České děti jako čtenáři v roce 2013 Kroměříž 10.4.2014 Vít Richter Národní knihovna ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Novinky z fondu Sukovy studijní knihovny literatury pro mládež
Názory uživatelů a veřejnosti na přínosy informačních a komunikačních technologií ve veřejných knihovnách v ČR a EU Výsledky průzkumu Vít Richter Národní.
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
LSS DĚTI 2008.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
U ŽIVATELÉ F ACEBOOKU ČTOU ZPRÁVY, I KDYŽ NECHTĚJÍ Střední škola Kostka, s.r.o. Mgr. Libor Čada |
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
MŠ Sedlčanská. MŠ Sedlčanská MŠ Plamínkové MŠ Kotorská.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
VY_32_INOVACE_ 19_Lidé kolem nás Volný čas (SADA ČÍSLO 2)
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Montessori Prachatice, ZŠ Národní
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
Památky 11/ Obsah Obsahstrana 2 Metodologiestrana 3 Cíle projektustrana 5 Památky – vyhodnocení 11/2011strana 7.
Quo vadis knihovno? roadshow 2013, Havlíčkův Brod, Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015 Havlíčkův Brod Vít Richter Národní knihovna.
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
České děti jako čtenáři v roce 2014 : 6-9let
Pojmy a interpretace.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Podpora částečných úvazků?
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
 knihovny se výrazně podílejí na snížení dopadu digitální propasti (digital divide), který existuje mezi těmi, kteří mají, a těmi, kteří nemají přístup.
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Průzkum u uživatelů výrobku Prostenal s PERFECT.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
BRÁNA KE VZDĚLÁVÁNÍ: ŠKOLNÍ ČTENÁŘSKÉ KLUBY. ZÁKLADNÍ INFORMACE O NAŠEM PROJEKTU Individuální projekt ostatní, 1.2 – rovné příležitosti.
Čtenáři a čtení v ČR v roce 2007 Výzkum dospělé populace nad 15 let Vít Richter Národní knihovna ČR Brno
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
KREATIVITA UČITELE JAKO VÝRAZNÁ HODNOTA VÝCHOVNÉHO PROCESU Referát na podkladě článku Václava Darmovzala uveřejněného v Pedagogické orientaci č. 2, z roku.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Zkušenosti české a slovenské veřejnosti se systemickými konstelacemi - výsledky pilotního průzkumu PhDr. Vojtěch Černý, Ph.D. Mgr. Kateřina Grofová.
Výzkumy PIRLS, PISA, Jak čtou české děti
České děti jako čtenáři v roce 2013/2014 Praha UISK Vít Richter Národní knihovna ČR
ČÍST CIZOJAZYČNÉ KNÍŽKY ?.  Asi každý z nás někdy narazil na nějakou knížku, časopis nebo jakýkoliv jiný materiál, který sice obsahoval velice zajímavé.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ČR
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Čtenářsky podnětné prostředí
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Pedagogická knihovna.
Sekce veřejných knihoven SKIP
Děti a rádio Michal Kormaňák Account Director Ipsos Public Affairs
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
České děti a mládež jako čtenáři 2017
leden 2010 ZNAČKY Z PORTFOLIA VINAŘSKÉHO FONDU POHLEDEM OBYVATEL ČR
Transkript prezentace:

České děti jako čtenáři v roce 2013 Kroměříž Vít Richter Národní knihovna ČR

Hlavní témata Oblíbenost četby a frekvence čtení Čtenářské zázemí v rodině Děti a jejich volný čas Děti a elektronické knihy Veřejné a školní knihovny Zdroje informací

Základní údaje o průzkumu  Garant průzkumu: Knihovnický institut NK  Dotace: Ministerstvo kultury ČR  Spolupráce: PhDr. Irena Prázová PhD., PhDr. Kateřina Homolová PhD., PhDr. Hana Landová PhD.  Praktická část - agentura Mediaresearch, Mgr. Hana Friedlaenderová  Cílový vzorek dětské populace 9-14 let  Tři věkové skupiny: 9 až 10, 11 až 12, 13 až 14 let  Kvantitativní část: respondentů, individuální rozhovory v domácnostech  Kvalitativní část: moderované skupinová diskuse na školách, cca 60 minut  Realizace výzkumu říjen-listopad 2013  Možnosti srovnání: Průzkum Gabal, Václavíková Helšusová2003: respondentů

Výběrový soubor 4

Oblíbenost četby a frekvence čtení

Co si myslíš o čtení knih? Čtení je zábavné 46 % Čtení je důležité pro vzdělání 34 % Čtení je nuda 18 %

Co si myslíš o čtení?

Baví tě číst knížky?

Kolik knih přečteš za měsíc?

© MEDIARESEARCH, a.s. 11

Výrazný pokles frekvence četby

Co nejčastěji čteš? Nejčastější zdroj inspirace pro čtení je ze školy od učitelů nebo od kamarádů. Vliv rodičů a sourozenců Ve vyšším školním věku klesá vliv učitelů na výběr knihy a roste vliv kamarádů. S věkem roste vliv kamarádů a samostatného výběru, buď podle doporučení na internetu, nebo v knihovně.

Jaké žánry nejraději čteš? Dívky  Knihy o přírodě a zvířatech  Příběhy o dětech  Pohádky  Dobrodružné knihy Chlapci  Dobrodružné knihy  Komiksy  Knihy o přírodě a zvířatech  Encyklopedie, naučná literatura

Obliba žánrů dle věku dítěte 9 až 10 let  Knihy o přírodě a zvířatech  Pohádky a pověsti  Komiksy  Dobrodružné knihy 11 až 12 let  Dobrodružné knihy  Knihy o přírodě a zvířatech  Komiksy  Příběhy o dětech 13 až 14 let  Dobrodružné knihy  Fantasy příběhy  Knihy o přírodě a zvířatech  Knihy o lásce, romantické příběhy

© MEDIARESEARCH, a.s. Oblíbené čtení – konkrétní knihy a autoři Listopad 2013A Step Ahead 17

Čtenářské zázemí v rodině Listopad 2013A Step Ahead 18

Čtení a rodina Rodinné zázemí má pro rozvoj čtenářských dovedností a vztahu knížkám zásadní vliv. Čtenářství rodičů ovlivňuje čtenářství dětí Otcové čtou významně méně než matky, významně méně knížky, nejvíce noviny. Možný vztah mezi „nečtenástvím“ mužů-otců a nečtenářstvím chlapců, otcové nejsou svým dětem vzorem. Důležitým momentem je předčítání rodičů v době, tzv. večerní čtení. Pouze 12% českých dětí uvedlo, že jim rodiče nikdy nepředčítali. Předčítání však postupně mizí s tím, jak děti rostou a učí se samy číst. Většina českých dětí (75%) dostává alespoň občas knížku jako dárek, častěji dívky než chlapci. Listopad 2013A Step Ahead 19

Čtou ti někdy rodiče?

© MEDIARESEARCH, a.s. Čtenářské zázemí v rodině – rodiče jako čtenářské vzory 21 Začala jsem číst v první třídě, protože nám od malička máma četla v postýlce a tak jsem se těšila, až budu umět ty písmenka, takže jsem začala číst brzo.

© MEDIARESEARCH, a.s. Čtenářské zázemí v rodině – rodiče jako čtenářské vzory 22 Začala jsem číst v první třídě, protože nám od malička máma četla v postýlce a tak jsem se těšila, až budu umět ty písmenka, takže jsem začala číst brzo.

Kniha jako dar

Dostáváš od učitelů seznam doporučené četby? 24

Čtení a škola Škola hraje v rozvíjení přístupu dětí k četbě významnou roli, a to zejména díky povinné (či doporučené) školní četbě. Třetina (34 %) českých dětí 9-14 let nedostává od svých učitelů žádný seznam doporučených knih.  Děti z víceletých gymnázií mají častěji ve škole povinnou školní četbu.  S rostoucím věkem dětí klesá počet těch, kteří žádný seznam doporučené četby ve škole nedostávají, ze 42% v kategorii 9-11 let až na 26% dětí v kategorii 13-14let. Děti samy vidí v povinné školní četbě šanci k tomu přivést snesitelně donucovacím způsobem nečtenáře k tomu, aby něco četli. Děti preferují volný výběr knih ke čtení.  Důležité je, aby děti nebyly nuceny číst to, co je nebaví odrazuje slabé čtenáře.

Děti a jejich volný čas Listopad 2013A Step Ahead 26

Děti a volný čas Nejvíce volného času děti tráví sledováním televize. 4/5 dětí sledují televizi alespoň 3-4x týdně zhruba hodinu a půl. Druhou nejoblíbenější volnočasovou činností dětí je hraní s kamarády venku. Do školy se více než polovina (63 %) připravuje denně, drtivá většina dětí (88 %) minimálně 3-4x týdně. Třetina dětí (29 %) navštěvuje nějaký organizovaný kroužek. Častá návštěva kroužků není v rozporu s četbou knih. Čtvrtina dětí hraje denně elektronické hry  chlapci téměř třikrát častěji než dívky 33 % : 12 %. Téměř 2/5 dětí denně surfuje na internetu a více než 1/4 dětí je denně na Facebooku. Tato aktivita roste s vyšším věkem, společně s četbou časopisů a poslechem hudby. Naopak frekvence četby knížek s věkem mírně klesá, děti čtou sice méně často, ale déle. 28

Mediální aktivity (min/den)

Děti a elektronické knihy Listopad 2013A Step Ahead 30

Děti a elektronické knihy Vztah dětí k elektronickým knihám je zatím nejednoznačný. Zhruba dvě pětiny dětí by rády četbu elektronické knihy zkusily. Čtvrtina dětí je k elektronickým knihám poměrně skeptická a jednoznačně preferuje klasické knihy. Většina dětí nemá reálnou osobní zkušenost se čtením e-knih, pouze 24 % si pod pojmem elektronická kniha ani nedokáže nic představit. Z kvalitativního výzkumu vyplynulo, že děti si myslí, že čtečky a tablety jsou spíše pro starší děti. 31

Čtení e-knih

Veřejné a školní knihovny

Jak často chodíš do knihovny? Pokud mají rodiče nižší vzdělání, tak jejich děti spíše nikdy nebyly v knihovně

Proč nechodíš do knihovny?

Co všechno v knihovně děláš?

Co knihovna nabízí, co v knihovně chybí?

Speciální akce pro děti

Zdroje informací Listopad 2013A Step Ahead 42

Kde hledáš informace?

Na závěr Listopad 2013A Step Ahead 44

Na závěr Čtenářská gramotnost je jedním z důležitých předpokladů pro budoucí úspěch při vzdělávání, v práci i v osobním životě Dětí čtou méně čtou a méně chodí do knihoven než v roce 2003  Vliv ICT – televize, internet, facebook, hry, eknihy Pro polovinu dětí zůstává čtení zábavou  Motivace k četbě je hlavním předpokladem pro zvládnutí čtení  Najít pro dítě správnou knihu ve správný čas  Děti většinou nemají knižní hrdiny Výrazné genderové rozdíly – chlapci a dívky  Vliv vzdělání rodičů na čtení dětí Rozhodující vliv na čtení: rodina a škola  Podpora čtení jako zábavy  Vliv vzdělání rodičů na čtení dětí  Rodiče jako vzor - předčítání pro menší děti - chlapci  Škola a povinná četba  Spolupráce knihoven a škol Kniha a knihovna ztrácí svůj význam jako zdroj informaci Knihovna jako zdroj čtení pro zábavu a místo pro mimoškolní aktivity dětí – příjemné a bezpečné místo

České děti jako čtenáři v roce 2013 Kroměříž Vít Richter Národní knihovna ČR