Stanovení přítomnosti methanolu v alkoholických nápojích pomocí Ramanovy spektroskopie Lukáš Kusýn
Úvod Elektromagnetická spektroskopie Nová rozvíjející se metoda Ramanův rozptyl Práce zaměřena na využití spektroskopie pro detekci methanolu
Ramanova spektroskopie Metoda vibrační spektroskopie Aby byl vzorek měřitelný musí docházet ke změně polarizovatelnosti Metoda založena na Ramanově jevu
Ramanův jev Vznik při interakci fotonu s atomy Při dopadů excituje elektron do 3stavů Na stejnou hladiny, ze které vyšel (Rayleighův rozptyl) Na vyšší hladinu, než ze které vyšel (Ramanův rozptyl) – Stokesovi fotony Nižší hladinu, než ze které vyšel (Ramanův rozptyl) – anti-stokesovi fotony
Vužití Ramanova spektroskopie má řadu využití v oborech jako Fyzika, Chemie, mineraologie a další. Využití pro analýzu například : Farmaceutik Barev Inkoustů Kapalin
Výhody a nevýhody Výhody Nevýhody Možnost skenovat vodné roztoky Měření přes obalový materiál Netřeba zvláštních úprav vzorku Nedestruktivní metoda Možnost fluorescence
Methanol a jeho vlastnosti Ťekavá, hořlavá, jedovatá, bezbarvá kapalina Snadno zaměnitelný s ethanolem Samovolně vzniká u alkoholového kvašení V Čr. povolena hodnota 12g na 1l alkoholického nápoje Otrava od 10ml a smrt od 30-200ml
Ramanův spektrometr
Měření směsi methanolu a ethanolu Spektrum methanolu Spektrum ethanolu
Ukázka alkoholového nápoje
Odečtením spektra ethanolu od směsi dostaneme spektrum zastoupeného methanolu
Graf ukazující velikosti ploch pod píky, které jsou typické pro methanol v závislosti na koncentraci.
Měření skrze obalový materiál Odečtením spektra skla od změřeného vzorku přes sklo dostaneme spektrum směsi
Děkuji za pozornost