Kruhový registr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy teorie řízení 2010.
Advertisements

CIT Paměti Díl X.
CIT Posuvné registry Díl VIII.
Posuvné registry.
Rozdělení registrů.
Zásobník (LiFo) Fronta (FiFo)
ČÍSLICOVÁ TECHNIKA Paměťové registry
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Varianty Turingova stroje Výpočet funkcí pomocí TS
Principy překladačů Mezikód Jakub Yaghob.
Registry obyčejný posuvný kruhový
Klopný obvod JK.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Paměťové registry.
Zpracování programu programovatelným automatem. Zpracování programu na PA se vykonává v periodicky se opakujícím uzavřeném cyklu, tzv. scanu. Nejprve.
Dvojková soustava počítač pracuje pouze se dvěma číslicemi 0, 1
Informační a komunikační technologie
Číselné soustavy Ve světě počítačů se využívají tři základní soustavy:
Instrukční soubor PIC16Fxxx osnova: Charakteristika instrukčního souboru Rozdělení instrukcí Časové průběhy (zpracování instrukcí)
Dvojková, osmičková, desítková, šestnáctková
Paměťové registry.
Jednosměrné posuvné registry 74164, 74165, 74166
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Strojírenská technologie Elektronická měřidla (UvP_STROJ_ST34_001) Vladimír Pata STROJÍRENSTVÍ.
ČÍSLICOVÁ TECHNIKA Posuvné registry
L O G I C K É O B V O D Y S E K V E N Č N Í
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Tato prezentace byla vytvořena
Jednosměrné posuvné registry
Kruhový registr. Kruhový registr zpracovává načtenou informaci do registru. Charakteristikou kruhového registru je, že se na rozdíl od předchozích typů.
Radim Farana Podklady pro výuku
Základní vlastnosti A/D převodníků
Klopné obvody pro realizaci čítačů a registrů
TEP Časovač 0 č.4. Téma Časovač 0 TEP Předmět TEP Juránek Leoš Ing. Autor Juránek Leoš Ing. TEP.
Rozdělení registrů.
Řadiče - výukový kurz Evropská unie Evropský sociální fond
desítková (dekadická, r = 10) dvojková (binární, r = 2)
Sekvenční logické obvody
Tato prezentace byla vytvořena
Programovatelné automaty princip činnosti PLC 03
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Aplikační počítačové prostředky X15APP MATLAB Katedra elektroenergetiky, Fakulta elektrotechniky ČVUT, Technická 2, Praha 6 Ing. Zbyněk Brettschneider.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Vlasta Lindovská Jazyk: Český
Dvojčinné výkonové zesilovače
Digitální učební materiál
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Programovatelné automaty AD převodníky 12
Turingův stroj.
Automaty a gramatiky.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Statické paměti RWM – RAM 2. část Ročník:3. Datum.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Nesinusové oscilátory s klopnými obvody
David Rozlílek.  Hodnoty výstupních proměnných y závisejí nejen na okamžitých hodnotách vstupních proměnných x, ale i na jejich …………hodnotách To znamená.
Obousměrný posuvný registr 74194
Obousměrný registr. –Množství dat které lze v registru posouvat je dáno jeho kapacitou –Data lze posouvat dvěma směry: –Doprava R (Rights)- od vstupu.
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Mocniny Druhá mocnina.
Mocniny Druhá mocnina.
Jsme jen dvě a řídíme svět 
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Registry – paralelní, sériový
Přenosové soustavy Autor: Pszczółka Tomáš VY_32_INOVACE_pszczolka_
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Registry - test
Číslicová technika.
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Registr kruhový - aplikace
Obousměrný registr.
Konečně školní měřicí systém s výstupním analogovým signálem
Transkript prezentace:

Kruhový registr

Kruhový registr zpracovává načtenou informaci do registru. Charakteristikou kruhového registru je, že se na rozdíl od předchozích typů registrů načtená data při posuvu dat v registru neztrácejí. Data, která se dostanou na výstup registru, se opět stávají daty vstupními. Činnost kruhového registru je vícefázová. V první fázi se zjistí kapacita registru či vymazání nepotřebných dat v registru. V druhé fázi se načítají data z paralelních či sériových vstupů do registru. V třetí fázi se provádí výpočet využití kapacity registru po načtení vstupních dat. Je-li registr v této fázi naplněn, data se dále nenačítají a dochází k rotaci dat směrem doprava či doleva. V čtvrté fázi se činnost aktivuje tehdy, není-li plně využita kapacita registru po načtení vstupních dat. V této fázi se načítají data do plné kapacity registru a zároveň dochází k posuvu dat (doprava R nebo doleva L) V páté fázi se provádí kontrola naplněnosti dat v registru, je-li registr naplněn, data v registru začnou rotovat směrem doprava či doleva. Naplněnost závisí na počtu vstupních dat (signálů), na kapacitě registru a způsobu zápisu dat do registru.

Registr je naplněn ihned po zápisovém impulsu. Př. 1: Kapacita registru je 8 bitů; 8 paralelních vstupních signálů D0–D7; paralelní zápis dat; sériový vstup dat zakázán. Registr je naplněn ihned po zápisovém impulsu. Zápis dat ze sériového vstupu musí být zakázán a data v registru nyní lze posouvat směrem doprava (R) nebo doleva (L). Data v registru rotují. D4 D5 D6 D7 D0 D1 D2 D3 Q sériový výstup dat paralelní vstup dat sériový vstup dat R L

Př. 2: Kapacita registru je 8 bitů; 4 vstupní paralelní vstupní signály; paralelní zápis dat; sériový vstup dat zakázán. Registr se naplní ihned 4 bity po zápisovém impulsu. Kapacita registru není využita plně. Je-li zápis dat ze sériového vstupu zakázán, v registru lze nyní posouvat načtenou čtyřbitovou informaci doplněnou o data čtyř zbývajících bitů směrem doprava (R) nebo doleva (L). Data v registru rotují. D4 D5 D6 D7 Q sériový výstup dat paralelní vstup dat sériový vstup dat R L

Př.3: Kapacita registru je 8 bitů; 4 vstupní paralelní vstupní signály; sériový a paralelní zápis dat. Registr se naplní ihned 4 bity po zápisovém impulsu. Kapacita registru není využita plně. Lze-li načítat data ze sériového vstupu, nesmí se načítat dat z paralelních vstupů. Je-li sériový vstup dat povolen, do registru se načte informace do plné kapacity. Registr je nutné doplnit čítačem, který čítá počet možných vstupních impulsů. Je-li kapacita registru naplněna, sériový vstup dat musí být zakázán a data se nyní mohou posouvat (rotovat) směrem doprava (R) nebo doleva (L). D4 D5 D6 D7 Q sériový výstup dat paralelní vstup dat sériový vstup dat R L

Použití kruhových registrů. Cyklické vykonávání programu Každý program pro vykonávání činnosti obsahuje: začátek (START) programu; kroky programu konec programu (END); Start, kroky programu a konec řeší programové instrukce. Automaty tohoto typu pracují tak, že pokud nastane koncová instrukce, program se nezastaví, ale přechází na přechází na počáteční (start) instrukci a pokračuje činnost dále v cyklickém režimu. 1 cykl se nazývá scan programu a trvá nějakou dobu, která je závislá na době vykonávání jednotlivých instrukcí.

Použití kruhových registrů. b) Matematická instrukce násobení dvěma v binární soustavě. Q 21 20 D 23 22 25 24 27 26 29 28 1 181(10) Q 21 20 D 23 22 25 24 27 26 29 28 1 382(10)

Použití kruhových registrů. c) Matematická instrukce dělení dvěma v binární soustavě. Q 21 20 D 23 22 25 24 27 26 29 28 1 382(10) Q 21 20 D 23 22 25 24 27 26 29 28 1 181(10)

Použití kruhových registrů. d) Rotace informace např. reklamní panely.. D4 D5 D6 D7 D0 D1 D2 D3 Q sériový výstup dat paralelní vstup dat sériový vstup dat R L

Nakresli a definuj kruhový registr. Otázky ke zkoušení Nakresli a definuj kruhový registr. Jaké jsou pracovní fáze kruhového registru ? Popiš funkci kruhového registru s těmito parametry: Kapacita registru je 8 bitů; 8 paralelních vstupních signálů D0–D7; paralelní zápis dat; sériový vstup dat zakázán. Kapacita registru je 8 bitů; 4 vstupní paralelní vstupní signály; paralelní zápis dat; sériový vstup dat zakázán. Kapacita registru je 8 bitů; 4 vstupní paralelní vstupní signály; sériový a paralelní zápis dat. Popiš jaké jsou způsoby použití kruhových registrů. Jaká je funkce obousměrného registru je-li S0 = H; S1 = L.