Malárie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

ZOOLOGIE PRVOCI - PROTOZOA
Globální problémy lidstva
Krev.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
ZOOLOGIE PRVOCI - PROTOZOA
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
 pouze jeden pár křídel,druhý pár zakrnělý, slouží k vyvažování  tělo pokryto chloupky  přenašeči nakažlivých chorob  ústní ústrojí savé nebo bodavě-savé.
PRVOCI U každého z patnácti tvrzení rozhodni o jeho pravdivosti. Klikni na ANO nebo NE. Zapisuj si počet správných odpovědí a na závěr se dozvíš, jak jsi.
Nejdříve láska a později parazité Michal Giboda.
Lymfatický (mízní) systém
Nemoci v Africe Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
VIRY.
VY_32_INOVACE_03-07 Protisté s alveolami Obrněnky Výtrusovci.
Test paraziti Míra Rychna.
PRVOCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Infračervené záření.
Mikro-organismy v lidských sídlech.
Výtrusovci.
PROBLÉMY AFRIKY.
Bičíkovci Kořenonožci Dírkonošci Mřížovci
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obranný systém těla, krevní skupiny, mízní soustava
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
PRVOCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Prvoci Výtrusovci.
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elefantiáza (sloní noha)
Patogenní prvoci II.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
JÁTRA Trávicí soustava.
Nákazy přenášené vzduchem
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Nemoc AIDS v Africe.
CHUDOBA.
Aids.
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
Zdeněk Bergman, G Teplice
PRROBLÉMY V AFRICE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_524.
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
TRACHOM.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Stavba kosti.
Hypertermie Pavel Lstiburek.
Plasmodium sp..
Tropické nemoci Vaverková Eva.
ČLENOVCI - HMYZ Řád: DVOUKŘÍDLÍ.
KREVNÍ PARAZITI PETRA KUBÁČKOVÁ, OKM.
Stav, kdy dochází ke srážení krve uvnitř cév Trombóza v tepně způsobuje přerušení zásobování některého důležitého orgánu. Důsledky mohou být infarkt,
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Lymská borelióza.
Jednobuněční.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-06
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Prvoci organismy tvořené jedinou buňkou, která vykonává všechny funkce
Mikro-organismy v lidských sídlech.
Transkript prezentace:

Malárie

Charakteristika je jednou z nejvýznamnějších a nejzákeřnějších infekčních nemocí Infekční onemocnění- stav kdy dochází k poškození hostitelského makroorganismu  prostřednictvím parazita, který narušuje vnitřní prostředí makroorganismu, aby tak získal prostředí k vlastnímu růstu a množení) Malárií ročně onemocní asi 500 milionů lidí Více než milion jich nemoci podlehne, z čehož většina jsou děti mladší 5 let

Charakteristika Většina obětí žije v tropické a subsaharské Africe Malárii způsobují jednobuněční parazité zvaní plasmodia jejich přenašečem na člověka je komár (moskyt) rodu Anopheles Za objev původce malárie získal francouzský lékař Charles Louis Alphonse Laveran v roce 1907 Nobelovou cenu za fyziologii a medicínu

Nákaza, přenos 1) Komáří samička přiletí v noci, usedne na nechráněný kousek kůže 2) Vnoří svůj bodcovitý sosák do kůže 3) Probodne pokožku a proniká skrz tenkou vrstvu tuku 4) Dostává se do sítě krevních kapilár 5) Aby se krev nesrážela samička zvlhčuje místo v pichu za pomocí slin 6) Ve slinných žlázách žijí plasmodia 7) Plasmodia se dostávají do krevního oběhu 8) Cizopasníci zůstávají v krevní řečišti a dostávají se do jater 9) Každé plasmodium se zavrtá do jedné jaterní buňky

Nákaza, přenos 10) V jaterních buňkách pak dochází k reprodukci parazitů a k přechodu do dalšího stádia - merozoitu 11) Merozoity vstupují do červených krvinek 12) Dále se množí a v periodických intervalech dochází k jejich masovému uvolňování do krevního řečiště 13) Parazit je relativně chráněn před aktivitami imunitního systému, protože zůstává uvnitř jaterních buněk a krvinek 14) Cirkulující infikované krevní buňky jsou sice likvidovány ve slezině, ale plasmodium velmi rychle mění své povrchové proteiny, takže dokáže imunitní reakci účinně unikat

Video http://www.youtube.com/watch?v=OEDhe4MPEMc

Symptomy malárie horečka, tiky, atralgie (bolest kloubů), dávení a křeče. Může se objevit i pocit mravenčení v pokožce, zvláště u malárie způsobené zimničkou Plasmodium falciparum. Komplikace zahrnují i kóma a následné umrtí pokud není malárie adekvátně léčena. Obzvláště rizikový je průběh onemocnění u dětí. .

Léčba K léčení malárie se jen výjimečně používá chinin Chinin- je alkaloid využívaný jako základní antimalarikum (lék proti malárii)

Prevence Moskytiéra   Malaron, obsahující atovaquon a proguanil, Lariam (meflochin) nebo Mephaquine (meflochin) případně Dithiaden.

Malárie ve světě umírají ročně až tři miliony lidí, z toho 90% v Africe tradiční léčba se ukazuje jako neefektivní Důležitá je proto prevence-postřiky- DDT (dichlordifenyltrichlorm ethylmethan) nejúčinnější způsob boje proti malárii- moskytiéry Počet případů na 100 000 obyvatel: Guinea… 75 386 Botswana… 48 704 Burundi… 48 098 Zambie… 34 204 Malawi… 25 948

Malárie ve světě

Obrázky elektronová fotografie v upravených barvách: Plasmodium proniká  epitelovoubuňkou střeva. červená krvinka napadená parazitem Plasmodium vivax