Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy nezbytná součást potravy usnadňují chemické přeměny v buňkách přijímají se buď přímo nebo ve formě provitamínů (v těle se pomocí enzymů přemění na vitamín)
Vitamíny Přírodní látky dělení podle rozpustnosti: ve vodě – B, C v tucích – A, D, E, K (DEKA)
Vitamíny Přírodní látky Vitamín C = kyselina askorbová důležitý pro vytváření kolagenu v těle posiluje imunitu léčí infekční choroby, urychluje hojení ran důležitý antioxidant – omezuje zhoubný účinek kyslíkatých radikálů pouze člověk, primáti a morče! - nedovedou vitvořit v těle ničí se varem, zmrazením, stykem s kovy (Fe, Al, Cu), reakcí s kyslíkem nedostatek – hypovitaminóza, avitaminóza: celkové oslabení, oslabení imunity, krvácení → kurděje
Vitamíny Přírodní látky B-komplex (B1, B2, B6, B12) skupina vitamínů podílí se na látkové přeměně bílkovin, lipidů a sacharidů nezbytné pro krvetvorbu ochrana a výživa CNS zdroje: játra, kvasnice, obilné klíčky, rýžové slupky, celozrnné pečivo, žloutky, maso, mléko nedostatek: beri – beri, pelagra, chudokrevnost
Vitamíny Přírodní látky Vitamín A provitamín karoten důležitý pro správnou činnost oční sítnice antioxidant, posiluje imunitu při hromadění v těle – předávkování játra, ledviny, žloutek, mléčné výrobky, rajčata, papriky, mrkev, brokolice, broskve, meruňky, hlávkové zelí součást kosmetických přípravků (pleťové a opalovací krémy) nedostatek: šeroslepost, záněty sliznic, infekce DS
Vitamíny Přírodní látky Vitamín D provitamín ergosterol (z potravy) → účinkem slunečního záření → vit. D rybí tuk, vejce, játra, maso, kondenzované mléko, kakao tvorba kostí, ukládání Ca, P do kostní hmoty → pro růst, hojení po zlomeninách nedostatek: křivice, měknutí a řídnutí kostí
Vitamíny Přírodní látky Vitamín E celkem 8 chem. látek, podobné struktury a funkce antioxidant správná činnost pohlavních orgánů a žláz působí protizánětlivě, usnadňuje hojení ran ořechy, rostlinné oleje, luštěniny, celozrnné pečivo
Vitamíny Přírodní látky Vitamín K v těle vzniká činností střevních bakterií nezbytný pro srážlivost krve, hojení ran nedostatek – krvácení do tkání a tělesných dutin, špatné hojení ran sójový a olivový olej, zelená listová zelenina, jogurty, rybí tuk, žloutky, luštěniny