Zpracování surovin na skládce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třídění odpadu na naší škole
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Vyrobila 8. třída ZŠ Pustiměř
Co s PET láhvemi na škole ?
Nový koncept odpadového hospodářství moderních producentů odpadu (logistických areálů, průmyslových firem, obchodních center, apod.)
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
Systém nakládání s odpady
Odpadové hospodářství
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
Zpracování odpadu v dřevozpracujícím průmyslu
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Skládky Obsah: • Co to je skládka • Černé skládky • Legální skládky
NESEPARUJ SE SEPARUJ.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Vliv dopravy na životní prostředí
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
CESTA ODPADŮ Start: město Horšovský Týn.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
Nebuďte líní: Třiďte odpad!!!
Kontaminace (znečištění) vody
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Spalovací motory s pístem
Současný systém managementu skládkování v MSK
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
David Hnátek A Radka Střihavková
Zdroje uhlovodíků Ropa
Sedlčanská čistička odpadních vod
Ellen zvolská , Veronika Frýdová , Sabina Hübschová , Natalie Vaitová
Odpadové hospodářství
Sběr nápojových kartonů Pokud se ve vaší obci nápojové kartony sbírají, odhazujte je do kontejnerů nebo pytlů označených touto oranžovou nálepkou.
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Recyklohraní u nás ve škole Jsme malá školička, do které chodí 25 žáků. Probíhají u nás různé soutěže- sběr baterií, elektrozařízení, ale třídíme také.
Odpady na Českobudějovicku
Fy – kvarta Yveta Ančincová
UHLÍ.
DEN ZEMĚ TEST.
Odpady Martin Šimánko. Lidstvo svou činností produkuje velké množství odpadu, který končí na skládkách.
HYPOTÉZY. V obci je dostatek kontejnerů na tříděný odpad.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Právní režim nakládání s odpady
PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_16.
Spalovací Motory Benzínové
Elektroodpad… Je vysloužilé elektrozařízení, kterého se chceme zbavit… Jedná se o všechna zařízení, která fungují na elektrický proud nebo na baterky…
SBĚRNÝ DVŮR ODPADŮ TŘANOVICE Základní škola v Dobré kolektiv žáků 8. ročníku.
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
1 2 3 Drmaly č. 1 (u vjezdu do Lesní školky), stanoviště pro: 1ks papír, 1ks plast, 1ks sklo Drmaly č. 2 (nad návsí), stanoviště pro:1ks papír, 1ks plast,
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu
Transkript prezentace:

Zpracování surovin na skládce

Skládka je speciálně určené místo ke skladování odpadu a je to nejstarší řešení problému s likvidací odpadu lidské činnosti. V historii byly skládky nejčastější formou organizovaného odpadového managementu, společně se spalováním, a zůstávají ve své pozici na mnoha místech ve světě. Nelegálně založená skládka se označuje jako černá. Za založení černé skládky hrozí ve vyspělých zemích různé druhy postihu.

Zpracování uložených odpadků Hned po navezení do připraveného sektoru se odpadky zpracovávají kompaktorem(obrovský buldozer). Pravidelně se po vrstvách překrývá sutí a měří se koeficient hutnění 1,1 tuny- 1,5 tun na m3 komunálního odpadu V úložném sektoru pracuje až 9 kompaktorů (8-10 milionů Kč). Skládka si na sebe musí sama vydělat.

Na skládku dojede asi 500 aut denně, ale v době povodní asi 1000-2000 aut denně. Normálně se na skládku ukládá přibližně 20 000-30 000 tun odpadu za měsíc, ale v době povodní se na skládku odveze za 3 měsíce asi 240 000 tun odpadu . Do obchodních domů se umisťují kontejnery. Do 1 kontejneru se vejde 4-5 tun odpadu. Třídí se papír a plasty a ty se přivážejí do haly přímo v areálu skládky. Tam se lisuje do balíků po 450-500 kg na další využití. Do kamionu se vejde 55-60 balíků. 1 auto odveze tuto surovinu k dalšímu zpracování a tím je celkově vše ekologičtější a levnější. Většinou se zrecykluje 1500-2000 tun papíru za měsíc.

Na skládce vzniká asi 150 m3. Na skládce je 5 dmychadel, které pod tlakem vyčerpávají plyn, který se dál využívá při výrobě elektrické energie přímo v areálu skládky. Při novém připojování další části skládky se musí methan spalovat(3-4 dny). Měří se kvalita plynu a pak se teprve připojí. Odstávka plynu prakticky nehrozí. Tok plynu se nezastavuje. Odstaví se nejvýš 1 dmychadlo a 4 běží dál. Methan nemůže vybuchnout, protože nemá dostatek kyslíku. Kdyby měla směs obsah vyšší než 5%, mohla by vybuchnout.Průtok plynu se mění, obohacení kyslíkem je asi 0,7%, při 2% obsahu kyslíku se čerpání automaticky odstaví, ale v tělese skládky kyslík není a nedostane se tam- 50% methanu, zbytek tvoří CO2, 0,1%-0,2% O2. Při odstavení čerpání se nezvyšuje tlak methanu, ale hustota methanu( při měsíční odstávce 48%-58% a tím se zvětšuje kvalita plynu.

Odpadním kanálem je všechna voda odváděna do jímky, která má objem 1400 m3. Jímka má 2 komory, které jsou zatěsněné 2,5 mm silnou plastovou folií. Každý rok se musí jímka čistit (proto 2 komory). Jestli není porušená se kontroluje jiskrovou metodou. Tlakovým potrubím se voda vrací zpátky do skládky(přes 2 čerpadla). Tam se pavoukem vrací do tělesa skládky. Část vody se z jímky vypaří. Voda je ve skládce důležitá pro vznik methanu(musí probíhat tlení). Voda se nikam neodváží. Do jímky na povrchovou vodu stéká i voda ze zpevněných komunikací. Díky silné dopravě je větší nebezpečí znečištění olejem a ropou. Voda je ale filtrována a provází odlučovači ropných látek, a tak vytéká jen čistá voda, která se používá na zálivku rekultivace a na kropení prašných komunikací. Z celkem 20 hektarů rekultivovaných ploch se zavlažuje jen ta část, která se zakládá a to se dělá asi 1 za rok. Vliv skládky na životní prostředí v okolí se sleduje. Kolem skládky se 12-20 metrů hluboko 4 krát ročně odebírá vzorek vody. Za celou dobu, co skládka existuje, nebyla zjištěna kontaminace spodní vody způsobená provozem skládky. 6 krát za rok se odebírají vzorky vzduchu.

Množství vytříděného odpadu v běžné domácnosti

Jak se recykluje v supermarketech? Pomocí lisů se zmenšuje objem odpadu. Lisování se provádí: Automatickým předlisovacím cyklem: beran předlisuje odpad a automaticky se vrátí do horní polohy Konečným lisováním: beran slisuje odpad, pohyb zpět je možný až pokyn obsluhy (používá se při posledním lisování s páskováním).

Jak se ve městech zpracovává odpad? V okamžiku, kdy fyzické osoby odloží odpad do sběrných nádob (popelnic, kontejnerů a odpadkových košů), se město  stává původcem a tím i vlastníkem tohoto odpadu. Jako původce odpadu musí zabezpečit jeho sběr, přepravu, třídění, využívání a odstraňování, což je v současné době zajišťováno: celoplošným svozem a odstraňováním směsného odpadu celoplošným tříděným sběrem papíru, skla a plastů, včetně zajištění využití těchto surovin přistavováním velkoobjemových kontejnerů na objemný odpad (informace poskytují úřady městských částí) komplexním sběrem nebezpečného odpadu provozováním sběrných dvorů města

Solidifikace - metoda k odstraňování odpadů na skládce Předúprava odpadů stabilizací převážně hydraulickými pojivy na vlastním technologickém zařízení Výsledný produkt po sodifikaci

Jaké odpady můžeme dát do sběrného dvora? papír stavební odpad železný šrot objemný odpad sklo elektrošrot odpad ze zeleně plasty dřevěný odpad pneumatiky nebezpečné složky komunálního odpadu

Černé skládky V loňském roce bylo městem odklizeno cca 7,5 tis. tun odpadu z černých skládek. Skladbu odpadů dokládá graf. Celkem bylo zrealizováno 44 zakázek a celkové náklady činily cca 9,2 mil. Kč (bez DPH).

Konec Vyrobeno v Praze