Fy – sekunda Yveta Ančincová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Advertisements

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
Významné osobnosti fyziky a chemie
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Zákon o síle VY_52_INOVACE_21 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Významní vědci od renesance po současnost
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Isaac Newton 1643 – 1727.
16. – 17. století. Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách.
DRUHÝ NEWTONŮV POHYBOVÝ ZÁKON
Dynamika hmotného bodu
Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11.
Newtonovy pohybové zákony
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _607.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_03  Název materiálu: Vzájemné působení těles, pohybové zákony  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace:
Vysvětlení pohybu - síla (dynamika)
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
ODPOROVÁ SÍLA …a související jevy.
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
KOF/FI – Gravitační síla Země
Isaac Newton.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Isaac Newton Šablona: III/2
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Zákon vzájemného působení dvou těles
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _605.
GRAVITAČNÍ POLE.
VY_32_INOVACE_03 - SÍLA, ÚVOD DO TÉMATU
Digitální učební materiál
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_6 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_707.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_4 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
4.Dynamika.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Isaac Newton Britský fyzik, matematik astronom.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II Mgr. Luboš Káňa Gymnázium Sušice kvinta osmiletého studia a první.
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Skládání sil opačného směru
Gravitační síla, gravitační pole
Fy- sekunda Yveta Ančincová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_DYNAMIKA.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I.
Sir Isaac Newton * 4. ledna 1643 † 31. března 1727
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
1. Fyzik Fyzikální veličina se zn. m ….. má tvar, velikost, barvu
Fyzici a fyzikální jevy
ZÁKON SÍLY. ZÁKON SÍLY ? Umíš odpovědět Jaký vliv má síla na pohyb tělesa Na čem závisí změna rychlosti Ovlivňuje změnu rychlosti tělesa jeho hmotnost.
Posuvné účinky síly Vypracoval: Lukáš Karlík
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Maminka začne roztlačovat kočárek, který je v klidu na vodorovné podlaze. Tlačí ho stálou silou o velikosti 9 Newtonů, která má také vodorovný směr. Za.
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

Fy – sekunda Yveta Ančincová Zákon síly Fy – sekunda Yveta Ančincová

Již Aristoteles (384 –322 př. n. l.) ….. nejvýznamnější z filozofů starého Řecka, narozen na poloostrově Chalkidiké  nejvýznamnější z filozofů starého Řecka, narozen na poloostrově Chalkidiké Věnoval mnoho úsilí pohybu. Sledoval plavbu lodí, let ptáků… Vyhazoval kameny do výšky a pozoroval jejich pád. „ Proč kámen pokračuje v letu, když se oddělí od ruky?“ Na ustavení éteru jako nezlomného pra­vidla výkladu světa má zásluhu jeden z nej­významnějších filozofů starého Řecka, žák Platónův a vychovatel Alexandra Makedon­ského, filozof Aristoteles (obr. 1).   Aristoteles (384 –322 př. n. l.) se narodil ve městě Stagiera jako syn uznávaného léka­ře. Od mládí se zajímal spíše než o lékařskou praxi svého otce, jak mělo být obvyklé, o vše­možné přírodní, fyzikální, chemické a bio­logické jevy, vysvětlované v té době, pokud vůbec, pouhou vůlí bohů. To však zvídavému Aristotelovi nestačilo. Stal se žákem do ma­tematiky zahleděného Platóna, univerzálně se zabýval mechanikou, matematikou, zoologií a astronomií a sám sobě kladl otázky: Co je to duha a jak vzniká? Proč vítr vane a mění směr? Proč jsou mořské páry sladké? Z čeho pochází zemětřesení? Jak je veliká Země? Co je to zvuk?... a mnohé další. Mnoho úsilí Aristoteles věnoval pohybu. Sledoval plavbu lodí, let ptáků, pohyb těles na zemi i ve vzduchu. Vyhazoval kameny do výšky a pozoroval jejich pád na zem. Proč kámen pokračuje v letu, když se oddělí od ruky? Proč se vozík na cestě zastaví? Podle Aristotelem vytvořené teorie letící těleso za sebou zanechává prázdný prostor a vzduch tlačící se okamžitě na uvolněné místo těleso dál postrkuje. Prostor nesmí zůstat prázdný! Příroda sama klade odpor vzniku prázdna – strach z prázdna, horror vacui!  Na ustavení éteru jako nezlomného pra­vidla výkladu světa má zásluhu jeden z nej­významnějších filozofů starého Řecka, žák Platónův a vychovatel Alexandra Makedon­ského, filozof Aristoteles (obr. 1).

Domníval se, že letící těleso zanechává za sebou prázdný prostor , příroda sama klade odpor vzniku prázdna (strach z prázdna – horror vacui) a vzduch se okamžitě tlačí na uvolněné místo a kámen postrkuje Podle Aristotelem vytvořené teorie letící těleso za sebou zanechává prázdný prostor a vzduch tlačící se okamžitě na uvolněné místo těleso dál postrkuje. Prostor nesmí zůstat prázdný! Příroda sama klade odpor vzniku prázdna – strach z prázdna, horror vacui!  

Galileo Galilei astronom, filosof a fyzik (1564 Pisa –1642 Arcetri)

Ze známé šikmé věže Galilei házel kameny o nestejné hmotnosti, aby vyvrátil mylnou představu o tom, že těžší předměty padají rychleji. Galilei měl za to, že v blízkosti povrchu mají tělesa konstantní zrychlení svislého směru

anglický fyzik,matematik,astronom,teolog Přichází Isaac Newton ….. (1643 –1727,Londýn) anglický fyzik,matematik,astronom,teolog jeden z nejvýznamnějších vědců všech dob

Isaac Newton (1642 -1727) Narozen (r. 1642) v Lincolne ve východní Anglii Otec zemřel 3 měsíce před jeho narozením Matka znovu provdána, když bylo Isaacovi 3 roky Od tří let do smrti otčíma vychováván rodiči matky

Isaac Newton (1642 -1727) Od 10 let znovu bydlí s matkou a s 3 nevlastními sourozenci V 10 letech začíná navštěvovat základní školu V roce 1661 nastupuje na Trinity College v Cambridge Na studiích jej podporuje strýc Lukáš

Isaac Newton (1642 -1727) Isaac Newton (1642 -1727) Osmnáctiltý Newton se zajímá o vědu Čte díla G.Galileiho a R. Descarta

Roku 1665 získává Newton bakalářský titul Isaac Newton (1642 -1727) Roku 1665 získává Newton bakalářský titul Od r. 1665 do r. 1667 je univerzita kvůli morové epidemii uzavřena Od r. 1667 získává Newton stálé místo na Trinity College Roku 1668 se stává magistrem umění Roku 1669 profesorem matematiky Mor má pod mikroskopem růžovou barvu, přesto je nazýván černou smrtí Ve středověku mor zabíjel miliony lidí Ve 14.stol.zemřela na mor polovina evropské populace Letos v červenci zemřelo na mor 31 obyvatel v Peru… Mor ve světě Černá smrt nezmizela. Mor ve světě znovu útočí 22.08.2010 08:30 Ve středověku mor zabíjel miliony lidí. Nemoc ale nikdy vymýcena nebyla a stále si hledá své oběti. Přesto už není hrozbou jako kdysi. Letos v červenci zemřelo na mor jednatřicet obyvatel Peru. Nemoc se stále objevuje v některých oblastech Indie, Pákistánu, Číny, jižní Afriky, ale také na západě USA. Ojedinělé případy jsou hlášeny v Novém Mexiku, Arizoně, Coloradu, Kalifornii, Oregonu a Nevadě. Před pár stoletími byl mor strašákem, který obcházel celý svět. Ve 14. století na tuto nemoc zemřela celá polovina evropské populace. A morové epidemie se s jistou pravidelností opakovaly. Během 18. století přišel zlom, díky hygienickým opatřením se od té doby morová epidemie v Evropě neobjevila. Poslední ojedinělé případy se vyskytly po druhé světové válce. Přesto se podle Světové zdravotnické organizace každý rok objeví tisíc až tři tisíce případů moru. Příčinou nákazy jsou infikovaní potkani a krysy, ale také kočky nebo psi, kteří malá zvířata loví, a do domu tak mohou přinést nakažené blechy. Mor se vyskytuje ve dvou formách: bubonické a plicní. Bubonická a plicní forma "Bubonická forma se projevuje zduřením uzlin, nejčastěji v tříslech, ale záleží na tom, kudy se infekce dostala do těla po štípnutí hmyzem," říká Hana Roháčová, primářka Infekční kliniky Fakultní nemocnice na Bulovce. Obě formy mají krátkou inkubační dobu, jeden až šest dní. Poté nastupují vysoké horečky, třes, bolesti kloubů a únava. U bubonické, mnohem častější formy se objevují i hnisavá ložiska po celém těle, která mohou prasknout a způsobit celkovou sepsi. Pokud není zahájena léčba antibiotiky, zhruba dvě třetiny nemocných umírají. Plicní forma se přenáší vzduchem stejně jako chřipka a probíhá jako prudký zápal plic, jenž také končí bez včasné terapie smrtí. Morem se můžete nakazit "Teoreticky je možné, aby se nakazil i český turista při cestách do rizikových oblastí. Příčinou nákazy by byl kontakt s hmyzem, který mor přenáší, případně s člověkem trpícím plicní formou nemoci," spekuluje primářka Roháčová. V novodobé historii sice nedošlo k případu, že by někdo mor do Česka "přivezl", ale není to vyloučené. Pokud by se u nás objevilo pouhé podezření na mor, následovala by přísná opatření ze strany úřadů. Izolace, karanténa pacienta i jeho okolí, dezinfekce, dezinsekce a deratizace v místě, kde pacient pobýval a podobně.

Newtonův zrcadlový dalekohled Později se stal jejím předsedou Roku 1672 byl na základě tohoto vynálezu zvolen členem Královské společnosti Později se stal jejím předsedou

Roku 1705 povýšen královnou Annou Stuartovnou do rytířského stavu Newton - rytíř Roku 1705 povýšen královnou Annou Stuartovnou do rytířského stavu

Newton a královská mincovna V roce 1696 byl jmenován dozorcem v královské mincovně v londýnském Toweru Později byl jmenován jejím ministrem Proslavil se bojem proti penězokazům Dostal jich několik na popraviště Zavedl matematickou definici nové měny guiney Měl zde vysoký příjem, vzdal se profesury v Cambridge a žil v Londýně Objekt sloužil jako pevnost, zbrojnice, pokladnice, mincovna, palác, popraviště, observatoř a vězení pro vězně z vyšších vrstev. Dříve pevnost, zbrojnice, mincovna, palác,popraviště, observatoř, vězení pro vězně z vyšších vrstev

Isaac Newton (1642 -1727) Na základě experimentů Galilea a vlastních výpočtů, experimentů a úvah formuluje tři pohybové zákony: ZÁKON SETRVAČNOSTI ZÁKON SÍLY ZÁKON AKCE A REAKCE V mechanice především dokázal, že fyzikální zákony platí nejen na Zemi ale i ve vesmíru. Newtonovým nejznámějším objevem byly jeho tři pohybové zákony: Zákon síly Zákon setrvačnosti Zákon akce a reakce

Jak se liší pohyby vozíčků na obrázcích A) a B) ? Vozíček na obr.A se pohybuje s větší změnou rychlosti za čas - říkáme, že má větší ZRYCHLENÍ Proč? Na vozíčky působí stejně velká síla, ale hmotnost u B je větší.

Který z vozíčků má větší zrychlení a proč ? B Vozíček na obr.B se pohybuje s větším zrychlením,protože na něj působí VĚTŠÍ síla (hmotnosti jsou stejné)

Porovnej zrychlení vozíčků A B Vozíček B se pohybuje s třikrát menším zrychlením než A, protože má třikrát větší hmotnost než A

ZÁKON SÍLY F = m . a síla zrychlení hmotnost Síla uděluje tělesům zrychlení, které závisí na velikosti síly a na hmotnosti tělesa