Infekční choroby včera, dnes a zítra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
The theme for World AIDS Day Women, Girls, HIV and AIDS
Advertisements

Přenos infekcí Sexuální přenos
VIROVÁ ONEMOCNĚNÍ (nejen) ČLOVĚKA
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
Globální problémy lidstva
Nebezpeční mikrobi Infekční mikrobi Odpovědi Infekční mikrobi Nemoc
Viry říše: nebuněční.
Morfologie virů.
Viry.
VIRY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777
Hepatitida E – narůstající hrozba
Důkazy & praxe Preuves & Pratiques multitématický kongres congrés multithématique Prague sobota 8. října 2005 samedi 8 octobre 2005.
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Nebezpečí světových pandemií
Nemoci a poškození kůže
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
Nemoci v Africe Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
VIRY.
Viry.
Klíště obecné.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ.
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Je třeba se bát očkování ?
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Nákazy přenášené vzduchem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_594.
INFEKČNÍ CHOROBY A KOJENÍ
Taxonomie Picornavirů
Nemoc AIDS v Africe.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
zvláštní vydání semináře z biologie podzim 2005
Aids.
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Bakteriální nemoci přenášené kapénkovou nákazou
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.
BIOTERORISMUS Kouba Pavel AMVT-1.
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Dětské infekční nemoci a infekce s exantémy
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
OČKOVÁNÍ MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
World Health Day 2014 Vector-borne diseases #Just1Bite Alena Šteflová Kancelář WHO v ČR.
Přenosné choroby, prevence. Přenos-Infikace… - Je přenos nemoci z infikovaného hostitele (jednotlivce nebo skupiny na jednotlivce nebo skupinu)bez ohledu.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Lymská borelióza.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
CHŘIPKA.
Nukleové kyseliny nukleosidy nukleotid nukleová báze fosfát
AKTIVNÍ A PASIVNÍ IMUNIZACE (VAKCINACE)
Tetanus Natálie Prokopová.
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
Podezření na SARS se neprodleně hlásí hygienické službě !!!
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Infekční choroby včera, dnes a zítra MUDr.H. Roháčová, Ph.D. Infekční klinika FN Na Bulovce

„Válka proti infekčním chorobám je vyhraná.“ Infekční nemoci „Válka proti infekčním chorobám je vyhraná.“ dr. W. H. Steward – surgeon general, USA, 1969

Infekční nemoci „Možnost katastrofické epidemie dnes obchází svět rychlostí tryskového letadla.“ prof. J. Lederberg, epidemiolog, Rockefellerova universita, zpráva pro CDC, 1992

Infekční choroby včera Epidemie: Mor Cholera Pravé neštovice Dětská obrna Záškrt, černý kašel……

Infekční nemoci dnes Eradikace úplná: pravé neštovice /1977/ Eradikace potenciální: dětská obrna-zatím americký kontinent, západní Pacifik, Evropa

Infekční nemoci dnes-hrozba Globalizace světa-importované nákazy Bioterorismus /70 agens/ Imunodeficitní jedinci

Infekční nemoci v ČR 2006 Plané neštovice 35 197 Salmonellóza 25 102 Campylobacterióza 22 713 Lymeská borrelióza 4 370 Klíšťová encefalitida 1029 Enteroviry Rotaviry

Importované nákazy Malárie Dengue Leishmainióza Hemorhagické horečky Cholery Břišní tyfus SARS

Infekční nemoci-dnes Epidemie chřipka-pandemie

Infekční nemoci-dnes SARS /Severe Acute Respiratory Syndrome/ 2002/2003 coronavirus Přes 8 500 nemocných 10% úmrtnost Hrozba pro zdravotnický personál

„Nové nemoci“ Lymeská borrelióza Ehrlichióza/Anaplasmóza Babesióza Legionelóza Campylobacterióza Syndrom toxického šoku Herpetické viry 1-8 Zvířecí neštovice HIV/AIDS

Nová infekční agens Resistentní kmeny bakterií-MRSA, VRSA, enterokoky, streptokoky, MDR TBC Resistence viru HIV SARS Prionové nemoci

Zvířecí neštovice Velbloudí-camelpox /lidským nejbližší/ kravské -cowpox ectromelia opičí -monkeypox liščí-foxpox monkeypox-centr. Afrika, epidemie Kongo 2002 163 osob, úmrtnost 8,6%, zdroj gambijské krysy, svišť, veverky, přenos kousnutím, možný přenos z člověka na člověka USA 2003 17 případů z dovezených svišťů stepních funguje vakcína x variole, možné i postexpoziční očkování

Sedmý den je vyrážka zcela puchýřkovitá Sedmý den je vyrážka zcela puchýřkovitá. Ačkoliv se pustuly poněkud liší co do velikosti, všechny se vzhledově podobají. Vyrážka je teď tak charakteristická, že není možné v diagnóze chybovat.

Během 8. a 9. dne se puchýřky poněkud zvětší Během 8. a 9. dne se puchýřky poněkud zvětší. Jsou na dotek pevné a hluboko zasahují do kůže.

Neštovičky postupně vysychají a tvoří se tmavé strupy Neštovičky postupně vysychají a tvoří se tmavé strupy. Strupy se začnou objevovat mezi 10. až 14. dnem po prvním objevení se vyrážky. Strupy obsahují živý virus varioly. Než se odloupnou všechny strupy, je pacient infekční a může infikovat kontakty.

Do 20. dne strupy zmizí a objeví se světlá nebo depigmentovaná místa Do 20. dne strupy zmizí a objeví se světlá nebo depigmentovaná místa. Kůže se navrátí do své normální podoby po období mnoha týdnů. Ovšem jizvy, které jsou doživotní, mohou zůstat na obličeji. Takové jizvy indikují předchozí infekci s pravými neštovicemi.

Lokalizace vyrážky pravých neštovic je nejhustší na tváři, pažích, rukách,nohách a chodidlech. Trup má méně neštoviček než končetiny.

Velký výsev v obličeji

,

Infekční nemoci-dnes-naše možnosti Kauzální léčba: antibiotika, virostatika Prevence: aktivní –očkování pasivní-imunoterapie Imunomodulace Diagnostické možnosti-klasické nepřímé+přímé /PCR, ELMI, kultivace/

Infekční nemoci-zítra Vymizí ???? Objeví se nové ? Spontánní vznik Genetické inženýrství-zneužití biologických agens Budeme mít čím léčit?-vznik rezistence Budeme mít za co léčit???

Děkuji za pozornost