Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Morfologie virů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Morfologie virů."— Transkript prezentace:

1 Morfologie virů

2 Morfologie virů Viry byly poprvé popsány jako „filtrabilní agens“z důvodu jejich velmi malých rozměrů, které jim dovolují pronikat bakteriálními filtry. Velikost a struktura virů se značně liší pikornaviry a parvoviry (18 – 30 nm) poxviry (230 x 300 nm)

3 Charakteristickými znaky, které jsou společné všem virům, jsou:
Nerostou na živných půdách a nejsou citlivé na antibiotika. Obsahují vždy jen jediný typ nukleové kyseliny (DNA nebo RNA). Nemnoží se dělením, ale syntézou svých složek hostitelskou buňkou.

4 Viry se liší od ostatních mikroorganismů nejen velikostí, ale hlavně svou biologickou povahou.
nerostou, nedělí se, nemetabolizují. Podobně jako živé organismy mají genetický kód pro svou vlastní replikaci, který je zapsán buď v DNA nebo RNA.

5 Replikace virů se realizuje transkripcí a translací virového genomu prostřednictvím mechanismů hostitelské buňky. Viry jsou obligátní intracelulární paraziti a nelze je kultivovat na neživých systémech, jako jsou např. agary používané pro kultivaci bakterií.

6 Elektronová mikroskopie ukazuje, že zralá virová částice (která se nazývá virion) se skládá z nukleové kyseliny tvořící tzv. dřeň (neboli nukleoid) a z proteinové schránky neboli kapsidy. Tento celek se nazývá nukleokapsida. Viriony některých virů jsou pouhými holými nukleokapsidami (jsou tzv. nahé), u jiných virů (např. viry chřipky) je kolem nukleokapsidy ještě obal.

7 Virová kapsida se skládá z četných, opakujících se molekul bílkoviny, tzv. proteinových jednotek neboli kapsomer. Počet kapsomer se liší u jednotlivých skupin virů. Uspořádání kapsomer určuje typ symetrie (kubická, helikoidální).

8 Některé viry jsou uzavřeny v obalu, (lipidová dvojvrstva)
Některé viry jsou uzavřeny v obalu, (lipidová dvojvrstva). Tento obvykle pochází z membrán hostitelské buňky, je však pozměněn virovými glykoproteiny. Některé viry obsahují enzymy, které jsou pro ně esenciální (např. transkriptáza).

9 Na vnitřní straně obalu je u některých virů protein vázající obal k nukleokapsidě. Je označován jako membránový (M) protein a je specifický pro jednotlivé druhy. Z povrchu obalu ční výběžky (peplomery), tvořené biologicky aktivními glykoproteiny. Jejich úloha spočívá především v adsorpci, ale současně plní i další funkce.

10 Obalené a neobalené viry se liší svou odolností k zevním podmínkám.
Neobalené viry jsou relativně odolné k zevním podmínkám, jsou většinou rezistentní k éteru a tukovým rozpouštědlům. Jejich přenos se uskutečňuje přímým kontaktem se zdrojem nákazy, prostřednictvím kontaminovaných předmětů, vody nebo potravin. Neobalené viry nejsou většinou inaktivovány kyselým pH žaludku. Obalené viry jsou citlivější vůči fyzikálním a chemickým vlivům. Jsou inaktivovány éterem, tukovými rozpouštědly a kyselým pH, z tohoto důvodu nepronikají do dolních partií GIT.

11 DNA viry - obalené čeleď Poxviridae čeleď Herpesviridae
největší, nejkomplexnější viry, velikost 230 – 300 nm viry varioly, vakcinie, kravských neštovic, opičích neštovic, virus molluscum contagiosum čeleď Herpesviridae Virus herpes simplex (HSV-1, HSV-2) Virus varicella-zoster (VZV) Virus Epsteina a Barrové (EBV) Cytomegalovirus (CMV) 6.,7. a 8. lidský herpesvirus (HHV-6, HHV-7,HHV-8)

12 DNA viry – neobalené Čeleď Adenoviridae Čeleď Polyomaviridae
lidské adenoviry, T 1 – T 41 Čeleď Polyomaviridae lidské polyomaviry, lidské papillomaviry Čeleď Parvoviridae parvoviry

13 RNA viry - obalené Čeleď Orthomyxoviridae Viry chřipky A, B, (C),
Čeleď Paramyxoviridae Viry parainfluenzy, virus příušnic (virus epidemické parotitidy), Virus spalniček, Lidský respirační syncyciální virus (RSV)  Čeleď Coronaviridae (původce Severe Acute Respiratory Syndrom - SARS) Čeleď Togaviridae – virus zarděnek Čeleď Flaviviridae (dříve arboviry skup. B), viry klišťové encefalitidy (např. středoevropské klíšťové encefalitidy), virus žluté zimnice, virus dengue a další Čeleď Filoviridae Marburgvirus, Ebolavirus Čeleď Rhabdoviridae Virus vztekliny, neurotropní Čeleď Retroviridae HTLV-1, HTLV-2, HIV (virus imunologické nedostatečnosti)

14 RNA viry - neobalené Čeleď Picornaviridae Čeleď Reoviridae
Rody Enterovirus, Rhinovirus Lidské enteroviry se podle biologických vlastností dělí na polioviry (typ 1 – 3), viry coxsackie A a B a echoviry, EV 68-71 Čeleď Reoviridae Rody Rotavirus, Orbivirus – patogenní pro člověka

15 Původci virových hepatitid
Virus hepatitidy A (HAV) RNA virus patřící do čeledi Picornaviridae Virus hepatitidy B (HBV) DNA virus patřící do čeledi Hepadnaviridae Virus hepatitidy C (HCV) RNA virus patřící do čeledi Flaviviridae Virus hepatitidy D (HDV) replikace viru je autonomní, ale přenos je závislý na HBV Virus hepatitidy E (HEV) RNA virus

16 Nekonvenční viry (priony)
název prion - podle “proteinaceous infectious particle” extrémně malé infekční částice proteinové povahy velmi odolné vůči vnějšímu prostředí nemají žádné nukleové kyseliny jsou tvořeny bílkovinou hostitele, která je zakódovaná v genomu hostitele využívají k přežití mechanismy hostitelské buňky i genetické informace hostitelské buňky neindukují imunitní odpověď Vyvolávají přenosná, po řadu let latentně se rozvíjející neurodegenerativní onemocnění (Scrapie, Kuru, Creutzfeldtova-Jacobova presenilní demence)


Stáhnout ppt "Morfologie virů."

Podobné prezentace


Reklamy Google