C# - Testování a ladění aplikací Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makra v Excelu.
Advertisements

• Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
HYPERTEXT PREPROCESSOR. PROGRAMOVÁNÍ. DEFINICE POJMŮ Problém Problém nevyřešený, nežádoucí stav obvykle vyžaduje nějaké řešení Neřešitelný problém Neřešitelný.
 Vyhledání míst v programech vhodných pro optimalizaci  Sleduje se četnost volání a trvání jednotlivých částí programu JetBrains dotTrace Profiler.
C# pro začátečníky Mgr. Jaromír Osčádal
Programování v C++ Cvičení.
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
C# - struktury, výčtové typy, pole
C# - datové typy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - Registry Windows Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - znakové typy a řetězce
Tabulky v MS Excel Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - číselné datové typy
C# - Databáze úvod, ADO.NET
Programování Michal Žůrek.
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
C# - Exceptions (výjimky)
C# - pointery Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - funkce a procedury Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - OOP (object oriented programming)
4IT445 – Testování a ladění v PHP Ing. Jan Mittner
C# - Grafika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - Úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Přehled vnitropodnikových písemností
C# - prvky UI – vlastnosti a události Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - I/O, streamy, práce se soubory
Kontrola otevřených portů
PictureBox u vkládání obrázků u vlastnost Picture pomocí příkazu LoadPicture u přiřazení obrázku mezi dvěma prvky PictureBox Auto.Picture = AutoCerv.Picture.
C# - Menus, ToolBars and Dialogs Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Číslicová technika - mikroprocesory III. ročník Mikrořadiče Vypracoval : Vlastimil Vlček Projekt.
Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Číslicová technika - mikroprocesory III. ročník Mikrořadiče Vypracoval : Vlastimil Vlček Projekt.
C# - předávání parametrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ADO.NET – Transakce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Účetní odpisy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dokumentace informačního systému
C# - Generic Collections Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VISUAL BASIC PRALG. 19. Chyby a ladění programu Kompilační chyby - chybná syntaxe, neexistující objekt, chybný parametr,... Run-time chyby - dochází k.
Motivační dopis zadání
Vyřazování DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PLANIMETRIE MATEMATIKA - 2.ROČNÍK Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad.
ADO.NET – Objekt DataSet (offline scenář) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výrobní faktory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Šesté cvičení Výjimky Balíky.
Evidence DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - konverze datových typů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Statistická šetření Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ADO.NET – object Connection Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Celkový a mezní produkt
Úspory z rozsahu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
INTERVALY ABSOLUTNÍ HODNOTA
Microsoft SQL server Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Informační systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Testování s TestComplete
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Finanční řízení podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Časové řady Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vývojová prostředí Objektově Orientované Programování OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZAL – 3. cvičení 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Instalace programů do Linuxu
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Podmínky pro život na Zemi
Transkript prezentace:

C# - Testování a ladění aplikací Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Ladění aplikace (Debugging)  Zkoumání a odstraňování chyb různých úrovní Syntaktické (odstraní kompilátor) Logické (nemusí bránit spuštění programu, ten ale nepracuje korektně)  Různá vývojová prostředí poskytují různé prostředky ladění (PHP v notepadu vs. PHP ve Visual Studiu)  Prostředky ladění (Debugger, Watches, Breakpoints,…)

Testování  Úkolem testování je: zajistit kvalitu výsledného vyvíjeného produktu zajistit shodu se zadáním  Nákladná a opomíjená činnost  Trendy sběr dat Virtualizační technologie pro simulaci prostředí Automatizace  Microsoft support Microsoft support  Pro pokročilé Pro pokročilé

Syntaktické a typové chyby

 Jsou zobrazeny v editoru v Error list(u)  Jejich popis obsahuje informaci důležitou k jejich odstranění  C# je case sensitive jazyk tzn.: myintValue x myIntValue jsou dvě různé proměnné  Většinou snadno detekované a odstranitelné chyby kódu  Provázání Error listu s nápovědou:

Běhové chyby programu  Vznikají až za běhu programu: Přetečení mezní hodnoty datového typu proměnných Dělení číslem 0, atd ….  Použití zarážky (Breakpoint) na „podezřelém“ kusu programu Insert Breakpoint (F9) Při ladění se na této zarážce běh programu zastaví

 Prezentace využívá již naprogramovanou konzolovou aplikaci BMI index  Breakpoint je možné smazat, či vypnout :

Debugging start – F5

Okna pro sledování hodnot proměnných  Autos – výčet několika posledně použitých proměnných  Local - výčet aktuálně zpracovávaných lokálních proměnných  Watch - zde můžeme zadat libovolný výraz pro vyhodnocení, nebo proměnnou, kterou chceme sledovat

Krokování programu  Step Over – přeskakujeme volané metody  Step Into – skáče dovnitř volaných metod

 Orientaci v krokování pomáhá Call stack – zásobník volání

Práce s výjimkami  Použijte objekt Exception – obsahuje všechny výjimky přes Watches je možné specifikovat vyvolanou výjimku a kód programu upravit tak aby reagoval na konkrétní

Pokročilá práce s výjimkami  GUI vizuálního prostředí má dvě možná nastavení – přepněte se do „Expert settings“

 Zaškrtněte „Thrown“ – pokud je výjimka vyvolána, je Debuggerem vyhozena při procesu ladění

 Výjimky můžeme vyhledat podle klíčového slova a nechat vyhodit Debuggerem jen konkrétní výjimku (v našem případě FormatException)

 Díky výše uvedenému postupu se můžete přímo dostat k místu, kde je výjimka vyvolána, ne tedy až do sekce catch  To umožňuje odhalit přímo zdroj problému a odstranit chybu v místě jejího vzniku

Úkol 1. Všechny výše uvedené postupy vyzkoušejte na jedné z už vytvořených aplikacích. Záměrně udělejte ve zdrojovém kódu chyby a naučte se používat nástroje k jejich nápravě. 2. Zkopírujte si projekt DebuggerSample, který záměrně obsahuje chyby. Pomocí nástrojů na ladění programového kódu tyto chyby detekujte a pomocí prostředků na odstranění chyb a výjimek upravte zdrojový kód tak, aby program byl plně funkční odolný proti chybám.

18 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: Kniha: Programujeme profesionálně, nakladatelství WROX, autor: Jay Glynn,… Seriály o programování v jazyce C# :