Kritický stav jaderného reaktoru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Princip a popis jaderných reaktoru
Advertisements

Jaderná energetika.
Neutronová aktivační analýza aneb hezké odpoledne s reaktorem LR-0
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Digitální učební materiál
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
10) Základní schéma v ČR používaných typů JEZ
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Jaderná energie ZŠ Velké Březno.
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderné reakce.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST 2011
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_380 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Radioaktivita.
Detektory a spektrometry neutronů 1) Komplikované reakce → silná závislost účinnosti na energii 2) Malá účinnost → nutnost velkých objemů 3) Ztrácí jen.
Štěpení atomu a řetězová reakce
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Fy – kvarta Yveta Ančincová
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
Typy jaderných reakcí.
3.3. Koeficient násobení v nekonečné soustavě
RF 8.5. Fyzikální problémy systémů ADTT Teoretické i experimentální studium problematiky aplikace vnějšího zdroje neutronů pro řízení podkritického systému.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
1 Příprava měření vlastností neutronového pole v okolí solného kanálu umístěného v aktivní zóně reaktoru LR-0 pomocí neutronové aktivační analýzy Diplomová.
Monte Carlo N-Particle Code System
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
Simulace provozu JE s reaktorem VVER 1000 Normální provoz i havarijní stavy Zpracovali: M. Kuna, P. Baxant, J. Fumfera.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
Jak se trvale získává jaderná energie
Temelín.
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
3. ŠTĚPNÁ ŘETĚZOVÁ REAKCE
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Matematické modelování toku neutronů v jaderném reaktoru SNM 2, LS 2009 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel, Aleš Matas.
Simulace provozu JE s bloky VVER 1000 a ABWR
Jaderná elektrárna.
Matematické modelování transportu neutronů SNM 1, ZS 09/10 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák používá znalosti z chemie. Žák vyjmenuje základní části jaderné elektrárny,
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Fyzika Tematická.
Jaderná ELEKTRÁRNA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Adsorpce vzácných plynů z helia
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Simulace řízení jaderné elektrárny typu ABWR
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dan Humpál, Jan Batysta Garant: Ing. Lenka Heraltová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
E1 Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Transkript prezentace:

Kritický stav jaderného reaktoru Václav Obrtlík, Tomáš Svoboda, Helena Brandejská, Helena Picmausová

O čem to bude Co je to kritický stav jaderného reaktoru? Přemoderovat nebo podmoderovat a jak? Výpočet relativního výkonu proutku Vlastní návrh palivového souboru

Jaderný reaktor Štěpný materiál - 235U Ze štěpení vznikají 2-3 neutrony o energii 2 MeV Neutrony jsou na jádrech moderátoru zpomaleny na energii 0,025 eV Pomalé neutrony štěpí další jádra 235U Energie ze štěpení se chladivem přenáší sekundární vodě, vznikající pára expanzí na turbíně vyrábí elektrickou energii

Palivový soubor Tableta UO2 Proutek tablety v zirkoniové trubce Palivové proutky jsou uspořádány ve čtvercové nebo šestiúhelníkové mříži Základní jednotka aktivní zóny

Koeficient násobení Podíl počtu neutronů ve dvou po sobě jdoucích generacích podle k: nadkritický k > 1 kritický k = 1 podkritický k < 1

Ideální poměr paliva a moderátoru Podle poměru rozlišujeme stavy: Ideální moderace - koeficient násobení je maximální Podmoderovaný - moderátoru je méně než v ideálním případě Přemoderovaný - moderátoru je více než v ideálním případě Proč podmoderovaný reaktor? V aktivní zóně může vzniknout lokální var  ubývá moderátor  klesá koeficient násobení a štěpná řetězová reakce se utlumuje

Co jsme počítali Změna poměru mezi palivem a moderátorem byla simulována změnou kroku reaktorové mříže Sledovali jsme vliv změny množství moderátoru na koeficient násobení Krok mříže se měnil v rozmezí 1 – 5,4 cm Ideální moderace – maximální koeficient násobení – krok mříže 1,8 cm

Výpočet relativního výkonu proutku Relativní výkon proutku: Podíl výkonu proutku a střední hodnoty výkonů všech proutků Důležitý provozní faktor Cílem je hodnota co nejblíže 1 Snaha zhodnotit závislost max rel. výkonu na obohacení Navrhnout palivový soubor s nižší hodnotou

Jak jsme postupovali Testovali jsme palivové články s obohacením 2,5 - 5% Zjistili jsme, že s rostoucím obohacením roste hodnota relativního výkonu Ta je nejvyšší v rozích, při okrajích je zvýšená Okraje souborů jsou lokálně přemoderováné, i přes celkové podmoderování souboru Snahou je omezit lokální zvýšení relativního výkonu použitím profilovaných palivových článků

Vlastní profilovaný soubor

Reálný profilovaný soubor Reálný palivový soubor se středním obohacením 3,8% Reálný palivový soubor se středním obohacením 4,8%

Závěr Na provoz reaktoru má vliv mnoho faktorů Např.: krok mříže Ideální krok je 1,8 cm Z bezpečnostních důvodů se volí hodnota menší a reaktor se provozuje v podmoderovaném stavu Za účelem snížení max. hodnoty relativního výkonu jsme navrhli několik profilovaných palivových souborů Všechny získané hodnoty max. relativního výkonu byly vzájemně porovnány

Děkujeme za pozornost