Mapové zobrazení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Kartografická zobrazení použitá na mapách ČR.
Stavební geodézie Úvod do geodézie.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Kartografická zobrazení
Aktuální Státní mapové dílo
Tvar a rozměry Země.
Kartografické zobrazení zemí EU
Historický přehled souřadnicových systémů na území ČR
Kartografická zobrazení
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Technická mechanika 8.přednáška Obecný rovinný pohyb Rozklad pohybu.
Zobrazování zemského povrchu
Přednáška 11 Aplikace určitého integrálu
Geometrická podstata map
KARTOGRAFIE.
GLÓBUS A ZEMĚPISNÁ SÍŤ.
EKO/GISO – Kartografická zobrazení
obecný rovinný pohyb tělesa analytické řešení pólová konstrukce
nerozvinutelné (zborcené) Zborcený rotační hyperboloid.
Planeta Země Vytvořil: Vojtěch Nedbal
KŘOVÁKOVO ZOBRAZENÍ Hlávka Miroslav.
Rovnoběžné promítání. Nevlastní útvary. Osová afinita v rovině.
Jednoduché konstrukce (střed a osa úsečky, osa úhlu, tečna)
Mapa.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Geodézie pro architekty
Kartografie.
Registrační číslo projektu
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
* Koule Matematika – 9. ročník *.
Kartografie a DPZ Kartografická zobrazení. Fyzický povrch Země, která je nepravidelným tělesem kouli podobným a nelze ji proto matematicky definovat,
Stavební geodézie K154SGE
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
Druhy map.
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Zobrazování soustavou s dvěma lámavými plochami v paraxiálním prostoru
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
KARTOGRAFICKÉ ZOBRAZOVACÍ ZPŮSOBY
Soustavy souřadnic – přehled
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Kartografie a topografie
Kartografická zobrazení
Mapové podklady Vyhláška č. 500/2006 Sb. Mapovými podklady pro zpracování územně analytických podkladů a územně plánovací dokumentace (dále jen "mapové.
Přednáška č. 4 Kosoúhlé promítání Opakování Mongeova promítání.
Geometrická podstata map
Geodetické souřadné systémy
Kartografie Láďa Mráz.
Parabola.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_01_TVAR A ROZMĚRY ZEMĚ TEMA:Přírodní.
 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
Kartografická zobrazení Blanka Hofmanová.  způsob, jakým převádíme zobrazení povrchu Země do roviny (= mapa)  nutné převést na rozvinutelnou plochu.
Parabola Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
úvod a kartografická zobrazení
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Geografická kartografie
Geografická kartografie
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE A TOPOGRAFIE
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
Geodetické souřadné systémy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Transkript prezentace:

Mapové zobrazení

Kartografie je umění a věda zabývající se tvorbou a zpracováním map.

Mapové zobrazení neboli kartografická projekce je způsob, jakým se převádí zobrazení povrchu Země (či jiného nebeského tělesa) z dvojrozměrného zakřiveného povrchu referenčního elipsoidu či koule do roviny. Výsledek takového geometrického či početního postupu nazýváme mapa. Nejčastěji bývá na mapě sever směrem nahoru, jih směrem dolů, východ směrem doprava a západ směrem doleva.

Třídění mapových zobrazení Mapová zobrazení podle kartografického zkreslení Mapová zobrazení podle vzhledu zobrazovací plochy Mapová zobrazení podle polohy osy zobrazovací plochy

Mapová zobrazení podle kartografického zkreslení délkojevná (stejnodélková, ekvidistantní) – nezkreslují vzdálenosti podél určitého systému čar (netýká se všech délek) plochojevná (stejnoplochá, ekvivalentní) – zachovávají poměry ploch, silně jsou však zkresleny úhly úhlojevná (stejnoúhlá, konformní) – věrně zachycují úhly, ale silně zkreslují plochy vyrovnávací (kompenzační) – kompromisní zobrazení s mírným zkreslením úhlů i ploch; do této kategorie lze počítat i mnohá zobrazení délkojevná

Mapová zobrazení podle vzhledu zobrazovací plochy jednoduchá azimutální – zobrazuje se přímo na rovinu (např. Gnómonická projekce) kuželová – zobrazuje se na plášť kužele, který se poté rozvine do roviny válcová – zobrazuje se na plášť válce, který se poté rozvine do roviny (např. Behrmannovo nebo Mercatorovo zobrazení) nepravá (pseudo-zobrazení) – odvozená z výše uvedených zobrazení azimutálních, kuželových a válcových (např. Mollweidovo zobrazení) mnohokuželová (polykónická) – místo jednoho kuželového pláště je použita soustava kuželů zobrazení po vymezených částech – nejedná se vlastně o druh zobrazení, ale o opakování téhož způsobu zobrazení po malých územích, čímž je minimalizováno zkreslení

Mapová zobrazení podle polohy osy zobrazovací plochy normální (pólová) – osa válce nebo kužele je totožná s osou glóbu nebo se zobrazovací rovina dotýká glóbu na jednom pólu příčná (transverzální, rovníková) – osa válce nebo kužele leží v rovině rovníku nebo se zobrazovací rovina dotýká glóbu na rovníku obecná (šikmá) – osa válce nebo kužele prochází středem glóbu, ale nesplývá s jeho osou ani neleží na rovníku nebo se zobrazovací rovina dotýká glóbu v libovolném bodě mezi pólem a rovníkem

Obsah map mapy s topografickým obsahem I. podrobné mapy velkých měřítek do 1: 5 000, která zachycují např. pozemkové vlastnictví II. Topografické mapy, což jsou přesné mapy velkých a středních měřítek pro potřeby úřadů, státu nebo armády. Jejich měřítko se pohybuje mezi 1: 10 000 – 1: 500 000. III. Obecně geografické mapy – přehledné mapy znázorňují velké územní celky. - mapy tématické I. Mapy přírodních jevů – fyzickogeografické mapy, geologické, meteorologické,. II. Mapy společenských jevů – ekonomickogeografické, silniční, železniční, obyvatelstva III. Ostatní tématické mapy – životní porstředí, turistické, dějepisné