ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09-1-14_Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v 7. - 9. ročníku. Vitamíny a další prvky Anotace Prezentace seznamuje žáky s druhy vitamínů, minerál-ními látkami, základní charakteristikou vlákniny a vody. Prezentaci lze také použít k zápisům z hodiny do sešitu. Vhodné pro žáky 7. ročníku. Vypracovala Mgr. Barbora Chaloupecká Oblast Člověk a zdraví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Barbora Chaloupecká
Vitamíny Vyskytují se v rostlinných i v živočišných potravinách 1) hypovitaminóza – nedostatek některého vitamínu 2) avitaminóza – úplný nedostatek některého vitamínu 3) hypervitaminóza – nadbytek vitamínu
Vitamíny Rozdělení: Rozpustné v tucích: A, D, E, K Rozpustné ve vodě: C, H, B
Rozpustné v tucích Vitamín A - důležitý pro proces vidění a růst - vajíčka, mléčné výrobky, rajčata, papriky,... Vitamín D - důležitý pro tvorbu kostí - rybí tuk a maso,… [cit. 2008-11-13]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vaj%C3%AD%C4%8Dka_na_tvrdo.jpg> [cit. 2010-12-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Telec%C3%AD_maso.jpg>
Rozpustné v tucích Vitamín E - zpomaluje stárnutí oleje, obilné klíčky, ořechy a semínka,… Vitamín K - důležitý pro správnou srážlivost krve v zelenině a ovoci [cit. 2008-10-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:O%C5%99echy_(2).jpg> [cit. 2006-07.09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dumpstered_vegetables.jpeg>
Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín B1 -výskyt - v játrech - význam - podporuje funkce nervového systému a střev Vitamín B2 - výskyt - obsažen v živočišných i rostlinných potravinách - význam – důležitý pro zrak Vitamín B6 - výskyt - v kvasnicích, obilí, rybách - význam - tvorba krve [cit. 2008-05-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:J%C3%A1tra_na_cibulce,_r%C3%BD%C5%BEe.jpg> [cit. 2008-06-13]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mo%C5%99sk%C3%A9_ryby.jpg>
Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín B12 - výskyt – v žloutku - význam - nutný pro tvorbu krve Vitamín C výskyt - nejvíce v šípcích, černém rybízu, kiwi, citrusových plodech a v zelenině - význam - odolnost organismu proti infekcím, tvorba zubů, krve a kostí [cit. 2010-09-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drying_of_Rose_hips_for_tea_(8).JPG>
MINERÁLNÍ LÁTKY Tvoří přibližně 4% hmotnosti těla, z toho 83% je obsaženo v kostech Základní minerální látky: - vápník, - fosfor, - sodík, - draslík, - chlór, - železo. [cit. 2006-02-16]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gunshot_femur.jpg>
Vláknina Výskyt: v obilovinách, v ovoci, v zelenině, v celozrnném pečivu JE NESTRAVITELNÁ Význam: povzbuzuje střevní činnosti, pohyb střev, podporuje trávení, nabobtnáváním poskytuje tělo pocit sytosti [cit. 2010-06-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Himbeeren_2010.JPG>
Voda slouží jako Rozpouštědlo – rozpouští vitamíny Transportní prostředek – přivádí živiny do krve Bobtnavý prostředek – u vláknin Regulátor tepla – ochlazuje či ohřívá tělo [cit. 2005-06-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stilles_Mineralwasser.jpg>