drang, J. W. Goethe, F. Schiller Forma: výklad Datum vytvoření: 8. 11. 2012

NĚMECKÝ PREROMANTISMUS

PODSTATA PREROMANTISMU 18. století – především Německo hnutí Sturm und Drang (Bouře a vzdor) – proti osvícenským myšlenkám důraz na city, ne na rozum proti pravidlům v tvorbě prosazují tvůrčí svobodu rozvoj dramatu a poezie

Který literární směr prosazoval přísná pravidla v umělecké tvorbě?

Johann wolfgang goethe (1749-1832) Obrázek č. 1 básník, dramatik, vědec stoupenec hnutí Sturm und Drang ovlivněn tvorbou W. Shakespeara i tvorbou antickou Johann wolfgang goethe (1749-1832)

Utrpení mladého Werthera román v dopisech (epistolární román) ve své době slavné dílo, čtenářsky velmi úspěšné hlavní hrdina není schopen rozumově řešit své problémy a život předčasně ukončí sebevraždou využito ich-formy, sledujeme pocity mladého muže v době, kdy prožívá nešťastnou lásku vliv sentimentalismu

Co je podstatou sentimentalismu?

faust vrcholné dílo Goetha veršovaná tragédie Obrázek č. 2 faust vrcholné dílo Goetha veršovaná tragédie hlavní myšlenka – smysl lidského života je v činorodosti a aktivitě inspirován starou pověstí o učeném doktoru Faustovi, který byl ochoten zaprodat svou duši ďáblu, pokud mu umožní další, nové poznání

Co je podstatou pověsti?

Ukázka… „Mefistofeles Dám ti, co člověk ještě neviděl. Faust Co můžeš dát, ty nebožácký ďase! Což lidský duch, vzňat po vznešeném jase, kýms, jako tys, byl chápán kdy? Když obelžeš mě lichotkami, bych sebou sám byl spokojen, když tvoje rozkoš mě zmámí – to poslední buď pro mne den! Toť sázka má!“ M. Sochrová, Čítanka I k Literatuře v kostce pro SŠ, str. 119

Co je obsahem dohody mezi mefistofelem a faustem?

Ukázka… „Duchovných světů vzácný člen je vyrván z moci zlého: Kdo spěje dál, vždy dále, jen nám vykoupiti lze ho. A blažila-li nad to jej úžasná láska shůry, pak příjmou ho tím srdečněj andělské svaté kůry.“ M. Sochrová, Čítanka I k Literatuře v kostce, str. 119

Co zachrání fausta před mocí mefistofela?

Ukázka… „Faustova pouť životem, v němž prožitky citů a smyslů, moci, krásy a tvorby jsou vždy jen etapami na cestě za novým poznáním a činy, přerůstá v dramatické podobenství o bloudění člověka, jenž je zmítán v trvalé neuspokojenosti a neuhasitelné touze po naplnění smyslu existence.“ B. Balajka, Přehledné dějiny literatury I, str. 106

Co symbolizuje faustova životní pouť?

Friedrich schiller (1759-1805) Obrázek č. 3 dramatik, překladatel, básník dramata – Loupežníci, Úklady a láska Óda na radost – autor textu jeho tvorba patří k vrcholným dílům hnutí Sturm und Drang Friedrich schiller (1759-1805)

Co je to óda?

loupežníci spor dvou bratrů přeroste v osobní tragédii Franz pomluvou zničí vztah bratra Karla k otci i ke snoubence a zbaví ho nároku na dědictví Karel se mstí jako vůdce bandy loupežníků, vše se mu vymkne z rukou a plánovaná pomsta způsobí lavinu tragických osudů násilí a bezpráví se nelze bránit dalším násilím

Který světový dramatik psal divadelní hry, v kterých osobní pomsta vyvolává řadu dalších tragických životních osudů?

Ukázka… „Moor Lidé – lidé! Falešné, licoměrné, ještěrčí plémě! Vaše oči jsou voda! Vaše srdce led. Polibky na rtech a na prsou dýky! Lví a levhartí krmí svá mláďata, krkavci živí svá písklata mrchami, a on, on – Zlobu dovedu snášet, usmíval bych se, kdyby mi vzteklý nepřítel připíjel krví mého vlastního srdce – ale když pokrevní láska zradí, když se otcovská láska stane megerou – ó, pak zaplaň ohněm, možná trpělivosti, změň se v divokého tygra, ty krotké jehňátko, a každá žilka nechť se napne k zuřivosti a zkáze!“ M. Sochrová, Čítanka I k Literatuře v kostce, str. 120

Jaký životní postoj hlavního hrdiny vyplývá z této ukázky?

Óda na radost text obsahuje myšlenku o potřebě sbratření národů Zvuková stopa na CD č. 51… text obsahuje myšlenku o potřebě sbratření národů využito L. van Bethovenem v závěru 9. symfonie

shrnutí preromantismus zdůrazňuje lidské city prosazování tvůrčí svobody hnutí Sturm und Drang J. W. Goethe – Utrpení mladého Werthera - Faust F. Shiller – Loupežníci - Óda na radost

Použité zdroje Literatura BALAJKA, Bohuš. Přehledné dějiny literatury I. Praha: Fortuna, 1995. ISBN 176-523-95. POLÁŠKOVÁ, Taťána, Kateřina SRNSKÁ, Alena ŠTĚPÁNKOVÁ a Vlasta TOBOLÍKOVÁ. Literatura pro 2. ročník středních škol: Učebnice. Brno: Didaktis, 2009. ISBN 978-80-7358-129-9. SOCHROVÁ, Marie. Čítanka II. k Literatuře v kostce. Praha: Fragment, 2008. ISBN 978-80-253-0187-6.

Použité zdroje Obrázky Obrázek č. 1 Wikipedie: otevřená encyklopedie. [online]. [cit. 2012-11-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Johann_Wolfgang_von_Goethe Obrázek č. 2 KNIHYABZ.CZ. [online]. [cit. 2012-11-11]. Dostupné z: http://knihy.abz.cz/prodej/faust-academia Obrázek č. 3 Wikipedie: otevřená encyklopedie. [online]. [cit. 2012-11-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Schiller