Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Výchova k občanství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DROGY.
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Drogy Nikotin Extáze Durman Opium Pervitin Hašiš Marihuana kokain LSD
DROGY.
PREZENTACE O DROGÁCH JMÉNEM: VYPRACOVAL: JAN ŠIMEČEK
Marihuana.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
Referát DROGY Daniel Fröhlich Pomáhala mi tato stránka
DĚLENÍ DROG.
PSYCHOTROPNÍ LÁTKY ; Modernizace výuky odborných předmětů
Závislost Olga Bürgerová.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9_05.
Drogová závislost Alena Šperlingová.
Označení DUM Fi- DUM Autor
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Opiáty Opiáty neboli narkotika jsou drogy, které utišují bolesti, často způsobí usnutí, zklidňují a navozují stav příjemného uvolnění, působí na CNS Tělo.
Drogy Výchova ke zdraví.
Nejčastěji používané drogy
Psychotropní látky.
Patologické jevy v životě mladých
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
..a co jste o nich nevěděli
NÁVYKOVÉ LÁTKY A ZDRAVÍ
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
NÁVYKOVÉ LÁTKY A ZDRAVÍ
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Laicky se nazývá :tráva, ganja, hulení, zelí, skaňour
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Návyk na opiáty, stimulancia, halucinogeny, sedativa
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_12 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu PowerPoint Anotace Žáci se prostřednictvím.
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
ZÁVISLOST Název: VY_32_INOVACE_16_Zavislost Škola: ZŠ a MŠ Komenského, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Základní dělení drog Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kubíková Marie DROGY. =Psychoaktivní droga (též psychotropní látka, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) Jsou přírodní i chemické látky.
O DROGÁCH Drogová závislost.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Nikola Skopálová 7.třída
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Daniel Štěpka, Petr Novák
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Výchova k občanství Ročník : 7. Téma : Drogy - druhy Autor : Mgr. Zuzana Dosedlová, DiS

DROGY - DRUHY

Drogy Co jsou to drogy? jsou usušené nebo jinak konzervované rostliny, živočichové, jejich části nebo produkty jejich metabolismu pojmenování pochází z nizozemského slova droog = suchý, vztahující se k vysušenému stavu zboží toto slovo získalo druhotný český význam škodlivé návykové látky, s nímž se nejčastěji setkáme v kriminalistice a proto, význam slova droga není v češtině vůbec logicky vymezen, a závisí hlavně na médiích a zákonných vyhláškách 

Drogy - druhy Konopné látky Opiáty Stimulační látky Halucinogeny

Drogy - dělení 1. Konopné látky řadíme sem drogy vyrobené z konopí – marihuanu, hašiš a hašišový olej Marihuana je termín používaný k označení vysušených květů, semen a listů indického konopí na ulici se používá řada dalších názvů, například: špek, gandža, tráva, brčko, rostlina, joint, hulení, zelí, marijánka, skunk, skéro, maruška, marihuana atd. Hašiš je jinou formou této drogy a vyrábí se z pryskyřice květů indického konopí nazývá se též haš, šit (z anglického shit) nebo bahno a je přibližně šestkrát silnější než marihuana.

Drogy - dělení „Kanabis“ popisuje všechny drogy vyrobené z indického konopí – včetně marihuany a hašiše bez ohledu na použitý název je tato droga halucinogen – tedy látka, která narušuje způsob, jakým mysl jedince vnímá okolní svět chemická látka v kanabisu se nazývá „THC“ množství THC obsažené v dávkách marihuany se může lišit, ale můžeme říct, že v poslední době se množství THC v pěstovaných rostlinách zvýšilo

Drogy - dělení 2. Opiáty termín označuje alkaloidy obsažené v opiu = extrakt z nezralých makovic máku setého drogy s tlumivým účinkem patří sem především heroin (ve všech podobách) Opium je omamná látka (opiát) získaná z máku setého, přesněji z pryskyřice z nezralých makovic má tlumivý účinek na centrální nervovou soustavu (při požití dochází k jeho útlumu) má protibolestivý účinek, pro který se užívá v lékařství

Drogy - dělení Heroin dělíme na: nazývá se též: háčko, herák Hnědý heroin (brown sugar) – se před nitrožilním užíváním musí ještě upravit, lépe se kouří a žhaví Bílý heroin (white powder) – se podobá mouce a dá se po rozpuštění přímo vstřikovat do tělního oběhu, kouřit se nedá nazývá se též: háčko, herák v současnosti představuje jednu z nejnebezpečnějších a masově zneužívaných drog při podání má náhlý účinek při nedostatku drogy se projevují abstinenční příznaky

Drogy - dělení 3. Stimulační drogy různorodá skupina drog se stimulačním (povzbuzujícím) účinkem patří sem především kokain, amphetamin (pervitin), extáze, atd. Pervitin bývá uváděn jako klasická česká droga (v zahraničí se mu říká „čeko“), ale vznikla v Japonsku v 19. stol. nazývá se též: perník, speed, peří, péčko, piko při předávkování může dojít k zástavě srdce, u pravidelného užívání může vzniknout toxická psychosa (podežřívavost, obavy o svůj život)

Drogy - dělení Kokain je práškovitá, bílá, krystalická droga, která pochází z keře koky (listy) ten se vyrábí máčením listů koky v benzinu nazývá se též: sníh, koks, cukr, crack účinky se dostaví ihned a trvají asi 30 min povzbuzuje nervový systém po odeznění přichází silné deprese a vyčerpání

Drogy - dělení Extáze se vyskytuje nejčastěji v podobě malé tabletky s vyraženým symbolem říká se jí též: E, éčko, extoška, kolčo, koláč, love působí asi 30 min může nastat přehřátí organismu (na celonoční párty), nedostatek tekutin, nadměrná tělesná aktivita, teplota okolí

Drogy - dělení 4. Halucinogeny působí změny ve vnímání, myšlení, emocí a vědomí na rozdíl od ostatních drog jako jsou stimulanty a opiáty, které působí na běžné oblasti mysli, zkušenosti po těchto látkách připomínají stav transu, meditace a snění Lysohlávka obsahuje přírodní halucinogen, který dokáže měnit myšlení a vnímání jí se čerstvé i sušené (mají velmi nepříjemnou chuť) vyvolává euforii, zrakové i sluchové halucinace, poruchy vnímání prostoru i času, ale také úzkost, panický strach a deprese

Drogy - dělení LSD se v současnosti užívá v podobě tripů = malé papírky (5 x 5 mm) napuštěné roztokem říká se jí též: acid, papír, trip nástup bývá doprovázen pocity chvění, neschopností ovládat pohyby, pocity závrati či nevolnosti může způsobit poruchy myšlení, paměti, úsudku a pozornosti, paranoiu

Seznam použitých zdrojů http://ghost-an.hustej.net [online]. [cit. 2011-04-27]. Obrázek. Dostupné z WWW: < http://ghost-an.hustej.net//>. http://www.blesk.cz [online]. [cit. 2011-04-27]. Marihuana. Dostupné z WWW: <http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-novinky-zahranici/106252/opustena-afghanska-skola-skryvala-tuny-marihuany.html>. http://www.marihuana.cz [online]. [cit. 2011-04-27]. Konopné látky. Dostupné z WWW: < http://www.marihuana.cz/kap-co-je-marihuana.html>. http://www.legalizace.cz [online]. [cit. 2011-04-27]. Hašiš. Dostupné z WWW http://www.legalizace.cz/konopi/konopi-jako-droga/marihuana/>. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-04-27]. Opiát. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Opi%C3%A1t>. http://stopthedrugwar.org [online]. [cit. 2011-04-27]. Opium. Dostupné z WWW http://stopthedrugwar.org/taxonomy/term/181>. http://www.novinky.cz [online]. [cit. 2011-04-27]. Heroin hnědý. Dostupné z WWW http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/168336-heroin-za-pet-milionu-korun-schoval-madar-v-hrobech-svych-pribuznych.html>. http://nice-vibe.blog.cz [online]. [cit. 2011-04-27]. Heroin bílý. Dostupné z WWW http://nice-vibe.blog.cz/>. http://www.lidovky.cz [online]. [cit. 2011-04-27]. Pervitin. Dostupné z WWW http://www.lidovky.cz/pervitin-se-stava-novou-tanecni-drogou-d9q-/ln_domov.asp?c=A080916_083111_ln_domov_ter >. http://www.dinarin.cz [online]. [cit. 2011-04-27]. Kokain. Dostupné z WWW http://www.dinarin.cz/art_list.jsp?section=science&article_list_start=30>. http://www.osel.cz [online]. [cit. 2011-04-27]. Extáze. Dostupné z WWW http://www.osel.cz/index.php?clanek=1743>. http://www.krystalhelp.cz [online]. [cit. 2011-04-27]. Lysohlávka. Dostupné z WWW http://www.krystalhelp.cz/index.php?pg=ilegalni&ppg=hal>. http://absolventi.gymcheb.cz [online]. [cit. 2011-04-27]. LSD. Dostupné z WWW http://absolventi.gymcheb.cz/2010/zuschov/par_slov_o_drogach.html>.