Základní skladební dvojice-cvičení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
32_07_21 Věty jednočlenné a dvojčlenné
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje přehled mluvnických kategorií přídavných jmen. Zaměřuje se především na druhy a vzory. Vzdělávací.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Homonyma ve větách Autor: Mgr. Monika Dudová
Syntaktická cvi č ení Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-30 Téma: ČESKÝ JAZYK – SYNTAX VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-30.
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
Titul - název Případný podtitul Sada č. X VY_32_INOVACE_X_01_nazev Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ , „Modernizací výuky.
Zábavné opakování- RISKUJ
Identifikátor materiálu: ICT AnotaceŽák se seznámí s daňovým systémem ČR AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstupŽák je schopen na.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VÝZNAM SLOV Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-22
P Ř EDM Ě T Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-33 Téma: ČESKÝ JAZYK – SKLADBA- PŘEDMĚT VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-33.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
 VY_32_INOVACE_16_12  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
SLOVNÍ DRUHY Autor: Mgr. Monika Dudová
Postup při určování větných členů
PŘECHYLOVÁNÍ Autor: Mgr. Monika Dudová
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 24- Opakování Jižní EvropaAnotace Prezentace, která se opakováním států Jižní Evropy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština.
S-Z Procvičování Autor: Mgr. Monika Dudová
VY_32_INOVACE_16_02 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
BINGO- MNĚ-MĚ Autor: Mgr. Monika Dudová
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
KUFR- podstatná jména Autor: Mgr. Monika Dudová
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-23. AnotaceInteraktivní hra AutorMgr. Monika Dudová Vytvořeno dne Ověřeno dne ve tříděVII.A Jazykčeština Očekávaný.
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
KUFR- slovesa Autor: Mgr. Monika Dudová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Větné členy PŘÍSUDEK.
Komplexní jazykový rozbor
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
P ř íslove č né ur č ení Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37 Téma: ČESKÝ JAZYK – skladba VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37.
VSUVKA Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-35
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Rozvíjející větné členy - opakování -
(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek.
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
PŘÍVLASTEK - DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_07_PŘÍVLASTEK - DRUHY Téma:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_02_3A02Čj9_Větné členy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rozvíjející větné členy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Větné členy VY_32_Inovace_20SJ - 1
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Základní skladební dvojice-cvičení Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-27 Téma: ČESKÝ JAZYK – SKLADBA- VĚTNÝ ROZBOR VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-27

Anotace Interaktivní opakování učiva Autor Mgr. Monika Dudová Vytvořeno dne 28.10.2012 Ověřeno dne 4.12.2012 ve třídě VII.A Jazyk čeština Očekávaný výstup Žák si upevňuje znalosti o větných členech Speciální potřeby žádné Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Tematický okruh Jazyková výchova Téma Skladba Klíčová slova Základní skladební dvojice Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání –II. stupeň Věková skupina 12-15 let

ZOPAKUJ SI! I. Doplňte do textu chybějící slova: Větné členy jsou …………………..slova. Dělí se na……………………..větné členy (podmět, přísudek) a ……………………větné členy (přívlastek, předmět, příslovečné určení a ……………..). Každý větný člen může být …………………či několikanásobný. Podmět se nejčastěji vyjadřuje………………………pádem podstatného jména.

ŠLO TI TO??? Doplňte do textu chybějící slova: Větné členy jsou P L N O V Ý Z N A M O V Á slova. Dělí se na Z Á K L A D N Í větné členy (podmět, přísudek) a R O Z V Í J E J Í C Í větné členy (přívlastek, předmět, příslovečné určení a D O P L N Ě K). Každý větný člen může být H O L Ý, R O Z V I T Ý či několikanásobný. Podmět se nejčastěji vyjadřuje P R V N Í M pádem podstatného jména.

Urči správně podstatná jména a slovesa (podstatná jména podtrhni rovnou čarou, slovesa vlnovkou) O nejlepším střelci byla napsána novinová zpráva. Nad močály krouží supi. Každý den zalévají zahradníci všechny květiny. Pavlík rád chodí do školy. Světla zářila do tmy. Ježek má na zádech asi pět tisíc bodlinek. Zemřel v bitvě na Moravském poli. (On)

Vyhledejte základní skladební dvojice: Hašek napsal mnoho povídek. Chcete si zatančit? Zítra nám odpadá vyučování. Těsto na knedlíky dobře kynulo. Nezapomeňte nám napsat. Ale on se to přece nesnaží vyřešit. Karel bude muset spravit rozbité auto. Kámen bác do vody. Vraní peří není tak černé jako havraní. Hašek - napsal (vy) - chcete si zatančit vyučování – odpadá těsto – kynulo (vy) – nezapomeňte on – se nesnaží Karel – bude muset spravit kámen – bác peří – není černé

Spojte přísudky s podměty nikdo vyjí psi se najedl kotě jsou voňavé hladový se nedal růže se stala matkou Martina mňoukalo

POUŽITÉ ZDROJE: ČESKÝ JAZYK 7. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, s. 86 - 87. ISBN 80-7238-320-5