Skupinové politiky 3 Správa softwaru. Životní cyklus softwaru v AD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Využití cloudových služeb ve školství
Harmonogram implementace IS v běžné praxi - informatika ZMVS.
Nový přístup k aplikacím Vema
Monitorovací systém Asistent
Obecně o operačních systémech
Microsoft 5. Windows Live Essentials. Co je Windows Live Essentials ? Balíček moderních aplikací Dostupný zdarma V českém jazyce Další vývoj.
Skupinová politika Windows 200x - požadavky
Softwarová údržba systému. Během práce na počítači se disk obsazuje nejrůznějšími nepotřebnými soubory, které zcela zbytečně zabírají prostor na pevném.
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Začátek prezentace Karolína Křížková & Petra Radličková Třída.Vll.A. Den Rok
SLUŽBY Architektura technologie.NET Jan Martinovič, FEI - Katedra Informatiky.
(B1 Document Managment) B1UP – Správa dokumentů Ing. Radomír Možnar Servis/Helpdesk.
Microsoft SQL server Databázový systém. Úvod  aktuální verze na trhu je MS SQL  verze: plná komerční - Enterprise Edition pro vyzkoušení volně.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ZMVŠ. Bezpečnost Windows 8 Dynamic Access Control (DAC) Volně – Dynamický kontrolní přístup) rozšíření NTFS access control listů (ACL) o složitá pravidla.
Small Business PC: Windows Vista Business and Microsoft Office Professional 2007 Jméno prezentátora Datum.
(programové vybavení pro přenos a zobrazení dat z IS PCZ Argis)
Microsoft Office PowerPoint
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Petr Šetka, MVP Exchange, MCSE:Messaging, MCT Windows Small Business Server 2003 R2.
Adresářová služba Active directory
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
W w w. n e s s. c o m eLiška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Tomáš Urych, ESO9 Intranet a.s.
Serverové systémy Windows
Představení nové verze OPSI Kamil Malinka Martin Lebeda PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI.
Jan Bartoš MPC,MCTS. OFFICE 365 ÚVOD Microsoft Office 365 Správa a automatizace prostředí Office 365 pomocí Windows PowerShell Základní přehled a vlastnosti.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
1. Je potřeba nastavit bootování primárně z vaší DVD mechaniky, jinak by se vám nespustil instalační průvodce z DVD. Jakmile proběhne bootování, stiskněte.
Computer Help …vše, co jste kdy chtěli vědět o počítačích, ale báli jste se zeptat…
Computer Help …vše, co jste kdy chtěli vědět o počítačích, ale báli jste se zeptat…
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 9. Politika systému Administrace OS Windows 1Miroslav Prágl.
Active Directory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
2OP381 Manažerská informatika 1
VY_32_INOVACE_51_Microsoft_Office_2010. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Studentská PARDUBICE Implementace MIIS na Univerzitě Pardubice Petr Švec, Univerzita Pardubice.
Nokia Czech Republic, s.r.o. Igor Šmerda, program manager.
Pohled uživatele.
Skupinové politiky.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Ivana Topolová VŠE v Praze
MICROSOFT OFFICE 2007/2010. Důvod změny Inovace technologií Nové možnosti použití Kompatibilita Ukončení tech. podpory starších verzí Office 2003 –
Textový editor Maturitní téma č.12 (prostředí textového editoru, nastavení zobrazení dokumentu, zásady pořizování textu v počítači)
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Informatika – Textový procesor Word 2010 Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření leden 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Anotace: Kancelářský balík od firmy Microsoft je nejčastěji používané řešení ve firmách i domácnostech. Žáci získají přehled o tomto produktu, získají.
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Bezpečnostní technologie I
Co se všechno naučíme??? Synchronizace dat Google Disc
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
Možnosti hromadného upgrade klientů
Přednáška pro předmět Operační systémy II ÚI PEF MENDELU
Identity management v UIS
TÉMA: Počítačové systémy
TÉMA: Počítačové systémy
Volba PREZIDENTA REPUBLIKY LEDEN 2018
Program Software602 Form Filler
Transkript prezentace:

Skupinové politiky 3 Správa softwaru

Životní cyklus softwaru v AD

Příprava softwaru Služba Windows Installer automatizuje proces instalace a konfigurace softwaru Balíček Windows Installer obsahuje: jedná se vlastně o relační databázi obsahující všechny informace, které Windows Installer potřebuje k instalaci a odinstalaci aplikace balíček nese soubory, klíče v registru, konfiguraci služeb, odkazy,… Výhody užívání služby Windows Installer instalace na míru odolný systém kompletní odstranění

Příprava softwaru Příprava.msi balíku už připravený instalátor softwaru podporuje tvorbu administrativní instalace – /a – msiexec /a – vytvoření.msi balíku vlastními silami Tvorba.msi balíku pomocí softwaru třetích stran – Attachmate (Veritas) WinInstall, Macrovision AdminStudio, Symantec Wise Package Studio, Windows Installer XML (WiX) přístupy k tvorbě.msi balíku – korektní balík – snapshot – tracking instalačního procesu

Příprava softwaru Distribuční adresář sdílený adresář na serveru – vhodný v případě domény s jedním DC skrytý sdílený adresář na serveru – sdílený adresář, který má na konci názvu $ – např.: sdileni vs. tajnesdileni$ – vhodnost stejná jako v případě obyčejného sdíleného adresáře Distributed File System – DFS – sdílené adresáře na více serverech, jejichž obsah je synchronizován – větší robustnost, odolnost proti výpadku, vyrovnávání zátěže

Instalace softwaru Na koho/co je software instalován? na počítač na uživatele Jak je software distribuován? je přiřazen (assigned) – volba dostupná pro počítač i pro uživatele – software je nainstalován bez možnosti volby je publikován (published) – volba dostupná pouze pro uživatele – software je zveřejněn a je na uživateli, jestli se ho rozhodne nainstalovat – možnost instalace "na žádost" (např. při snaze otevřít dokument, pro který nemám prohlížeč)

Instalace softwaru Transformační šablona Microsoft Windows Installer transform přidává, maže a/nebo mění vlastnosti.msi balíku, který doprovází umožňuje upravovat instalaci softwaru na míru příklady: – instalace MS Office 2007 obsahuje cca 13 aplikací, ale my chceme pouze 4 – v aplikaci Excel nechci mít části Průvodce podmíněným součtem a "pana Sponku"

Instalace softwaru Softwarové kategorie pro snazší správu softwaru (především) pro uživatele, lze jednotlivé.msi balíky řadit do kategorií, které slouží k filtrování softwaru a ke zlepšení orientace v nabídce softwaru příklady: kancelářské aplikace, multimediální aplikace, slovníky,... Asociace softwaru řeší možné konflikty aplikací určené pro otevření a/nebo editaci stejných typů souborů (MS Word, OpenOffice Writer, Lotus Word Pro,...).msi balík musí nést informaci o typech souborů, které je schopen spravovat (což zdaleka nebývá pravidlem)

Průběh instalace softwaru Průběh instalace softwaru pro počítač 1.při startu počítače se aplikují skupinové politiky 2.dochází k instalaci softwaru na počítač (instalace probíhá pod systémovým účtem) 3.probíhají spouštěcí skripty 4.při prvním spuštění aplikace uživatelem dochází k dokončení instalace softwaru (nastavení jména, organizace, souhlas s EULA,...; tato část instalace probíhá pod uživatelovým účtem a dochází k zápisu do jeho registrů)

Průběh instalace softwaru Průběh instalace softwaru pro uživatele 1.po přihlášení uživatele se aplikují skupinové politiky 2.dochází k instalaci softwaru na uživatele (pod systémovým účtem) 3.probíhají přihlašovací skripty 4.při prvním spuštění aplikace uživatelem dochází k dokončení instalace softwaru = inicializaci softwaru (probíhá pod uživatelským účtem)

Údržba softwaru Upgrade/nová verze softwaru nahrazení souběžně více verzí Typ upgradu softwaru povinný upgrade (mandatory) – uživatelé mohou používat pouze upgradovanou verzi softwaru nepovinný upgrade (optional) – uživatelé mají na výběr, jestli chtějí upgrade selektivní upgrade (selective) – upgrade je zpřístupněn jen pro vybrané uživatele

Odstranění softwaru vynucené (forced) – software je automaticky odstraněn z počítače a není nadále nabízen k instalaci volitelné (optional) – software není odstraněn z počítače automaticky, ale uživateli je zpřístupněna možnost jeho odinstalace – upgrade softwaru není možný

Alternativy k Windows Installer Alternativy k instalaci softwaru pomocí.msi skriptování InstallShield: /r (record), /s (silent)... Wise InstallMaster: /s (silent) Inno Setup: /sp- /silent /norestart Nullsoft Scriptable Install System: /S (silent) Ghost installer: -s (silent) Microsoft System Center Configuration Manager (2007 R3) dokáže spravovat veškerý software bez nutnosti.msi balíků dokáže distribuovat aktualizace umí instalovat i OS (image based)