Jaroslav Hašek PaedDr. Hana Vítová St ř ední pr ů myslová škola, Mladá Boleslav, Havlí č kova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Počátky novodobého českého básnictví a novinářství Mgr
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Tvoření slov PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Další památky literatury doby husitské Mgr. Ludmila Růžičková
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVa Ro č ník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Periodický zákon a periodická soustava prvků
Ernest Hemingway, Romain Rolland PaedDr. Hana Vítová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Slohové rozvrstvení slovní zásoby PaedDr. Hana Vítová
Tento digitální u č ební materiál (DUM) vznikl na základ ě ř ešení projektu OPVK, registra č ní č íslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_07.
Slovenský romantismus
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
Téma nejistoty a obav z budoucího vývoje Mgr. Ludmila Růžičková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_458.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
 spisovatel, novinář  otec alkoholik, zemřel brzy (matka se s dětmi často stěhovala)  nedokončil gymnázium, vyučil se drogistou a maturoval na obchodní.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
E. Bass a V. Ř ezá č PaedDr. Hana Vítová St ř ední pr ů myslová škola, Mladá Boleslav, Havlí č kova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Underground Mgr. Ludmila Růžičková
Administrativní styl PaedDr
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
J. Glazarová a J. Havlíček PaedDr. Hana Vítová
Jaroslav Hašek
I. světová válka ve světové literatuře PaedDr. Hana Vítová
JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
KAREL POLÁČEK PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Jaroslav Hašek
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Mgr. Marie Havránková REAKCE ČESKÉ LITERATURY NA 1. SVĚT. VÁLKU Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaroslav Hašek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Jaroslav Hašek Jaroslav Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Soubor testů – DIVADLO PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE
„Nejspokojenější lidé jsou právě ti, kterým násilím nebyla vnucena vzdělanost.“ Jaroslav Hašek
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06_Jaroslav Hašek NÁZEV:
Česká próza mezi válkami
Transkript prezentace:

Jaroslav Hašek PaedDr. Hana Vítová St ř ední pr ů myslová škola, Mladá Boleslav, Havlí č kova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY

Anotace P ř edm ě t: č eský jazyk a literatura Ro č ník: III. ro č ník SŠ Tematický celek: literatura 1. poloviny 20. století Klí č ová slova: bohémství, I. sv ě tová válka, povídky č rty, Švejk, satira, Rakousko-Uhersko Forma: výklad Datum vytvo ř ení:

Jaroslav Hašek Obrázek č. 1

Jaroslav Hašek (1883 – 1923) studia na gymnáziu nedokončil, později maturoval na obchodní akademii ovlivněn anarchismem bohémský život novinář, činnost v politice (Strana mírného pokroku v mezích zákona) I. světová válka – narukoval, přeběhl na ruskou stranu, vstoupil do legií, později vstupuje do Rudé armády roku 1920 návrat do vlasti předčasná smrt, dílo nedokončeno

Co rozumíte pod pojmem bohémství?

Tvorba povídky, humorné črty a vyprávění z cest (různé soubory, vycházely hlavně v novinách a časopisech) čtyřdílný román Osudy dobrého vojáka Švejka (postava Švejka se objevuje už od roku 1910, po válce na tyto příběhy autor navazuje)

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války hlavní postava je rozporuplná váháme, zda je hloupý, chytrý, vychytralý… satirický pohled na válku a rakouskou armádu zesměšnění vojenské mašinérie, nesmyslnosti vojenských rozkazů, absurdity války řada vedlejších příběhů, které vypráví Švejk místy pronáší moudrosti až filozofické jazyk – obecná čeština, vulgarismy, vojenský slang, německé výrazy světově proslulé dílo, přeloženo do více než padesáti jazyků

Švejk bývá označován za „prohnaného prosťáčka“. Vysvětlete to.

Film dobrý voják Švejk CD – ukázka (Osudy dobrého vojáka Švejka za sv ě tové války) - Práce s otázkami – L. Andree, Literatura pro 3. ro č ník st ř edních škol, str. 56 Obrázek č. 2

Ukázka „ Trnitá cesta hříchu je, vy kluci pitomí, cesta boje s neřestmi. Vy jste marnotratní synové, kteří se raději válíte v ajclíku, než abyste se vrátili k Otci. Jen dále a výše upřete svůj zrak do výsosti nebes, i zvítězíte a uhostí se pokoj ve vaší duši, vy uličníci. Já bych si vyprosil, aby si tam vzadu někdo odfrkával. Není kůň a není v maštali, je v chrámu Páně. Na to vás upozorňuji, miláčkové moji. Tak, kdepak jsem to přestal.“ M. Sochrová, Čítanka III. k Literatuře v kostce, str.139

Rozeberte ukázku z hlediska využití jazykových prostředků. Která postava z Haškova díla takto hovoří k vojákům? Je to postava typická?

Ukázka „ Poručík Dub podíval se rozzlobeně do bezstarostného obličeje dobrého vojáka Švejka a otázal se zlostně:,Znáte mne?‘,Znám vás, pane lajtnant.‘ Poručík Dub zakoulel očima a zadupal., Já vám povídám, že mě ještě neznáte.‘ Švejk odpověděl opět s tím bezstarostným klidem, jako když hlásí raport:, Znám vás, pane lajtnant, jste, poslušně hlásím, od našeho maršbatalionu.‘‘ ‘ Vy mě ještě neznáte,‘ křičel poznovu poručík Dub,,vy mne znáte možná z té dobré stránky, ale až mě poznáte z té špatné stránky! Já jsem zlý, nemyslete si, každého přinutím až k pláči. Tak znáte mě, nebo neznáte?“ M. Sochrová, Čítanka III. k Literatuře v kostce, str.141

Charakterizujte jednání poručíka Duba a způsob reakce Švejka na danou situaci.

Povídky Trampoty pana Tenkráta Můj obchod se psy a jiné humoresky Črty, povídky a humoresky z cest Satiry na Rakousko-Uhersko, politiku, militarismus a církev. Opět se zde objevuje typ obyčejného lidového hrdiny, který používá „selský rozum“.

Novinářská činnost v novinách a časopisech uveřejňoval většinu svých povídek a črt krátce redigoval časopis Svět zvířat příležitostné příspěvky v novinách a časopisech byly hlavním zdrojem jeho obživy Obrázek č. 3

Dějiny lit. „ Chytrý idiot, snad přímo geniální idiot, který to svým pitomým, ale přitom mazaným dobráctvím všude musí vyhrát, poněvadž není ani možno, aby to nevyhrál. To jest Švejk. Nebylo by možno, aby tento nový literární typ v nás budil tolik zájmu a tolik veselosti, kdyby byl vzat odněkud zvenčí, odněkud mimo nás, kdyby švejkovina nebyla součástkou- větší, menší, toť lhostejno- i nás všech.“ Ivan Olbracht, 1921 B. Balajka, Přehledné dějiny literatury II., str.53

Co rozumíme pojmem švejkovství, švejkovina?

Shrnutí: Hašek – prozaik a novinář bohém Švejk – „prohnaný prosťáček“ nový literární typ satira na přežitky Rakouska-Uherska, armádu, válku

Použité zdroje Literatura BALAJKA, Bohuš. Přehledné dějiny literatury II. Praha: Fortuna, ISBN X. ANDREE, Lukáš. Literatura pro 3. ročník středních škol. Brno: DIDAKTIS, ISBN SOCHROVÁ, Marie. Čítanka III. k Literatuře v kostce. Praha: Fragment, ISBN

Použité zdroje Obrázky Obrázek č. 1 Wikipedie: Otevřená encyklopedie. [online]. [cit ]. Dostupné z: Obrázek č. 2 News from the Boston Becks. [online]. [cit ]. Dostupné z: / /

Použité zdroje Obrázky Obrázek č. 3 GamePark. [online]. [cit ]. Dostupné z: _ htm _ htm

Použité zdroje Internet Youtube. [online]. [cit ]. Dostupné z: