Specifická fauna rybníka Jezero u Minartic

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
Advertisements

Urči název a zařaď do příslušné skupiny
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Zástupci ptáků 2. část.
Obojživelníci.
Opakování obojživelníci
na území České Republiky
OBOJŽIVELNÍCI obývají „oba živly“ VODU SOUŠ.
Volně žijící zvířata II obojživelníci, plazi a žížala
OBOJŽIVELNÍCI Ocasatí.
Základní škola Kladruby
Obojživelníci Zástupci.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Opakování -obojživelníci a plazi
OBOJŽIVELNÍCI
Název:Zástupci obojživelníků
Luštění o obojživelnících
Třída OBOJŽIVELNÍCI Tvoří přechodnou skupinu mezi vodními a suchozemskými obratlovci, vyvinuli se z lalokoploutvých ryb (latimérie podivná), dospělci.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Obojživelníci Základní škola Žižkov, Kremnická 98, Kutná Hora
Jedná se o štíhlého čolka s drobnými končetinami a dlouhou hlavou. Pokud se vyskytuje ve vodě, jeho kůže je hladká, na souši ji má suchou a jemnozrnnou.
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
Obratlovci travních společenstev
Ještěři.
Obojživelníci České republiky
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
TŘÍDA: OBOJŽIVELNÍCI (AMPHIBIA)
OBOJŽIVELNÍCI Vypracoval:Ondřej Michelfeit Konzultant: Mgr.Karel Hasoň.
Plazi pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_17.
Obojživelníci - bezocasí
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 2. dubna 2013 Ročník: druhý, čtyřleté studium Vzdělávací.
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Ještěrky.
Obojživelníci bezocasí
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
stavba těla, rozmnožování
Základní škola Kladruby
OBOJŽIVELNÍCI Bezocasí.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 26. března 2013 Ročník: druhý, čtyřleté studium.
Ledňáček říční.
velemlok obrovský – Andrias japonicus
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 31. března 2013 Ročník: druhý, čtyřleté studium.
NAŠI OBOJŽIVELNÍCI Obr.1.
Živočichové kolem rybníku
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem žab Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, stavba.
Přechod obratlovců na souš
Název projektu: Živá příroda ve škole
Ekosystém rybník Živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
OBOJŽIVELNÍCI 7. ročník ZŠ Londýnská. OBOJŽIVELNÍCI.
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třída Obojživelníci
PLAZI - ŠUPINATÍ (zajímavosti)
Živočichové u vody 3. ročník.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
OBRATLOVCI Třída: OBOJŽIVELNÍCI.
OBOJŽIVELNÍCI – OCASATÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
MOKŘADNÍ PTÁCI.
OBOJŽIVELNÍCI TŘÍDĚNÍ.
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
Užovka obojková David Zíka Tomáš Boudník. Užovka obojková (Natrix natrix) je nejrozšířenější evropský nejedovatý had z čeledi užovkovitých. Žije především.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Mihule potoční.
Transkript prezentace:

Specifická fauna rybníka Jezero u Minartic KBI / OŽP Irena HULANOVÁ

Základní údaje o lokalitě Jezero: Poloha: Středočeský kraj, okres Benešov u Prahy, 14°32‘19‘‘ východní zeměpisné délky a 49°39’49‘‘ severní zeměpisné šířky Rozloha: 1,83 ha Nadmořská výška: 500 m n. m. Význam lokality: líhniště silně i kriticky ohrožených druhů obojživelníků hnízdiště ohroženého motáka pochopa Ohrožení lokality: zarůstání orobincem, mizení vodní hladiny dostavba dálnice D3, která by v budoucnu měla vést v bezprostřední blízkosti lokality

Letecký snímek lokality Jezero www.mapy.cz

Fotografie lokality Jezero Foto: Irena Hulanová

Fotografie lokality Jezero Foto: Irena Hulanová

Obojživelníci Český název Latinský název Ochrana Blatnice skvrnitá Pelobates fuscus kriticky ohrožený druh Čolek obecný Triturus vulgaris silně ohrožený druh Kuňka obecná Bombina bombina ohrožený druh Ropucha obecná Bufo bufo Rosnička zelená Hyla arborea Skokan hnědý Rana temporaria Skokan zelený Rana kl. esculenta

Blatnice skvrnitá (Pelobates fuscus) se vyznačuje zavalitým tělem, krátkými končetinami a vystupujícíma očima s kolmou zornicí. Jedná se o stepní druh, který se vyskytuje i na obdělávané půdě a zejména na mělkých písčitých půdách. Zahrabává se pomocí zvláštních rohovitých útvarů na zadních chodidlech. Den přečkává zpravidla v zemi. Každá samička klade asi 1000 vajíček v jedné tlusté šňůře, připevněné k vodním rostlinám. Z nich se líhnou pulci, kteří jsou nápadní svou velikostí. Pokud přezimují, dorůstají až do délky 18 cm, při čemž dospělé žáby měří max. 8 cm. V poslední době jich ubývá, jsou kriticky ohroženým a přísně chráněným druhem.

Čolek obecný (Triturus vulgaris) Rosnička zelená (Hyla arborea) má štíhlé tělo s bočně zploštělým ocasem. Barva kůže hnědavá s tmavými skvrnami, spodní strana žlutá až růžová. Samcům v době páření vyrůstá na hřbetě nápadný hřeben. K rozmnožování souží čolkům příkopy, tůňky a zarostlé rybníčky. Mimo dobu páření se zdržují na souši. Přezimují v různých úkrytech. Je to ohrožený druh. Rosnička zelená (Hyla arborea) je 3-5 cm dlouhá žabka s oválným, na povrchu lesklým a hladkým tělem. Zbarvení je velmi proměnlivé, od trávově zelené po šedomodrou až žlutou barvu. Bříško je bělavé, zrnité. Sameček má na hrdle veliký ozvučný měchýř. Žije v blízkosti vodních nádrží v porostu bylin a křovin. Výborně šplhá a je aktivní hlavně v noci. Samci se ozývají nejsilnějším hlasem z našich žab. Je to silně ohrožený druh.

Skokan zelený (Rana kl. esculenta) Kuňka obecná (Bombina bombina) Tělo je štíhlé se špičatým čenichem. Svrchní strana je trávově zelená, tmavě skvrnitá, břicho je bílé. Zadní nohy jsou tmavě skvrnité nebo pruhované. Samec má v koutcích úst dva bělavé ozvučné měchýřky. Jedná se v podstatě o křížence mezi skokanem skřehotavým a skokanem krátkonohým. Dříve byl v ČR velmi hojný, dnes je vytlačován skokanem skřehotavým a je považován za silně ohrožený druh. Kuňka obecná (Bombina bombina) má shora zploštělé tělo s krátkou hlavou. Hřbetní strana je šedohnědá až zelenavá s tmavými skvrnami, břišní strana je černá s nápadnými červenavými až oranžovými skvrnami a drobnými bílými tečkami. Velikost do 5,5 cm. Vyznačují se charakteristickým houkavým zvukem a tzv. kunčím reflexem. Jedná se o ohrožený druh.

Ropucha obecná (Bufo bufo) Skokan hnědý (Rana temporaria) dorůstá až 15 cm. Je zavalitá, má širokou hlavu se zaobleným čenichem a vodorovnou zornicí. Pohybuje se především na souši kde v noci a za deštivého počasí i ve dne loví hmyz a slimáky. Většinou se zdržuje na jednom místě. V květnu ropuchy hromadně putují k třecím nádržím. Malé ropušky hromadně opouštějí vodu v červnu a v červenci. Jak při jarním putování k třecím nádržím, tak při tahu malých žabek hyne mnoho ropuch na silnicích pod koly aut. Je ohrožená. Skokan hnědý (Rana temporaria) je nejhojnější a nejrozšířenější žábou ČR i Evropy. Většinu života tráví na souši, ale po zimě se jako první objevuje v třecích nádržích. Zbarvení světle hnědé, tmavě hnědé až narezavělé s tmavými skvrnami. Samci mají bělavé břicho, samice oranžově až červeně skvrnité.

Plazi Český název Latinský název Ochrana Ještěrka obecná Lacerta agilis Slepýš křehký Anguis fragilis ohrožený druh Užovka hladká Cronella austriaca Užovka obojková Natrix natrix

Užovka obojková (Natrix natrix) Užovka hladká (Cronella austriaca) Slepýš křehký (Anguis fragilis) Ještěrka obecná (Lacerta agilis)

Ptáci Český název Latinský název Ochrana Čáp bílý Ciconia ciconia ohrožený druh Kachna divoká Anas platyrhynchos Krkavec velký Corvus corax Lyska černá Fulica atra Moták pochop Circus aeruginosus Volavka popelavá Ardea cinerea

Moták pochop (Circus aeruginosus) žije v otevřené krajině s dostatkem vodních ploch a většími porosty rákosu. Typický je jeho pomalý plachtivý let nad rákosištěm, kde vyhledává kořist v podobě vodních ptáků, plazů, obojživelníků a menších savců. Pár hnízdící v rákosí mívá 3-6 mláďat, která jsou krmena oběma rodiči. Ohrožený druh. samice samec samice na hnízdě s mláďaty

Lyska černá (Fulica atra) Krkavec velký (Corvus corax) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Čáp bílý (Ciconia ciconia) Lyska černá (Fulica atra) Kachna divoká (Anas platyrhynchos)

Na závěr několik vlastních fotografií některých výše uvedených živočichů

Ropucha obecná Ještěrka obecná Blatnice skvrnitá Skokan hnědý Užovka hladká

Literatura a zdroje Literatura: Heiko Bellmann: Velká kniha o zvířatech Jindřich Krejča: Velká kniha živočichů Fotografie živočichů převzaty z těchto internetových stránek: http://bufodo.apus.ru/images/species/bo_bombina2.jpg www.naturephoto-cz.com http://www.nahuby.sk/images/fotosutaz/2007/11/04/andrej_alena_92001.jpg http://www.ezoo.cz/files/foto/3.jpg http://www.praha12.cz/doc/osobni-stranky/jak-chranit-zpp12/img/ropucha_obecna_pri_migraci.jpg http://prirodakarlovarska.cz/images/photos/fauna/skokan-kratkonohy-rana-lessonae/skokan-kratkonohy-rana-lessonae-1.jpg http://www.biolib.cz http://piskovna-jh.ic.cz/img/obratlovci/uzovka.jpg http://www.nature.cz/natura2000-design3/druhy-fotky/web_druh_A081.jpg http://www.enviport.cz/_app/Repository/yy2008/mm04/dd28/56618.jpg http://hostim.websnadno.cz/45_mot.jpg http://www.amadina-gouldove.com/obr/kachna_divoka_12.jpg http://prirodakarlovarska.cz/images/photos/priroda/skokan-hnedy-rana-temporaria/skokan-hnedy-rana-temporaria.jpg http://mlhovina.i-auto.cz/wp-content/myfotos/zvirata/krkavec.jpg