Konsorcia a přístupy po skončení licencí Nina Suškevičová, Plzeň 4.11.2008 Suweco CZ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dostupnost a financování elektronických informačních zdrojů v ČR
Advertisements

Elektronické zdroje Ovid a jejich využití v IKEM
Situace okolo financování informačních zdrojů pro r zasedání předsednictva Rady vysokých škol
EZB – nástroj pro přístup k elektronickým časopisům PhDr. Petra Šťastná Národní knihovna ČR Seminář Dostupnost elektronických informačních zdrojů v knihovnách.
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Klíčové informační zdroje pro medicínu: zkušenosti a projekty v ČR a SR Vladimír Karen výkonný ředitel Albertina icome Praha s.r.o. a Albertina icome Bratislava.
Příklady způsobu stanovení ceny
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
OEMFPPOpen Open Value (s omezeným rozsahem) Open Value (pro celou společnost)OVSSelect PlusEAEAS Zákaznický profil Organizace kupující nový počítač nebo.
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Trendy a možnosti – hledání nového komerčního modelu elektronických zdrojů Jaroslav Šilhánek Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.
FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ ČVUT V PRAZE Zpřístupnění informačních zdrojů na ČVUT v oblasti biomedicínského inženýrství FRVŠ projekt č. 3368/2006.
Springer.com SpringerLink – eBooks 2007 Springer ebooks *Updated Mar 2007 Jana Schlöglová SUWECO CZ, s.r.o
Albertina icome Praha s.r.o.
Seminář Sledování využívání elektronických informačních zdrojů Ing. Barbora Katolická Univerzitní knihovna ZČU v Plzni Komise pro EIZ – AKVŠ.
Optimalizace počtu matričních úřadů Porada s MV ČR konaná dne
, Porada IT-SDRUK, Olomouc Portál STM: stav a výhled Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
E-knihy v Nakladatelství Academia. Obecný úvod Počátek e-knih v Nakl. Academia - 2. pol – založena pracovní skupina zabývající se e-knihami - Listopad.
210 mm Jak se dělá a provozuje konsorcium na zpřístupnění EIZ pro VaV v ČR ? Blok expertů, KISK MUNI,
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
40. Výročí naší školy 1974–2014.
Air Products Company Confidential 25. března 2013 Co je nového v aplikaci AgentsPlus?
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Jednotná informační brána Úvod : Současný stav a výhled Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR Automatizace knihoven UK, Praha-Jinonice,
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
E-knihy v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích Jihočeská vědecká knihovna 2012, Mgr. Ivo Kareš.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Porada pracovníků dílčích knihoven kateder fakult ČVUT
Klub sběratelů baleného cukru
BlackBerry BES - Hosting Brno Radek Farkaš FreeCom Consulting s.r.o.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Možnosti vytváření konsorcií Seminář hudebních knihoven Hradec Králové.
Elsevier Science (ScienceDirect) John Wiley & Sons (InterScience) Academic Press (IDEAL) Porovnání licenčních podmínek realizovaných a připravovaných konsorcií.
210 mm Elektronické informační zdroje pro VaVaI projekty, programy Elektronicky, online, na dosah.... EIZ pro techniku a přírodní.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
, CPVŠK, České Budějovice Dostupnost primárních dokumentů: smlouvy, licence, vydavatelé Štěpánka Žižková Státní technická knihovna
Elektronické knihy a časopisy v nabídce významných vydavatelů a agregátorů Filip Vojtášek Albertina icome Praha.
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Plnotextové elektronické časopisy dostupné online v knihovně UZPI Školení infopultu Tatiana Oldřichová
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
1 PROGRAM PŘEDSTAVUJEME VÁM. 2 Je program, kde můžete získat auto s 0% akontací a příspěvek až 100% na splátky leasingu. Strategie programu Freedom spočívá.
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Shrnutí poznatků z konference ICOLC
Elektronické informační zdroje v síti ČVUT Mgr. Zdeňka Civínová listopad 2011.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze Únor 2011.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
, Praha Konsorcia projektu 1N04124 v programu INFOZ Štěpánka Žižková Státní technická knihovna Nina Suškevičová Suweco
Vyjádření řešitele projektu 1N04124
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
Elektronická knihovna časopisů EZB Karolína Košťálová Národní knihovna ČR.
Nina Suškevičová, Suweco CZ Olomouc,
Charakteristika a nástroje
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Základní údaje Projekt INFOZ VZ : Účastníci: Zdroje:
Ing. Jiří Pavlík Univerzita Karlova - Ústav výpočetní techniky
Elektronické informační zdroje na VŠB-TUO
Akvizice e-knih Národní technickou knihovnou pro konsorcium CzechELib
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Transkript prezentace:

Konsorcia a přístupy po skončení licencí Nina Suškevičová, Plzeň Suweco CZ

Elsevier Science 2000 – – – 2011 Počet přístupných titulů křížový přístup do titulů předplácených členy konsorcia Elsevier Předplatné jednotlivého účastníka + jedna z pěti UTL kolekci podle příslušnosti účastníka Freedom collection(1900 titul ů ) Archívní práva Do všech titulů přístupných v rámci licence a publikovaných za období trvání licence mimo tituly, ke kterým vydavatel ztratí autorská práva Po ukončení licence do titulů předplácených členem ( papírová verze nebo e-only, ale musí být zařazeny do holdings a uvedeny ve smlouvě). Přístup bude do čísel publikovaných za období trvání licence mimo tituly, ke kterým vydavatel ztratí autorská práva Do UTL kolekce archivní přístup není Po ukončení licence do titulů historicky předplácených v papírové nebo e-only verzi za plnou katalogovou cenu a uvedených u člena jako holdings ve smlouvě. Přístup bude do čísel publikovaných za období trvání licence mimo tituly, ke kterým vydavatel ztratí autorská práva Do Freedom kolekce archivní přístup nebude Možnost vyžádat archivní kopii za celé konsorcium (již vyžádána) nebo přistupovat přes platformu vydavatele za poplatek (pokud člen nepokračoval (nepokračuje) pro období 2004 a dále) Možnost vyžádat archivní kopii za celé konsorcium nebo přistupovat přes platformu vydavatele za poplatek (pokud člen nepokračuje pro období 2009 a dále) Možnost vyžádat archivní kopii za celé konsorcium nebo přistupovat přes platformu vydavatele za poplatky (pokud nebude člen pokračovat dále v licenci pro další období) POZOR! Ještě není uzavřena licenční smlouva a proto může dojít ke změnám Jak získat archivní práva k tomu co člen nepředplácí (nepředplácel) aneb doplňující info Nová archivní práva již získat nelze. Pozor na to, že členské instituce měnili své tituly nebo došlo k navýšení počtu titulů s přistoupením nových členů. Seznam přistupných titulů se tedy v průběhu trvání konsorcia měnil a přístup je do každého titulu vždy jen na období, kdy ho skutečně členové měli přístupný Nová archivní práva již získat nelze.V případě, že člen chce archivní přístup k titulu, který nepředplácí v plné výši a nemá ho tedy ve smlouvě s vydavatelem jako holdings, je potřeba takový titul zařadit nově do předplatných uvedených ve smlouvě – holdings. Titul lze zařadit do Additional subs-spend required v plné hodnotě katalogové ceny a po vyčerpání celé sumy ASSR je za takový titul nutné zaplatit poplatek cca ve výši katalogové ceny ! U papírových verzí titulů za sníženou cenu 25% katalogové ceny (mimo tituly, které jsou uvedeny také v holdings ve smlouvě) právo archivního přístupu není!

John Wiley and Sons ( od 2009 sloučen s Blackwell) (2002 – 2003) (2004 – 2008) (2009 – 2011) sloučen s Blackwell Počet přístupných titulů křížový přístup do titulů předplácených členy konsorcia kolekce – FULL nebo STM, HSS + tituly předplácené institucí v 2008 (nový člen) nebo tituly uvedené v licenci s vydavatelem jako předplatné - holdings člena (současný člen) Archívní práva Do všech titulů přístupných v rámci licence a publikovaných za období trvání licence mimo tituly, ke kterým vydavatel ztratí autorská práva Do titulů předplácených institucí. Přístupné bude období plus do členem předplacené kolekce titulů přístupných v rámci licence a publikovaných za období trvání licence mimo tituly, ke kterým vydavatel ztratí autorská práva Možnost vyžádat archivní kopii za celé konsorcium ( vyžádána) nebo přistupovat přes platformu vydavatele bez poplatků Možnost vyžádat archivní kopii za celé konsorcium nebo přistupovat přes platformu vydavatele bez poplatků POZOR! Ještě není uzavřena licenční smlouva a proto může dojít ke změnám Jak získat archivní práva k tomu co člen nepředplácí (nepředplácel) aneb doplňující info Nová archivní práva již získat nelze. Pozor na to, že členské instituce měnili své tituly nebo došlo k navýšení počtu titulů s přistoupením nových členů. Seznam přístupných titulů se tedy v průběhu trvání konsorcia měnil a přístup je do každého titulu vždy jen na období, kdy ho skutečně členové měli přístupný Nová archivní práva již získat nelze. Pozor na to, že členské instituce měnili své tituly nebo došlo k navýšení počtu titulů s přistoupením nových členu. Seznam přístupných titulů se tedy v průběhu trvání konsorcia měnil a přístup je do každého titulu vždy jen na období, kdy ho skutečně členové měli přístupný V případě, že člen chce archivní přístup k titulu, který není ani v kolekci, kterou bude mít přístupnou ani ho nepředplácí nebo ho nemá ve smlouvě s vydavatelem jako holdings, je potřeba takový titul zařadit nově do předplatných uvedených ve smlouvě - holdings a zaplatit za něj poplatek cca ve výši katalogové ceny ! Pak bude titul mít právo archivního přístupu zpětně od 1997 do Týká se jen STM a HSS kolekcí, Full kolekce zahrnuje archivní přístup do všech titulů, ale jen od roku 2009, při požadavku na přístup od 1997 platí viz výše

Springer Verlag 2001 – – – 2011 Počet přístupných titulůcelá kolekce SpringerLink celá kolekce SpringerLink + tituly Kluwer + LN in Mathematics + Computer Science Library Archívní právaDojednávány dodatečněPo ukončení licence do titulů předplácených členy v papírové podobě. Přístup bude do čísel publikovaných za období trvání licence mimo tituly, ke kterým vydavatel ztratí autorská práva Nově požadován archivní přístup do všech titulů přístupných v rámci licence. Přístup by měl být do čísel publikovaných za období trvání licence mimo tituly, ke kterým vydavatel ztratí autorská práva Data jsou průběžně za poplatek – budou umístěna na local hosting serveru Data mohou být vyžádána konsorciem za poplatek – budou umístěna na local hosting serveru Jak získat archivní práva k tomu co člen nepředplácí (nepředplácel) aneb doplňující info Nová archivní práva již získat nelze Archivní přístup by měl být nezávisle na jakémkoliv předplatném v minulosti, současnosti i budoucnosti

Kluwer Academic Publisher – 2011 Počet přístupných titulůcelá kolekce Kluwer Sloučen se Springer Archívní právaDo všech titulů přístupných v rámci licence a publikovaných za období trvání licence mimo tituly, ke kterým vydavatel ztratí autorská práva Možnost vyžádat archivní kopii za poplatek Jak získat archivní práva k tomu co člen nepředplácí (nepředplácel) aneb doplňující info Nová archivní práva již získat nelze

Blackwell Publishing (2004 – 2006) (2007 – 2008) (2009 – 2011) Přístup do titulůkolekce STM+HSS nebo STM nebo HSS Sloučen s Wiley Archívní právaDo titulů přístupných v rámci licence a publikovaných za období trvání licence mimo tituly, ke kterým vydavatel ztratí autorská práva Možnost přístupu přes platformu vydavatele bez poplatků Možnost vyžádat archivní kopii pro celé konsorcium za náklady vydavatele Jak získat archivní práva k tomu co člen nepředplácí (nepředplácel) aneb doplňující info Nová archivní práva již získat nelze.

Academic Press a dále Počet přístupných titulůcelá kolekce ve službě IDEAL Sloučen s Elsevier Science Archívní právaDo všech titulů přístupných v rámci licence a publikovaných za období trvání licence mimo tituly, ke kterým vydavatel ztratí autorská práva. Přístup je přes službu vydavatele (jeho právního nástupce) za poplatek 5% v prvním roce po ukončení licence ( 2004) a dále každý rok za poplatek o 1% nižší. Po dosažení úrovně 1% poplatku se dále roční poplatek už snižovat nebude. Do nebyl právním nástupcem vydavatele žádný poplatek účtován. Jak získat archivní práva k tomu co člen nepředplácí (nepředplácel) aneb doplňující info Nová archivní práva již získat nelze