Starověká Indie Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o starověké Indii.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

OBYVATELSTVO ASIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
STAROVĚK INDIE a ČÍNA Mgr. Jitka Moskvová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Starověká Indie.
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor Autor: Mgr
Starověká Fénicie, Kanaán a Izrael
Předmět OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Ročník a obor 3. ROČNÍK ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT, 4.ROČNÍK K OPAKOVÁNÍ Kód sady OSVZ/ZA/03+04/01 Kód DUM OSVZ/ZA/03+04/01.
STAROVĚKÁ INDIE.
VY_32_INOVACE_Dj Indie-prezentace
STAROVĚKÁ INDIE.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Východní náboženství Petr Machala.
Světová náboženství.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_02.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Egypt – historický vývoj
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
VY_32_INOVACE_3D.6.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INDIE.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Starověká.
Egejská kultura Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi egejské kultuře.
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Starověká Indie 6. ročník
Náboženství v Indii I. Název školy
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vlajka. Vlajka Znak Mapa Hlavní město: Nové Dillí Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 344 ob. / km² Rozloha: km² (7. na světě)
Indie – Hinduismus a kastovní systém
Starověká Indie Petr Machala.
Kultura starověké Indie
Vpád Mongolů do Evropy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vpádu Mongolských kočovníků.
Etruskové a založení Říma
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.8 Starověká Indie Název sady: Staroorientální státy a starověké.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
usazování hebrejsko – židovských
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
Dominik Plašil, 6. A  V 6. st. př. n. l se objevují 1. významné osobnosti  Gautama Siddhártha – buddhismus  Vardhamána – džinismus  Vytlačování.
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:6.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
INDICKÁ FILOSOFIE I. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_mix2_zsv01
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.11_Staroveka_Indie Datum:
VY_32_INOVACE_D6.14   Autor: Mgr. Nováková Jana
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_28DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INDIE VE STAROVĚKU s. 137.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Starověká Indie.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
INDIE.
Indie Uč. str
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Starověká Indie Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o starověké Indii.

Základní pojmy monzun Paňdžáb harappská kultura Árijové védy hinduismus kasta Ašóka

Starověká Indie Časové rozdělení: 2500 př. n. l. – kultura poříčí Indu 1800 př. n. l. – příchod Árijských kmenů, Védské období 500 př. n. l. – Maghadská říše počátek našeho letopočtu – říše Guptovců 450 n. l. – vpád Hunů Přírodní podmínky: povodí dvou velkých řek, Indu a Gangy oblast monzunů – letních a zimních dešťů se silnými srážkami kolem Indu a jeho přítoků oblast Paňdžáb („Pětiříčí“)

Zápis do sešitu Starověká Indie Přírodní podmínky: povodí řek Indu a Gangy monzuny – letní a zimní silné deště kolem Indu Paňdžáb („Pětiříčí“)

Kultura poříčí Indu (protoindická civilizace) asi 2500 – 1800 př. n. l. povodí řeky Indu neexistují písemné záznamy, jen archeologické nálezy tzv. Bharátavašra – země Bharatovců velmi vyspělá civilizace – harappská kultura, která zakládala opevněná města (Mohendžo-Daro, Harappa) ve městech měli sýpky, ulice křížící se v pravých úhlech, kanalizaci první koupelny a splachovací záchody na světě obrázkové písmo na hliněných destičkách obr. 1

Zápis do sešitu Kultura poříčí Indu povodí řeky Indu neexistují písemné záznamy, jen vykopávky vyspělá civilizace harappská kultura opevněná města (Mohendžo-Daro, Harappa) ve městech sýpky, pravoúhlé ulice, kanalizace, koupelny a splachovací záchody obrázkové písmo

Příchod Árijských kmenů, Védské období Árjové = kočovné kmeny, význam slova ušlechtilý, vznešený patřili k Indoevropským národům zanechali mnoho oslavných písní a básní k oslavě bohů (védy) – jedny z nejstarších literárních památek světa původně uctívání přírodních sil, později učení o posmrtném životě a o převtělování duší = bráhmanismus základy současného hinduismu polyteismus – bohové Bráhma (stvořitel), Višnu (udržovatel), Šiva (ničitel) obr. 2 obr. 3 obr. 4

Příchod Árijských kmenů, Védské období vznikaly kasty = uzavřené skupiny obyvatel člověk se do kasty rodí a za svého života nemůže kastu opustit musí správně žít a doufat, že v příštím životě se narodí do lepší kasty 1. bráhmani = učitelé a kněží 2. kšatrijové = vojáci a vládci 3. vajšijové = svobodní obyvatelé – rolníci, obchodníci, řemeslníci 4. šúdrové = sluhové, otroci, původní podrobené obyvatelstvo 5. daliti = nedotknutelní (podřadné práce, „nečistí“)

Zápis do sešitu Příchod Árijských kmenů, Védské období Árjové = kočovné kmeny, význam ušlechtilý, vznešený oslavné písně a básně k oslavě bohů (védy) učení o posmrtném životě a převtělování = bráhmanismus základy současného hinduismu polyteismus – bohové Bráhma (stvořitel), Višnu (udržovatel), Šiva (ničitel) vznikaly kasty = uzavřené skupiny obyvatel 1. bráhmani = učitelé a kněží 2. kšatrijové = vojáci a vládci 3. vaišjové = svobodní 4. šúdrové = sluhové, otroci 5. daliti = nedotknutelní, „nečistí“

Buddhismus základ položil princ Siddhártha Gautama Buddha znamená Probuzený základní myšlenky: osvobození se od utrpení, dosažení vnitřního klidu člověk by se měl obrátit zády ke svým touhám a nenávistem lidé nemají ubližovat žádným živým tvorům neposuzujme lidi podle příslušnosti ke kastám obr. 5

Zápis do sešitu Buddhismus zakladatel: princ Siddhártha Gautama Buddha = Probuzený základní myšlenky: osvobození se od utrpení, dosažení vnitřního klidu obrátit zády ke svým touhám a nenávistem neubližovat žádným živým tvorům neposuzovat lidi podle kast

Maghadská říše vládnoucí rod – Maurjové zakladatel dynastie, král Čandragupta usiloval o ovládnutí celé Indie jeho vnuk Ašóka po válce s Kalingy přestal bojovat a stal se buddhistou po celé zemi nechal postavit sloupy, popisující Buddhovo učení po jeho smrti se říše roztříštila obr. 6. obr. 7

Zápis do sešitu Magahadská říše snaha o ovládnutí celé Indie král Ašóka se později stal buddhistou sloupy s Buddhovým učením

Říše Guptovců až současnost Guptovci jsou dynastie, která sjednotila roztříštěnou Indii této době se také říká zlatý věk Indie velký rozmach zažila věda, matematika, astronomie, náboženství a filozofie po pádu Guptovců Indii napadli Hunové ve středověku se zde začal prosazovat islám obr. 8

OPAKOVÁNÍ Starověká Indie Příchod Árijských kmenů, Védské období Přírodní podmínky: povodí řek Indu a Gangy monzuny – letní a zimní silné deště kolem Indu Paňdžáb („Pětiříčí“) Kultura poříčí Indu povodí řeky Indu neexistují písemné záznamy, jen vykopávky vyspělá civilizace harappská kultura opevněná města (Mohendžo-Daro, Harappa) ve městech sýpky, pravoúhlé ulice, kanalizace, koupelny a splachovací záchody obrázkové písmo Příchod Árijských kmenů, Védské období Árjové = kočovné kmeny, význam ušlechtilý, vznešený oslavné písně a básně k oslavě bohů (védy) učení o posmrtném životě a převtělování = bráhmanismus základy současného hinduismu polyteismus – bohové Bráhma (stvořitel), Višnu (udržovatel), Šiva (ničitel) vznikaly kasty = uzavřené skupiny obyvatel 1. bráhmani = učitelé a kněží 2. kšatrijové = vojáci a vládci 3. vaišjové = svobodní 4. šúdrové = sluhové, otroci 5. daliti = nedotknutelní, „nečistí“

OPAKOVÁNÍ Buddhismus Magahadská říše zakladatel: princ Siddhártha Gautama Buddha = Probuzený základní myšlenky: osvobození se od utrpení, dosažení vnitřního klidu obrátit zády ke svým touhám a nenávistem neubližovat žádným živým tvorům neposuzovat lidi podle kast Magahadská říše snaha o ovládnutí celé Indie král Ašóka se později stal buddhistou sloupy s Buddhovým učením

Otázky a úkoly V povodí kterých řek se nacházela starověká Indie? Vysvětli, co znamená pojem monzuny. Ve kterých oblastech světa je můžeme pozorovat? Kdo to byl Buddha? Jak ovlivňoval život obyvatel starověké Indie kastovní systém?

Zdroje Webová stránka: MIKOLÁŠ, David. Web pro podporu výuky a poskytování informací [online]. Roudnice nad Labem, 2006, 26. 7. 2014 [cit. 2014-07-30]. Dostupné z: http://www.davidmikolas.cz Použitá literatura: kolektiv autorů. Dějepis 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň : Nakladatelství Fraus, 2007. 152 s. ISBN 978-80-7238-208-4. [2014-07-30] obr. 1 – mapa starověké Indie http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/Kultura_po%C5%99%C3%AD%C4%8D%C3%AD_Indu.png/434px-Kultura_po%C5%99%C3%AD%C4%8D%C3%AD_Indu.png obr. 2 – Bráhma http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Thai_4_Buddies.jpg/389px-Thai_4_Buddies.jpg obr. 3 – Višnu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/04/Nepal%2C_vishnu%2C_xvii_sec.JPG/213px-Nepal%2C_vishnu%2C_xvii_sec.JPG obr. 4 – Šiva http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fc/Sivakempfort.jpg/360px-Sivakempfort.jpg obr. 5 – Buddha http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Buddha_lantau.jpg obr. 6 – Kalinga http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/37/Mapa_Kalingy.PNG/563px-Mapa_Kalingy.PNG obr. 7 – Ašókův sloup http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/Asokanpillar2.jpg/640px-Asokanpillar2.jpg obr. 8 – říše Guptovců http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/Guptaempire.gif