ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Advertisements

Lidé pro manželství nevhodní
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Co vím.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny.
Hormonální antikoncepce
„EU peníze středním školám“
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Přeměna látek a energií (metabolismus)
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_09-2-1_Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Průběh porodu a šestinedělí
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_09-2-3_Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Domov a bydlení Autorem materiálu a všech jeho č ástí, není-li.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název: VY_52_INOVACE_PRV_05 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09-1-14_Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v 7. - 9. ročníku. Vitamíny a další prvky Anotace Prezentace seznamuje žáky s druhy vitamínů, minerál-ními látkami, základní charakteristikou vlákniny a vody. Prezentaci lze také použít k zápisům z hodiny do sešitu. Vhodné pro žáky 7. ročníku. Vypracovala Mgr. Barbora Chaloupecká Oblast Člověk a zdraví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Barbora Chaloupecká

Vitamíny Vyskytují se v rostlinných i v živočišných potravinách 1) hypovitaminóza – nedostatek některého vitamínu 2) avitaminóza – úplný nedostatek některého vitamínu 3) hypervitaminóza – nadbytek vitamínu

Vitamíny Rozdělení: Rozpustné v tucích: A, D, E, K Rozpustné ve vodě: C, H, B

Rozpustné v tucích Vitamín A - důležitý pro proces vidění a růst - vajíčka, mléčné výrobky, rajčata, papriky,... Vitamín D - důležitý pro tvorbu kostí - rybí tuk a maso,… [cit. 2008-11-13]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vaj%C3%AD%C4%8Dka_na_tvrdo.jpg> [cit. 2010-12-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Telec%C3%AD_maso.jpg>

Rozpustné v tucích Vitamín E - zpomaluje stárnutí oleje, obilné klíčky, ořechy a semínka,… Vitamín K - důležitý pro správnou srážlivost krve v zelenině a ovoci [cit. 2008-10-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:O%C5%99echy_(2).jpg> [cit. 2006-07.09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dumpstered_vegetables.jpeg>

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín B1 -výskyt - v játrech - význam - podporuje funkce nervového systému a střev Vitamín B2 - výskyt - obsažen v živočišných i rostlinných potravinách - význam – důležitý pro zrak Vitamín B6 - výskyt - v kvasnicích, obilí, rybách - význam - tvorba krve [cit. 2008-05-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:J%C3%A1tra_na_cibulce,_r%C3%BD%C5%BEe.jpg> [cit. 2008-06-13]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mo%C5%99sk%C3%A9_ryby.jpg>

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín B12 - výskyt – v žloutku - význam - nutný pro tvorbu krve Vitamín C výskyt - nejvíce v šípcích, černém rybízu, kiwi, citrusových plodech a v zelenině - význam - odolnost organismu proti infekcím, tvorba zubů, krve a kostí [cit. 2010-09-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drying_of_Rose_hips_for_tea_(8).JPG>

MINERÁLNÍ LÁTKY Tvoří přibližně 4% hmotnosti těla, z toho 83% je obsaženo v kostech Základní minerální látky: - vápník, - fosfor, - sodík, - draslík, - chlór, - železo. [cit. 2006-02-16]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gunshot_femur.jpg>

Vláknina Výskyt: v obilovinách, v ovoci, v zelenině, v celozrnném pečivu JE NESTRAVITELNÁ Význam: povzbuzuje střevní činnosti, pohyb střev, podporuje trávení, nabobtnáváním poskytuje tělo pocit sytosti [cit. 2010-06-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Himbeeren_2010.JPG>

Voda slouží jako Rozpouštědlo – rozpouští vitamíny Transportní prostředek – přivádí živiny do krve Bobtnavý prostředek – u vláknin Regulátor tepla – ochlazuje či ohřívá tělo [cit. 2005-06-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stilles_Mineralwasser.jpg>