PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/02.0006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Advertisements

JAN HUS.
zpracovaný v rámci projektu
GOTICKÁ KULTURA.
Románská kultura.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
BAROKO V ČECHÁCH.
KAREL IV. ( ).
Kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku. Historie Na místě stál původně dřevěný kostelík sv. Michala ze 14. stol. Nynější děkanský kostel byl vystavěn jezuity.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
PRAHA - hlavní město České republiky.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Bazilika svatého Václava
Vizovice Eliška Kratinová.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
OP Vzdělání pro konkurenceschopnost Moderní absolvent strojírenství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Opakování Test znalostí
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Česká románská kultura
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
PAMÁTKY PRAHA.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Románský sloh VY_32_INOVACE_ 01 Románský sloh.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Klaster.Kladruby.
Památky Prahy a královská cesta - test
ANALYTICKÁ GEOMETRIE VZÁJEMNÁ POLOHA KUŽELOSEČKY A PŘÍMKY Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ KA2 Exkurze se zpracováním výstupů Základy společenských věd a historie v realitě Terezín 29.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Barokní architektura © Markéta Ceháková, 2012.
Románská kultura.
Nejstarší české literární památky Literární výchova - 7. ročník
TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: Z AOSTŘENO NA PŘÍRODU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Polohové konstrukční úlohy I – průnik rovin konstrukce průsečnice Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační.
Socha se nachází v horní části Václavského náměstí.
Naše baroko Architektura a malba. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
DUM - Digitální Učební Materiál
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SOCHA SVATÉHO VÁCLAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
GOTIKA název gotika je podle Gótů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Tato prezentace byla vytvořena
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
zpracovaný v rámci projektu
Význam křesťanství ve středověku
BAZILIKA V MOHUČI (NĚMECKO). Katedrála svatého Martina a svatého Štěpána (německy: Der Hohe Dom zu Mainz či Mainzer Dom) v Mohuči byla původně postavená.
Transkript prezentace:

PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Břevnovský klášter

Historie Klášter byl založen biskupem Vojtěchem. Nejdříve byl postaven ze dřeva. Později byl přestavěn v románském slohu. – Ten však byl zničen husity a dnes po něm zbyly pouze základy. Roku 1705 začala výstavba barokního kláštera. – Klášter byl postaven za účelem šíření vzdělanosti. Sloužil tedy nejen mnichům, ale i studentům.

Kostel svaté Markéty výstavba byla svěřena největším mistrům doby:  Dientzenhoferové – architekti  Matěj Václav Jäckel – sochař  Petr Brandl – malíř slunce zde svítí od východu po západ stavěn ve tvaru elipsy, rozšiřuje se a vítá nás je tvarovaný tak, abychom si připadali jako na lodi na barokní kostel je velmi prostý

Další části kláštera Archeologové odkryli původní románské základy. ‒Jsou přístupné veřejnosti, je zde viděl typický románský půloblouk. ‒První vykopávky probíhaly vedle stavby kláštera. ‒Románské základy se však našly až při druhých vykopávkách přímo pod kostelem. Terezínský sál: ‒Břevnovský klášter nebyl zrušen Josefem II., protože byl prospěšný veřejnosti. ‒Je zde freska s poustevníkem, ke kterému se vztahuje pověst o obživnutí páva.

Test znalostí 1.Jak se jmenuje autor obrazu, který vidíte? 2.Je pravda, že se mniši vždy ve stejnou dobu po celém světě modlí modlitbu za církev? 3.Za jakým účelem byl klášter postaven? 4.Proč v podlaze románských základů byly díry? 5.Z jakého materiálu byly sochy svatých?