EVVO v Jihočeském kraji v roce 2010

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Základy projektu - rozvoj NNO ŽP Regionální centrum ČSOP Pověřenou organizací je ZO ČSOP Kněžice, celkem 18 základních organizací v kraji Koordinační.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Projekt „Další vzdělávání pedagogických pracovníků v environmentálním vzdělávání, výchovy a osvětě (EVVO )“ CZ.1.07/1.3.45/
okres Frýdek - Místek 1040 obyvatel 860 ha KO SPOV MsK příklad dobré praxe (komunitní spolupráce, zelené úřadování)
Petr Kurz Krasec, o.s. Fr. Šrámka České Budějovice KRAjská Síť Environmentálních Center
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
Střední škola zemědělská Olomouc Tento projekt je spolufinancován z prostředků ESF EU a státního rozpočtu ČR. Analytická fáze projektu.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Aktuální stav EVVO Společná prezentace MŠMT a MŽP.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Podpora EVVO v rámci globálních grantů OPVK Ústeckého kraje Praha,
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
Irena Opršalová Projektová manažerka.  Základní info o Sluňákovu  Zkušenosti s Národními programy SFŽP  Proč je pro neziskové organizace našeho typu.
EVVO aktuální informace z MŽP Opava, Krajská konference k EVVO 22. dubna 2010 Mgr. Miroslav Novák, MŽP.
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1.Multikulturní výchova 2.Medializace a mediální výchova 3.Výchova k dobrovolnictví 4.Zdravé klima neformálního a zájmového vzdělávání 5.Participace a.
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
Informace o možnostech EVVO a ekologického poradenství pro školy v Jihočeském kraji Ing. Lenka Smržová.
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
EVVO v Karlovarském kraji
EVVO v Ústeckém kraji Odlřichov v Hájích 29. –
EVVO v Jihomoravském kraji 2010
EVVO v Plzeňském kraji.
ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Pracovní setkání.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
EVVO EVVO V LIBERECKÉM KRAJI. EVVO NA LIBERECKÉM KRAJI SAMOSPRÁVA ODDĚLENA OD STÁTNÍ SPRÁVY oddělení samosprávy na odboru ŽP a zemědělství – vedle EVVO.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA (PRV)
Setkání krajských zástupců EVVO 29. – 30. listopadu 2010 SEV – STŘEVLIK Oldřichov v Hájích.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
VOŠL a SLŠ Bedřicha Schwarzenberga Písek, Lesnická 55 Aktivity (zkušenosti) v oblasti EVVO.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Místní akční skupina Rakovnicko
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Český svaz ochránců přírody – Regionální sdružení Iris EVP Den Země Exkurze Semináře Besedy Den stromů Zlatý list Tvořivé dílny Vycházky Ukliďme si svět.
Krajská konference EVVO 2016 Děti v přírodě – jde to i v Praze! 4. října 2016 SEV HMP Toulcův dvůr.
Individuální projekt OP VVV
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Profesionalizace práce koordinátorů EV ve školách Olomouckého kraje
Sdílené radosti a strasti škol ze správního obvodu ORP Český Brod
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Aktuální informace o stavu
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
EVVO v operačních programech
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
EVVO v právních normách a dalších dokumentech
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
OA a VOŠS OSTRAVA – MARIÁNSKÉ HORY
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
Transkript prezentace:

EVVO v Jihočeském kraji v roce 2010 Ing. Libuše Jozková

Co se podařilo zachovat finanční podporu EVVO z rozpočtu kraje – GP RVK 2010 (od r. 2009 podpora EVVO zařazena do GP Rozvoj venkova a krajiny), Opatření 2, Podopatření II – Podpora EVVO včetně oblasti zemědělství a myslivosti 684 500,- Kč - podpořeno 19 projektů 300 000,- Kč na kofinancování projektu „Pod korunou stromů“ – naplňuje několik úkolů AP EVVO (realizátor o.s. Krasec, www.krasec.cz)

Co se podařilo 100 000,- Kč na nákup služeb EVVO (regionální kolo EO, Zelená stezka – Zlatý list, semináře pro učitele – Mateřinkové přírodní zahrady, Školní zahrady a dětská hřiště v přírodním stylu, Odpovědná spotřeba aneb každá utracená koruna něco podporuje, ale co?, Co se skrývá za bludným kořenem) 85 000,- Kč příspěvek na činnost CEGV Cassiopeia v Českých Budějovicích 15 000,- Kč – pro 3 školy oceněné v soutěži „Zelená škola Jihočeského kraje“

Co se podařilo schválit Akční plán EVVO na léta 2010 – 2012 (leden 2010) zorganizovat dva semináře pro pedagogy bez finanční podpory kraje - ve spolupráci s KEV o.s. – Biodiverzita a udržitelný rozvoj (duben 2010), EVVOluce aneb Environmentální výchova a průřezová témata na klíč – ve spolupráci s CEV OF ČR Tábor (říjen 2010) uspořádat 1. ročník soutěže „Zelená škola Jihočeského kraje (podzim 2010) zajistit 2. ročník jihočeských podzimních dnů EVVO – „Jihočeské dny s Krascem – 8. až 12.11. (o.s. Krasec ve spolupráci s KÚ)

Co dalšího se dělo a děje ? dobře funguje CEGV Cassiopeia v Českých Budějovicích, CEV OFČR v Táboře EVVO, Sdružení Hamerský potok v Jindřichově Hradci (činnost všech podpořena z OP VK, realizace projektů r. 2009 - 2012) a o.s. Krasec (SFŽP,MŽP) probíhá akreditovaný specializační kurz pro školní koordinátory EVVO - „Udržitelný rozvoj a environmentální výchova ve vzdělávání pedagogických pracovníků“ (VŠERS České Budějovice, podpořeno z OP VK) v rámci 3. výzvy GG kraje podpořeny z OP VK dva projekty EVVO (CEGV Cassioepia, 5 317 792,- Kč, schváleno ZK v listopadu 2010)

Co dalšího se dělo a děje ? v květnu 2010 z OP ŽP 7.1 Rozvoj infrastrukury pro EVVO podpořeny dva projekty: Vybudování centra EVVO Slavonické o.p.s., rekonstrukce Spolkového domu Slavonice na standard nízkoenergetického domu (dotace přes 57 mil. Kč) a Environmentálně vzdělávací, pobytové a informační středisko Mlýn Radouňka o.s. Vespolek Jindřichův Hradec (dotace cca 18 mil. Kč) v červenci 2010 v Rudolfově u ČB certifikována první soukromá přírodní zahrada na území ČR (projekt Přírodní zahrady bez hranic, www.prirodnizahrada.eu)

Co se nedařilo a nedaří ? pro EVVO získat větší finanční podporu z krajského rozpočtu (OZZL, OŠMT) zlepšit spolupráci v oblasti EVVO mezi jednotlivými odděleními odboru životního prostředí (např. téma odpadů) efektivně pracovat na aktualizaci krajské koncepce EVVO do r. 2020 vně úřadu se do určité míry zhoršují vztahy mezi NNO navzájem (méně spolupráce, více konkurence)

Úkoly do roku 2011 pokusit se zlepšit komunikaci a spolupráci v oblasti EVVO na úřadě, s krajskými politiky, Koordinanční skupinou EVVO, s NNO, školami aktualizovat (!!!) krajskou koncepci EVVO a plnit úkoly dané AP EVVO pro rok 2011 vyhlásit a vyhodnotit 1. ročník soutěže „Zelená obec Jihočeského kraje“ …. a osobní úkol – dokázat v práci oddělit podstatné od nepodstatného, stanovit priority, někdy umět i práci odmítnout a nesetrvávat v „modelu“ 12 hodinové pracovní doby

Možná inspirace pro ostatní Letní festival inspirace EVVO – týden v přírodě s programem „sami sobě“ – přednášky, besedy, ukázky EVP, tvořivé dílny, odborné exkurze, výlety do okolí….potkat se, poznat se, dozvědět se, hledat témata pro spolupráci, společné projekty apod. Konference „Ekologická (environmentální) výchova v praxi“ zaměřená na výměnu zkušeností v oblasti EVVO mezi zástupci odborů ŽP obcí s rozšířenou působností

Děkuji za pozornost.